Kalkulator nie wyświetla wyniku

0

Witam, rzecz może i banalna ale dopiero zaczynam, napisałem prosty kalkulator w PHP który ma za zadanie tylko mnożyć liczby ale pojawił się problem, otóż kalkulator nie wyświetla wyniku. Poniżej kod, proszę o pomoc:)

<input type="text" name="liczba1" size="2">
<select name="znak">
<option>*</option>
</select>
<input type="text" name="liczba2" size="2">=
<input type="submit" value="Oblicz">
<?php
$liczba1 = $_POST['liczba1'];
$liczba2 = $_POST['liczba2'];
$znak = $_POST['znak'];
$wynik = "";
switch ($znak)
{case "*":
$wynik=$liczba1*$liczba2;
break;
}
echo $wynik;
?>
0

Pokaż cały kod + wrzuć go w odpowiednie znaczniki kolorujące.

0

Brakuje tagu <form>, bez niego w ogóle nie wykona się request.
Jeśli sczytujesz dane z posta to musisz ustawić method na POST, spróbuj tak:

<form method="post">
	<input type="text" name="liczba1" size="2">
	<select name="znak">
		<option>*</option>
	</select>
	<input type="text" name="liczba2" size="2">=
	<input type="submit" value="Oblicz">
</form>

<?php
	$liczba1 = $_POST['liczba1'];
	$liczba2 = $_POST['liczba2'];
	$znak = $_POST['znak'];
	$wynik = "";

	switch ($znak) {
		case "*":
		$wynik=$liczba1*$liczba2;
		break;
	}
	echo $wynik;
?>
0

Nadal nie wyświetla się wynik, teraz po prostu strona się tylko odświeża po naciśnięciu "oblicz"

0

wie ktoś jak powinno być żeby było dobrze?

0

Wrzuć cały aktualny kod jaki masz.

0

To jest cały aktualny kod

<form method="post"> <input type="text" name="liczba1" size="2"> <select name="znak"> <option>*</option> </select> <input type="text" name="liczba2" size="2">= <input type="submit" value="Oblicz"> </form> <?php $liczba1 = $_POST['liczba1']; $liczba2 = $_POST['liczba2']; $znak = $_POST['znak']; $wynik = ""; switch ($znak) { case "*": $wynik=$liczba1*$liczba2; break; } echo $wynik; ?>
0

I jak?

0

weź może zobacz czy w ogóle ustawiają Ci się te zmienne tj np na samym początku weź
echo "elo jestem w phpie";
if(isset($_POST['liczba1'])){
echo $_POST['liczba1'];
}else{
echo "nie zasubmitowalo sie prawidlowo!!";
} itp

0

właśnie, jeszcze nie masz na formie jaka akcja ma sie wywołać to sprobuj moze dodać tam gdzie masz <form method="POST" action="twojaNAzwa.php">

0

za "twojaNAzwa.php" co mam wpisać?

0

mógłby ktoś podać gotowy kod tego kalkulatorka?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1