IntelliJ nie znajduje OracleDriver'a

0

Cześć, piszę w sprawie OracleDrivera... problem często spotykany w internecie.
Postanowiłem popatrzeć na wszystkie poradniki ale niestety nic one nie dały. Otóż chcę skorzystać z połączenia z Oraclem... (mam gotową aplikację dla mySQL, która działa i zmieniam na razie tylko drivera) i zmieniam sterownik na: com.oracle.OracleDriver. Nie działa, zgoda - wrzucam ojdbc6.jar do projektu przez dependency i ciągle jest to samo...

java.lang.IllegalStateException: Could not load JDBC driver class
java.lang.ClassNotFoundException: com.oracle.OracleDriver

Plik jar widoczny, OracleDriver.java istnieje więc o co chodzi? Czytałem, że jest coś takiego jak path, który w Eclipse trzeba zmodyfikować ale IntelliJ podobno sam to robi automatycznie po dodaniu jara do struktury projektu. Próbowałem z różnymi wersjami ojdbc i z każdą ten sam problem...
Pracuje w IntelliJ Idea.
Mógłby ktoś podpowiedzieć o co może chodzić w moim przypadku?

0

To jest projekt mavenowy? Dodaj tego jara ręcznie do repo mavena.

0

Źle tam napisałem, jak pisałem dependency to miałem na myśli zakładkę dependency w project structure -> IntelliJ.
W pomie nic nie zmieniałem bo jak wcześniej próbowałem to reakcji ze strony IDE brak.
Ojdbc dodałem ręcznie we wspomnianym wcześniej project structure.
O tym mówisz Shalom?

0

Nie. Mówie o tym żebyś w lokalnym repo mavena dodał na pałe katalog dla oracle i wrzucił tam jara a potem do swojego poma dodał zależność.

0

Przepraszam ale chyba nie rozumiem.
Mam dodać ojdbc6.jar do projektu mavenowego a potem jeszcze dodać zależności w pomie?
Czy to nie będzie próba zrobienia dwóch katalogów dla ojdbc?

0

Wykonałem tak jak w tym linku zostało to opisane:
https://www.mkyong.com/maven/how-to-add-oracle-jdbc-driver-in-your-maven-local-repository/

Wydaje mi się, że o to prosiłeś. Rezultat się nie zmienił, ciągle brakuje mu OracleServera...

0

Pokaż swojego poma, pokaż screenshot lokalnego repo, pokaż kod, pokaż wyjątek.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1