DOMdocumnet->validate nie znajduje DTD

0

Mam następujący kod:

<?php
$textXML = '<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE osoba
[
<!ELEMENT osoba (imie, drugieImie, nazwisko)>
<!ELEMENT imie (#PCDATA)>
<!ELEMENT drugieImie (#PCDATA)>
]
<osoba>
   <imie>Amadeusz</imie>
   <drugieImie>Zenon</drugieImie>
   <nazwisko>Kowalski</nazwisko>
</osoba>';

$xml = new DOMdocument ();
$xml->load ($textXML);

$xml->validate ();

?>

I po uruchomieniu oczekuję warningu głoszącego, że nie zdefiniowano tagu nazwisko, ale jednak pojawia się:

Warning: DOMDocument::validate(): no DTD found! in C:\xampp\htdocs\dashboard\CVS\blednik.php on line 19

Co robić? Jak walidować?

0

Nazwisko nie powinno być opisane tak samo jak imię i drugie imię (pcdata)?

0
axelbest napisał(a):

Nazwisko nie powinno być opisane tak samo jak imię i drugie imię (pcdata)?

Tak, ale chciałem mieć komunikat o błędzie, że brakuje definicji nazwiska.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1