Jeśli nie IntelliJ IDEA to co?

2

Dalsze odnawianie licencji IDEA jest niemoralne. Nie można wspierać finansowo rosyjskich firm, gdy to nie jest konieczne.

Jeśli nie możemy kodować w IDEA, to co pozostaje? Powrót do Eclipse?

4

Eee, a JetBrains to nie Pepiki?

1
wartek01 napisał(a):

Eee, a JetBrains to nie Pepiki?

Formalnie tak, ale jeśli się nie mylę to wywodzą się z Rosji i w St Petersburgu mają główną siedzibę.

4
wartek01 napisał(a):

Eee, a JetBrains to nie Pepiki?

jeśli to Pepiki to o wyjątkowo rosyjsko brzmiących nazwiskach

https://en.wikipedia.org/wiki/JetBrains#History

JetBrains, initially called IntelliJ Software,[12][13] was founded in 2000 in Prague by three Russian software developers:[14] Sergey Dmitriev, Valentin Kipyatkov and Eugene Belyaev.[15] The company's first product was IntelliJ Renamer, a tool for code refactoring in Java.[4]

In 2012 CEO Sergey Dmitriev left the company to two newly appointed CEOs, Oleg Stepanov and Maxim Shafirov, to work in the field of bioinformatics.[16][17]

https://www.jetbrains.com/company/contacts/

Headquarters

EMEA & APAC Sales
JetBrains Distributions
JetBrains s.r.o., JetBrains Distributions s.r.o.
Kavčí Hory Office Park, Na Hřebenech II 1718/10
Praha 4 - Nusle - 140 00, Czech Republic

R&D Centers

USA
JetBrains, Inc.
2 Seaport Lane, suite 8C, 8th floor
Seaport EAST, Boston, MA 02210

The Netherlands
JetBrains N.V.
Huidekoperstraat 26-28
1017 ZM Amsterdam, The Netherlands

Germany
JetBrains GmbH
Christoph-Rapparini-Bogen 23
80639 Munich

Russia
IntelliJ Labs Co. Ltd.
Primorskiy prospekt 70, Building 1,
St. Petersburg 197374, Russia

Russia
IntelliJ Labs Co. Ltd.
Lesnaya Ulitsa, 7
Moscow 125196, Russia

Russia
IntelliJ Labs Co. Ltd.
ul. Demakova, 30 (Akademgorodok)
Novosibirsk 630128, Russia

7

ale do Javy starcza wersja Community

8

Eclipse to jest komunizm (open-source) a z tym jak wiadomo: precz!

Polecam OPowi zdobyć keygen'a i piracką wersję, w ten sposób nie tylko ruskim pieniędzy nie da, ale wręcz zabierze!

6

Bez przesady. Oni wywodzą się z Rosji, ale to nie ich wina przecież. Nie można wrzucać wszystkich do jednego wora. Nie sądzę, żeby twórcy IntelliJa popierali postulaty polityczne Putina. Zresztą, uruchomili biura w innych krajach jakiś czas temu, więc nie wszystkie podatki lecą do Rosji. Poza tym, jak nie masz jakichś bardzo wyszukanych wymagań, to wersja Community wystarczy.

3

Trzeba się cieszyć, że Kotlin jest darmowy :)

3
raxigan napisał(a):

Trzeba się cieszyć, że Kotlin jest darmowy :)

Ale leży w Rosji :]
A w temacie: jak nie IDEA, to Vim.

9

As JetBrains we condemn the attacks taking place. Our hearts are with the Ukrainian people, including our own colleagues and their families.

— JetBrains (@jetbrains) February 24, 2022

(Już wrzuciłem w inny wątek - ale tu lepiej pasuje)

1
ArchitektSpaghetti napisał(a):

Powrót do Eclipse?

Eclipse jak Eclipse, elastyczność, pluginy, integracja z C, mikroprocesorami, ale to dość starawe i ciężkawe soluszyn. Choć elastyczność trudna do porównania (ale to dla niszowych projektów)

Netbeans nie jest złe. Pod szyldem Apache chyba żywszy projekt, wiecej wydań.

3

Wolę wspierać terroryzm / autokratyczne rządy niż pracować w Eclipsie.

3

A nie lepiej w ogóle zejść z tej błędnej ścieżki, jaką jest Java? Zmiana IDE wydaje się półśrodkiem.

0

@LukeJL: Zmienić Javę na coś spoza listy poniżej? ;) Bo to są jeżyki, dla których JetBrains ma narzędzia:
C/C++, C#, Dart, DSL, F#, Go, Groovy, HTML, Java, JavaScript, TypeScript, Kotlin, Objective-C, PHP, Python, R, Ruby, Rust, Scala, SQL, Swift, VB.NET

1
LukeJL napisał(a):

A nie lepiej w ogóle zejść z tej błędnej ścieżki, jaką jest Java? Zmiana IDE wydaje się półśrodkiem.

Jaką ścieżkę proponujesz? C# -> Visual Studio + Resharper (też od JetBrains), Python -> Pycharm (JetBrains), czy może iOS -> XCode + AppCode (JetBrains)?
Praca w IDE w dowolnej technologii bez tooli JetBrains, to jak droga przez mękę. Jedynie jakieś małe skrypciki mogę sobie pisać w VS Code albo Vimie.

1

Kiedyś ludzie kodzili w Eclipsie i software się jakoś tworzył. Czas wybrać między wygodą, a ideą (IDEĄ :))))))

4
LukeJL napisał(a):

A nie lepiej w ogóle zejść z tej błędnej ścieżki, jaką jest Java? Zmiana IDE wydaje się półśrodkiem.

Zaraz, czy Ty nie kodzisz w JSie przypadkiem? xD I piszesz o Javie jako błędnej scieżce? xD

0

Po ostatnim oświadczeniu i działaniach Jetbrains, gdzie kończą działalność R&D na terenie Rosji, można spokojnie wrócić do IDEA.

1

@ArchitektSpaghetti: Większe znaczenie ma wstrzymanie sprzedaży na terenie Rosji. W kwestii R&D po prostu zamknęli biuro, które pewnie i tak świeciło teraz pustkami - choć to oczywiście też duża rzecz.

0
raxigan napisał(a):

W kwestii R&D po prostu zamknęli biuro, które pewnie i tak świeciło teraz pustkami - choć to oczywiście też duża rzecz.

"po prostu"? 3 z 6 centrów rozwoju jetbrainsów jest było w rosji. zamknięcie ich jest takie "po prostu"? na moje oko 90%+ nazwisk w kolumnie "assignee" na https://youtrack.jetbrains.com/issues wskazuje na rosyjskie pochodzenie programistów zajmujących się rozwojem oferty programowej jetbrainsów (w sensie akurat teraz, gdy patrzyłem to tak mniej więcej było).

https://blog.jetbrains.com/blog/2022/03/11/jetbrains-statement-on-ukraine/

The decision to suspend our operations in Russia has been the most difficult one JetBrains has ever made. It affects us as a company, and more importantly, affects our people.
(..)
Many of our colleagues from Russia have already moved elsewhere, and we will support them, as we will all our employees.

będą im pomagać w relokacji poza rosję. inaczej stracą sporo siły roboczej.

0

@Wibowit:

Today we are announcing that we will be suspending sales and R&D activities in Russia indefinitely.

Na podobnej zasadzie 2 lata temu firmy zawieszały działalność swoich biur R&D wysyłających wszystkich na długi okres pracy zdalnej bez ogłaszania tego światu. Nie sądzę, żeby w tym przypadku to oznaczało, że nagle home office z Rosji nie ma racji bytu. A to, że jest on coraz bardziej utrudniony z przyczyn niezależnych od JB to już inna historia. Na pewno cała akcja byłaby niemożliwa do realizacji w 2 tygodnie bez owych sprzyjających okoliczności.

Teoretycznie to tam nawet mogą dalej funkcjonować jakieś finanse, HR, sprzedaż (bez obsługi klientów z Rosji oczywiście).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1