W jaki sposób moge polaczyc Jave z HTML?

0

Czesc, napisalem program w Javie. Jest on bardzo prosty, wyswietla okreslonego stringa. Mam swoj hosting www i chcialbym na niego wrzucic swoj program. Chce polaczyc pola wyboru z HTMLa z konstruktorem mojej klasy programu. Czy moglby ktos podrzucic jakis link/informacje czy moge to zrobic? Czytalem, ze trzeba uzyc appletu ale czy moge wtedy zintegrowac rzeczy ktore zaznacze w HTMLu z moim kodem napisanym w Javie. Bardzo prosze o pomoc.

Pozdrawiam.

0

Jeśli mówisz o javie a nie javascripcie, to hosting zwykły nic ci nie da bo tam nie masz możliwości uruchomienia javy potrzebujesz serwer vps lub dedykowany i to jest pierwsza rzecz. Druga programu nie webowego tez raczej nie uruchomisz jako stronę ale to już niech ci co kodza w javie się wypowiedzą.

0

Też podłączam się do tematu, jak można uruchomić Jave albo inny język z poziomu http?

0
Mały Kot napisał(a):

Też podłączam się do tematu, jak można uruchomić Jave albo inny język z poziomu http?

Normalnie piszesz/stawiasz serwer http wraz ze środowiskiem. Np dla node.js instalujesz node.js i pierwsze co robisz piszesz swój własny serwer http, który uruchamiasz na serwerze.

2

W skrócie i z uproszczeniami:

Http to protokół komunikacji do przesyłania danych między komputerami. Nie da się za jego pomocą "uruchomić programu" ani w ogóle niczego w drugim komputerze zrobić bezpośrednio. Można natomiast zrobić inną rzecz: program na komputerze (serwerze) może słuchać na jednym porcie, a użytkownik (klient) może coś na ten port wysyłać np. żądanie, aby serwer wysłał nam kod HTML, który przeglądarka wyświetli. Aby program coś sensownego webowego robił musi nasłuchiwać na danym porcie. W wielu językach są do tego biblioteki i frameworki, które znacznie upraszczają sprawę i biorą brudną robotę na siebie. Na normalnym "hostingu www" nie da się odpalić programów javowych czy innych, bo po prostu mamy uprawnienia tylko do wrzucania tam statycznych plików, ewentualnie jeszcze mamy serwer php, bo najłatwiej i najtaniej go postawić.

Aby postawić program Javowy na cudzym serwerze potrzebujemy mieć tam zainstalowaną tam JVM, aby postawić program w Pythonie trzeba mieć tam interpreter Pythona. Jeśli nie ma info o czymś takim w Twoim hostingu, to raczej nie postawisz tam aplikacji webowej w tym języku.

0

W takim razie czy gdzieś wykorzystywana jest Java SE?
Rozumiem, że trzeba znać SE aby operować EE ale czy każda poważniejsza operacja jest zależna od składni Javy EE? Na czystym języku nic nie zrobię oprócz programów konsolowych czy jakiegoś tam swinga?

0

Są inne technologie webowe niż Java EE (np. Spring, Play) które oferują własny narzut na Javę SE. Nic poważniejszego w czystym SE nie zrobisz.

0

Czyli SE to podpora ale też początek góry lodowej?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1