NIe mogę się połączyć z bazą

0

Mam problem zaczynam dopiero co z PHP. Chciałem wyciągnąć z bazą danych rekordy i wyświetlić je na np. na ekranie. Pracuje na Eclipsie i Xamppie samo pliki trzymam w htcdoc i ogólnie mi działa ale nie mogę wyciągnąć z bazy. Z workbecha mogę się połączyć z bazą ale już z tego kodu poniżej już nie.

<?
$sql_host = 'localhost:3306';
$sql_user = 'root';
$sql_baza = 'testowa';
if (mysql_connect($sql_host, $sql_user, $sql_password) and mysql_select_db($sql_baza)) {
$zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM ksiazki");
if ($zapytanie) {
while ($wynik = mysql_fetch_array($zapytanie)) {
echo $wynik["Wydawca"];
}
}
else {
echo "Błąd";
}
mysql_close();
}
?>
1

Uno: Jaki komunikat błędu?

Secundo: W kodzie zmienna $sql_password nie jest ustawiana.

0

do bazy nie mam ustawionego hasła. To jest czysto testowa baza. Czy to musi być koniecznie w warunku jak wylacze zmienna $sql_password to i tak mi nie działa

1

Wywal and z pierwszego if-a. Zamień na &&
Wyświetla cokolwiek? Może zamiast echo "Błąd"; daj echo mysql_error();
Ale na mój gust nie masz kolumny "Wydawca"

1
Sarrus napisał(a):

Uno: Jaki komunikat błędu?

0

jeśli odpalam przez przegladarke to nic mi nie wyskakuje. A jak zmienię kod np żeby coś wyświetliło albo zapisało to wszytko działa. Kolumnę Wydawca posiadam

2

Może nie używaj short-tagu <? tylko <?php ?
Edit: Chociaż wtedy miałbyś output w przeglądarce, no tak

Edit2:

$sql_host = 'localhost:3306';
$sql_user = 'root';
$sql_baza = 'testowa';
if (mysql_connect($sql_host, $sql_user, $sql_password) and mysql_select_db($sql_baza)) {
    echo 'polaczenie ok';
    $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM ksiazki");
    if ($zapytanie) {
        echo 'zapytanie ok';
        while ($wynik = mysql_fetch_array($zapytanie)) {
            echo $wynik["Wydawca"];
        }
    }
    else {
        die('blad zapytania');
    }
    mysql_close();
}
else {
    die('blad polaczenia');
}
0

Dzięki już działa

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1