Wywyołanie skryptu php na innym serwerze przez komendę php

Bingo
2015-12-12 10:30
Bingo
0

Witam,
Chcę aby kod php na moim pierwszym serwerze wywoływał skrypt php na innym moim serwerze ale jednocześnie nie przekierowywał tam użytkownika mojej strony tylko zwracał mu normalnie potwierdzenie wykonania działania.
W uproszczeniu:
Użytkownik wchodzi na moja stronkę www na moim pierwszym serwerze wypelnia formularz, dane formularza przesyłane są do pierwszego serwera, serwer php przetwarza je i zapisuje i jednoczenie ma wysyłac te dane (postem lub getem (np. jako parametry linka)) do drugiego serwera aby tam też nastąpiło zapisanie tych danych przez kod php. Jednocześnie do usera ma wracać zwrotka wykonania operacji ze strony www na pierwszym serwerze.
Nie muszę mieć zwrotki z drugiego serwera do pierwszego serwera. Chcę tam przesłać tylko kilka zmiennych a skrypt php powinien z nich na miejscu zrobić insert do bazy.
Kod:

 header("Location: link_drugi_serwer+parametry");

chyba nie zadziała.

Jaką funkcją można to zrobić?

Pozostało 580 znaków

2015-12-12 10:34
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Brzmi jak zadanie dla cURLa.
Ewentualnie file_get_contents też się sprawdzi...

Edit: jeśli mowa oczywiście o takich dosyć banalnych rozwiązaniach, które nie powinny mieć miejsca w przypadku większych stron/serwisów.


edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2015-12-12 10:54

Pozostało 580 znaków

2015-12-12 10:47

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 5 miesięcy temu

1

Poczytaj o webservicach.

Na serwerze nr2 wystawiasz jako serwis usługę którą chcesz wywołać zdalnie.
Na serwerze nr1 używasz wystawionej usługi. Jak dobrze to zrobisz to tak jak zwykłej funkcji.

Jeżeli chcesz żeby nic innego nie mogło wywołać usługi z serwera nr2, to musisz to zabezpieczyć, np. podpisywaniem certyfikatów, chociaż jeżeli to jest po https, to sprawdzi się też zwykły stringowy klucz który potwierdzi tożsamość serwera nr1.

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0