Uruchamianie skryptu php na serwerze

0

Witam,

Jako że główny programista w pracy jest aktualnie na urlopie to na mnie spadło zadanie, aby przekopiować pewne dane z jednej bazy do drugiej. Mam do tego pewien skrypt php wypisujący zapytania i zapisujący je do pliku.

Moje pytanie brzmi, w jaki sposób mam go uruchomić na serwerze, aby się wykonał? Proszę wybaczyć za tak prozaiczne pytanie, ale php to nie moja działka, po prostu spadło na mnie to zadanie a nie chciałbym niczego popsuć, dlatego pytam się Was :)

Pozdrawiam serdecznie

0

Zapytaj drugiego programisty, chyba, że "główny programista" to jedyny programista, to masz problem.

Zakładam, że do tej pory to było wykonywane, więc serwer jest raczej gotowy na to, by skrypt wykonać, ale spososbów na wykonanie takiego skryptu może być całe mnóstwo, bo:

  • skrypt może działać tylko wywołany przez przeglądarkę/po http - trzeba znać jego ścieżkę, domenę, trzeba wiedzieć czy przyjmuje jakieś parametry
  • skrypt może działać tylko wywołany z konsoli - znowu trzeba znać jego ścieżkę, wiedzieć czy przyjmuje jakieś parametry (typu źródłowa i docelowa baza)

Jeżeli serwer nie jest przygotowany na odpalanie php - to masz tym większy problem, ale porady "jak zainstalować php system_operacyjny" są liczone w dziesiątkach tysięcy w Google, więc zakładam, że nie pytasz nas o coś, co możesz mieć od ręki.

tl;dr - nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie bez dodatkowej wiedzy, której sam nie znasz, albo odpowiedź leży w Google

0

Większość hostingów udostępnia phpMyAdmin'a jako furtkę do bazy, sprawdź czy nie masz dostępu do czegoś takiego.

0

A po jakiego czorta uruchamiać na serwerze, skoro można to wykonać z poziomu konsoli np tak:

php nazwa_skrytpu.php

Pozostawiając skrypt który nie ma fajnego zabezpieczenia typu:

defined('SYSPATH') or die('No direct script access.');

używanego przez frameworki, tutaj dałem przykład z Kohana, co po prostu oznacza że skrypt ten nie może się wykonać wywołując go np. w ten sposób:

mojadomena.pl/nazwa_skryptu.php

bo to zabezpieczenie działa w ten sposób, że blokuje dostęp do dalszych instrukcji jeśli nie ma zdefiniowanej SYSPATH a to się dzieje w index.php w takim Kohana który się ładuje przy każdym normalnym wejściu na stronę i nikt niepowołany tego nie wykona nawet gdyby wiedział że taki skrypt istnieje.

Przenoszenie wszystkich danych z poziomu phpAdmin to raczej spore utrudnienie, bo to o wiele łatwiej (i szybciej) załatwić właśnie jakimś gotowym skryptem, który do tych celów można umieścić albo tymczasowo na serwerze, albo lepiej uruchamiając go z konsoli.

0
drorat1 napisał(a):

A po jakiego czorta uruchamiać na serwerze, skoro można to wykonać z poziomu konsoli np tak:

php nazwa_skrytpu.php

A wtedy niby to jest uruchomienie skryptu na czym, jak nie na serwerze?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1