po co używa się podkreślenia pod nazwą pola.

0

Często widzę takie nazwy pól: public int _liczba. Często towarzyszy temu że do konstruktora trafiają parametry które w nim przypisane są do takich pól.
I jeszcze drugie pytanie, w jakich przypadkach wystarczy używać pól zamiast właściwości ?

0
  1. Bo potrzebna taka sama nazwa ale inna aby nie używać this. więc albo podkreślenie z przodu albo z tylu albo z dużej litery, zależy od przyjętej konwencji.
  2. Co ci przeszkadza właściwość: public int liczba { get; set; } - i się o nic więcej nie martwisz.
1
Krzywy Krawiec napisał(a):

Często widzę takie nazwy pól: public int _liczba. Często towarzyszy temu że do konstruktora trafiają parametry które w nim przypisane są do takich pól.

To po prostu jedna z najbardziej popularnych konwencji nazywania pól.

I jeszcze drugie pytanie, w jakich przypadkach wystarczy używać pól zamiast właściwości ?

Wówczas, gdy nie potrzebujesz upubliczniać ich wartości.

_13th_Dragon napisał(a):
  1. Co ci przeszkadza właściwość: public int liczba { get; set; } - i się o nic więcej nie martwisz.

Ręce opadają.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Programowanie_obiektowe#Hermetyzacja

0
somekind napisał(a):
_13th_Dragon napisał(a):
  1. Co ci przeszkadza właściwość: public int liczba { get; set; } - i się o nic więcej nie martwisz.

Ręce opadają.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Programowanie_obiektowe#Hermetyzacja
No właśnie, ręce opadcają.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pluralistyczna_ignorancja
To była odpowiedź na pytanie:

Krzywy Krawiec napisał(a):

... w jakich przypadkach wystarczy używać pól zamiast właściwości ?

1

No i trzeba dodać, że chodzi o pola prywatne, samo public int _liczba jak dla mnie jest bez sensu. Z private jak najbardziej. Z resztą też nie sądzę, by ktokolwiek deklarował pola publiczne w klasie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1