Error apt-get install libboost1.42-dev

0

0
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
E: Unable to locate package libboost_thread.so.1.42.0
E: Couldn't find any package by regex 'libboost_thread.so.1.42.0'

0
Tumeg napisał(a):

Oczywiście w google nic na ten temat nie ma.
http://askubuntu.com/questions/378558/unable-to-locate-package-while-trying-to-install-packages-by-apt

probowalem dalej to samo wywala

0

dodam jesdzcze ze to robie na vpsie

0

Jest jeszcze inny sposób...

wget http://sourceforge.net/projects/boost/files/boost/1.58.0/boost_1_58_0.tar.gz/download
cd /home/yurai/Downloads
tar xvzf boost_1_58_0.tar.gz
cd boost_1_58_0
./bootstrap.sh
./b2
0

Poszukaj jakie masz paczki:

apt search libboost

Znajdź tą, która Cię interesuje i zainstaluj, przykładowo (Ubuntu 15.10):

sudo apt install libboost1.58-dev

A jak nie chce Ci się męczyć to:

sudo apt install libboost-all-dev

0
yurai napisał(a):

Jest jeszcze inny sposób...

wget http://sourceforge.net/projects/boost/files/boost/1.58.0/boost_1_58_0.tar.gz/download
cd /home/yurai/Downloads
tar xvzf boost_1_58_0.tar.gz
cd boost_1_58_0
./bootstrap.sh
./b2

tar (child): boost_1_42_0.tar.gz: Cannot open: No such file or directory
tar (child): Error is not recoverable: exiting now
tar: Child returned status 2
tar: Error is not recoverable: exiting now

0
winerfresh napisał(a):

Poszukaj jakie masz paczki:

apt search libboost

Znajdź tą, która Cię interesuje i zainstaluj, przykładowo (Ubuntu 15.10):

sudo apt install libboost1.58-dev

A jak nie chce Ci się męczyć to:

sudo apt install libboost-all-dev

te komendy u mnie nie działają :]

mam debian /linux 7

0
Mateusz John Miernik napisał(a):
yurai napisał(a):

Jest jeszcze inny sposób...

wget http://sourceforge.net/projects/boost/files/boost/1.58.0/boost_1_58_0.tar.gz/download
cd /home/yurai/Downloads
tar xvzf boost_1_58_0.tar.gz
cd boost_1_58_0
./bootstrap.sh
./b2

tar (child): boost_1_42_0.tar.gz: Cannot open: No such file or directory
tar (child): Error is not recoverable: exiting now
tar: Child returned status 2
tar: Error is not recoverable: exiting now

Jakie dokładnie polecenia wpisujesz?

0
yurai napisał(a):
Mateusz John Miernik napisał(a):
yurai napisał(a):

Jest jeszcze inny sposób...

wget http://sourceforge.net/projects/boost/files/boost/1.58.0/boost_1_58_0.tar.gz/download
cd /home/yurai/Downloads
tar xvzf boost_1_58_0.tar.gz
cd boost_1_58_0
./bootstrap.sh
./b2

tar (child): boost_1_42_0.tar.gz: Cannot open: No such file or directory
tar (child): Error is not recoverable: exiting now
tar: Child returned status 2
tar: Error is not recoverable: exiting now

Jakie dokładnie polecenia wpisujesz?

tar xvzf boost_1_42_0.tar.gz

0

Czy nie będzie wygodniej jednak zainstalować bibliotek z oficjalnych repo. Nie jestem pewien, jak to jest na Debianie, ale na ubuntupodobnych jak się zainstaluje z oficjalnych repo, to potem wystarczy kompilatorowi dopisać -lboost_cośtam i działa, nie trzeba mu podawać dokładnej ścieżki.

A przecież i tak nie ma opcji, apt musi normalnie działać. Prędzej czy później będziesz musiał się z tym ogarnąć, no chyba że wszystko chcesz instalować ręcznie, a o oficjalnych repo zapomnieć. Jeśli nie możesz normalnie z niego korzystać, a nie potrafisz wygooglować rozwiązania, to może poszukaj pomocy na jakimś debianowym forum?

0

Zamień:
wget http://sourceforge.net/projects/boost/files/boost/1.58.0/boost_1_58_0.tar.gz/download
na:
wget http://sourceforge.net/projects/boost/files/boost/1.58.0/boost_1_58_0.tar.gz
wget powienien ściągnąć paczkę do miejsca w którym aktualnie się znajdujesz i zapisać ją jako boost_1_58_0.tar.gz
Później robisz tar-a i lecisz dalej tak jak ci napisałem.

@kmph W sumie z repo rzeczywiście jest najwygodniej, ale czasami dpkg ma różne problemy z zależnościami
(nie mówie tu o pakiecie boost-a ale ogólnie) i wtedy pozostaje manualna instalacja.
Inna sprawa, że repozytoria ubuntu/debiana są do tyłu z wersjami, wtedy również warto samemu zbudować ze źródeł tym bardziej, że to tylko kilka linijek bash-a.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1