Pętla for i instrukcje

0

A) Ale jak to skoro parametrem metody nextInt() jest 3?

B) W kodzie podanym to sie nie pomyliłeś?? Może tak być jak napisałeś?
A co jest zmienną sterująca pętli??

C) Jak nie ma kasowania jak sam mówiłeś w poście z 08.09.2015 z godz. 11.58
o kasowaniu??

Jak nie ma zapisywania? sami mówiliście żeby wartość zmiennej lokalnej była
dostępną na zewnątrz pętli np. do wydrukowania musi ona być zdeklarowana
przed pętla.

Wartości są zapisywane na bieżąco podczas wykonywania pętli.

Tzn gdzie?? skoro ona jest dostępna poza pętlą to wychodzi mi że zapisywana
jest w tej zmiennej zdeklarowanej przed pętla.

====================

Tak jak pisałem wczesniej, w taki sposób rozumiałem działanie petli,
po czytaniu książki i waszych postów. Może ktos powie jak dokładnie działa
pętla i co sie w danym momencie dzieje. Chciałbym znać poprawną interpretację
działania. Zależy mi na tym nie chce znać błędnej interpretacji.

1

Odpuść sobie programowanie na jakiś czas, albo zmień język na coś łatwiejszego. Taka moja rada.

2

Nie zniechęcaj mnie. Ja sie zaczynam uczyć. Miej wyrozumiałość ty też kiedyś zaczynałeś i nie wiedziałeś wszystkiego.
W książkach czasami piszą "po łepkach" tak jest i tyle i nie tłumaczą dokładnie jak jest.
Na razie buduje fundament a jak fundament bedzie porządny to budynek na nim ustoi ale przy budowie fundamentu potrzebuje pomocy nawet przy zrozumieniu błahych da koniekturach spraw i dlatego tutaj pisze. Pozdrawiam

0

A)
fragment dokumentacji https://docs.oracle.com/javase/8/docs/api/java/util/Random.html#nextInt-int-

public int nextInt(int bound)

Returns a pseudorandom, uniformly distributed int value between 0 (inclusive) and the specified value (exclusive),

B)
nie pomyliłem się, zmienna sterującą jest i
C)
we wspomnianym poście pisałem o kasowaniu zmiennej deklarowanej w kodzie pętli, teraz rozpatrujemy zmienne deklarowane przed pętlą.
D)
posłuchaj rady @NoZi

0

Napisałeś 45 postów w 3 tematach w przeciągu 2 dni, na temat naprawdę podstawowych rzeczy. Boję się, że przez najbliższe dwa tygodnie będziesz tu wracał z pytaniami na które znajdziesz odpowiedź w dokumentacji lub w google w przeciągu kilkunastu sekund. Jakieś dwa posty temu dałem Ci linka do specyfikacji na temat pętli for, nie zadałeś sobie nawet trudu tam zajrzeć. Nie masz podstawowych nawyków wyszukiwania informacji w internecie.

NAPRAWDĘ nie chcę Cię zniechęcać ale są łatwiejsze języki niż Java na początek. Może Java jest Twoim problemem na ten moment.

0

B) bogdans w poprzednim poscie powiedziałeś ze:
Zmienna zainicjowana w nawiasach okrągłych nie jest zmienną sterującą pętli.

A teraz mówisz że "i" jest zmienną sterującą a "i" jest w nawiasach okrągłych.

Jak w koncu jest???

C) Rozumiem prawie wszystko z tego punktu oprócz tego:

Wartości są zapisywane na bieżąco podczas wykonywania pętli.

Tzn gdzie?? skoro ona jest dostępna poza pętlą to wychodzi mi że zapisywana
jest w tej zmiennej zdeklarowanej przed pętla. Nie w takim sensie że zmienia wartość
początkową tej zmiennej na stałe ale że wyliczoną wartość przypisuje w pamięci do tej zmiennej
do której w dalszych miejscach są do niej odwołania. Np. wydrukowanie tej wartości po obliczeniu
przez pętle.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Do kolegi NoZi. Z dokumentacja techniczna jest taki problem że czytając techniczny angielski i tłumacząc sobie to na polski wychodzą niezrozumiałe teksty. I nie rozumiem co sobie sam przetłumaczyłem. Pomału jak sie wciągnę w jave to poznam i techniczny angielski, ale Panowie to wszystko musi sie dziac pomału nie od razu Kraków zbudowano.

0

Ręce opadają. Przed nauką programowania weź szybki kurs czytania ze zrozumieniem (po polsku i po angielsku).
A)
Czy zmienna i jest zainicjowana w nawiasach okrągłych?
//Edytowane, @golec2604 napisał

Zmienna zainicjowana w nawiasach okrągłych nie jest zmienną sterującą pętli.

A teraz mówisz że "i" jest zmienną sterującą a "i" jest w nawiasach okrągłych.

Jak w koncu jest???

Ty potrafisz zrozumieć jakiekolwiek zdanie bardziej skomplikowane niż Jestem głodny.? W moich wypowiedziach nie ma żadnej sprzeczności, zmienna i jest zmienną sterującą, występuje w nawiasach okrągłych ale nie jest zainicjowana w nawiasach okrągłych.

0

@golec2604 Nie martw się, to taki chrzest bojowy. Trochę emocji dobrze Ci zrobi. (Mówię całkiem serio) Ale nie zniechęcaj się.

Zacznij przeszukiwać google i naucz się angielskiego. Na forum pisz w ostateczności. Kup sobie najlepiej jakąś książke do javy i zacznij sobie ją czytać. Ja sobie kiedyś czytałem różne rzeczy w autobusie.

0

Czytam książkę: Java podstawy wydanie IX - Gary Cornell w miare fajnie tam piszą ale czasami zapominają wyjaśnić pewne kwestie albo tłumacza niezrozumiale i dlatego tutaj piszę, chcę po prostu od Was doświadczonych osób uzyskać te braki podstawowe aby później sobie robić cos dalej a żeby mi to nie przeszkadzało. Czasami lepiej zapytać o podstawy i jak sie zrozumie ich logikę działania dalsze programowanie może stać sie przez to prostsze.
Nawet z ta pętla co pytałem. Co z tego że ja wiem jak ją pisać i że ona mi obliczy to co ja chce ale nie wiem jak ona wewnętrznie działa. W książce pisze że pętla bedzie sie wykonywać aż warunek bedzie spełniany. Tyle to ja też wiem ale jak ona sie w "środku" zachowuje, gdzie zapisuje dane, kiedy kasuje itp. Pozdro Wam i licze na Wasza pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1