instrukcje if else

0

Witam
Jestem nobem w programowaniu , wiec prosze o wyrozumialosc.
Pisze instrukcje kalendarza .Za pomoca podania z klawiatury roku np 2010 instrukcja sprawdza czy to jest rok przestepny czy nie(systemoutprint ("rok przestepny");
Jak teraz mam polaczyc np jesli jest rok przestepny to luty ma 29 dni
co wazne podaje rok miesiac dzien z klawiatury, tylko nie wiem jak wynik funkcji np "rok przestepny " polaczyc z kolejnym

if rok przestepny i miesiac 2 to dzien <=29 || dzien >0
else syso : nie ma takiego dnia

0

Eeee ?

if (rokPrzestepny(rok)) {
  if (miesiac == 2) {
    if (dzien > 29) System.out.println("Nie ma takiego dnia");
  }
}

O to Ci chodzi ?

0
[losowa nazwa] napisał(a)

Eeee ?

if (rokPrzestepny(rok)) {
if (miesiac == 2) {
if (dzien > 29) System.out.println("Nie ma takiego dnia");
}
}

> 
> O to Ci chodzi ?




BufferedReader data = new BufferedReader(new InputStreamReader(System.in));
	
	int rok;
	int miesiac; 
	int dzien;
	System.out.println("podaj rok ");
	rok=Integer.parseInt(data.readLine());
	switch (rok &4) 
	{
	case 0:
    	if(rok%100!=0 || rok%400==0) 
    		System.out.println("Rok przestępny");
    	else
    		System.out.println("Rok nieprzestępny");
break;  
default:
  	 System.out.println("Rok nieprzestępny");
	}
	System.out.println("podaj miesiac");
	miesiac=Integer.parseInt(data.readLine());

	
	if (Rokprzestępny(rok)){
	if (miesiac==2){
		if (dzien>=29)System.out.println("nie ma takiego dnia");
	}}


hmm cos nie tak chyba
chodzilo mi o to ze jak bedzie rokprzestepny to luty ma 29 dni. Nie wiem jak to napisac. To co napisales wczesniej nie dziala.
0

Omg... a jak ma dzialac, skoro nie zdefiniowales sobie funkcji rokPrzestepny(int rok) ? ;> Ech... Ogarnij podstawy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1