Zagnieżdożone instrukcje if

0

witam, mam problem, otóż chciałbym napisać takie coś, w uproszczeniu

if (A==0){ if (B==ileś)
{tutaj bardzo długa funkcja}}
if (A!=0){ 
if (C==cośtam){tutaj ta sama bardzo długa funkcja}}

Czyli żeby od tego czy warunek A jest prawdziwy zależało czy bardzo długa funkcja zostanie wykonana pod warunkiem B czy warunkiem C, sęk w tym że nie chciałbym dwa razy przepisywać tej bardzo długiej funkcji tak jak to tutaj przedstawiłem.

0

Funkcję możesz po prostu wywołać.

0

Jeżeli pisząc o funkcji masz na myśli kilka(naście) linijek to wydziel je do osobnej funkcji a potem wywołuj tą funkcję.

0

Wiem, ze mógłbym tak to zrobić, ale napisałem to tak a nie inaczej (to nie jest kilknascie linijek), przerobienie na funkcję byłoby dość czasochłonne, nie da się jakoś sprytniej zrobić bez funkcji?

0

Po to są funkcje aby wydzielać powtarzające się bloki kodu. Wolałbym poświęcić czas i przerobić na funkcję aby mieć czytelny kod niż kombinować na inne sposoby.

1
if (A == 0 and B == ileś) or (A != 0 and C == cośtam){
	tutaj długa funkcja
}

tak nie można?

0

Już na to wpadłem, zrobiłem mniej więcej w ten sposób, ale dzięki ;)

0

Teraz spojrzałem, że to A to niepotrzebne

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1