Nie działająca strona (poziom 3 technikum)

0
<html>
<head>
<SCRIPT type="text/javascript">
<div id="pudelko">
<div id="logo">TYTUŁ STRONY</div>
</div>
<div id="tresc">
treść strony
</div>
<div id="menuprawe">
</div>
<div id="stopka">stopka</div>
body{
margin:0;
padding:0;
text-align:justify;
}
#pudelko{
width:1000px;
{
#logo{
height:100px

}
#tesc{
width:800px;
height:450px
text-align:justify;
}
#menuprawe{
width:20%;
height:80%;
float:right;
}
#stopka{
background:gray;
clear:both;
</head>
<body>
</body>
</html>
0

Formatowanie kodu masakra i na dodatek zły dział.

Wywal:

<SCRIPT type="text/javascript">

Zawartość strony umieszcza się w body. Jak już koniecznie chcesz style trzymać w pliku z html to obejmij je znacznikiem <style></style> (i tak najlepiej żeby były w oddzielnym pliku css)

0

Kurde przepraszam :/

<html>
<head>
</head>
<body>
<style>
<div id="pudelko">
<div id="logo">TYTUŁ STRONY</div>
</div>
<div id="tresc">
treść strony
</div>
<div id="menuprawe">
</div>
<div id="stopka">stopka</div>
body{
margin:0;
padding:0;
text-align:justify;
}
#pudelko{
width:1000px;
{
#logo{
height:100px

}
#tesc{
width:800px;
height:450px
text-align:justify;
}
#menuprawe{
width:20%;
height:80%;
float:right;
}
#stopka{
background:gray;
clear:both;
</style>
</body>
</html>
1

Kod ma wyglądać tak

<html>
    <head>
        <title>Tytuł</title>
        <!-- ewentualnie linkowanie do styli -->
        <!-- ewentualne ładowanie skryptów JavaScript  -->
        <style>
           <!-- Twoje style css -->
        </style>
    </head>
    <body>
      <!-- Twoja treść -->
    </body>
</html>
0

Teraz w porządku ?

<html><html>
    <head>
        <title>Tytuł</title>
        <!-- ewentualnie linkowanie do styli -->
        <!-- ewentualne ładowanie skryptów JavaScript  -->
        <style>
           <div id="pudelko">
<div id="logo">TYTUŁ STRONY WWW</div>
</div>
<div id="tresc">
treść strony
</div>
<div id="menuprawe">
</div>
<div id="stopka">stopka</div>
body{
margin:0;
padding:0;
text-align:justify;
}
#pudelko{
width:1000px;
{
#logo{
height:100px

}
#tesc{
width:800px;
height:450px
text-align:justify;
}
#menuprawe{
width:20%;
height:80%;
float:right;
}
#stopka{
background:gray;
clear:both;
        </style>
    </head>
    <body>
      <!-- Twoja treść -->
    </body>
</html>
1

Mylisz CSS z HTMl.
HTML to jest ta część w której piszesz znaczniki typu <div class="as"></div> albo <a href="asd"></a>.
CSS to to gdzie piszesz klamerki i style np body { color: red; }

Na stronie ma być tylko HTML, i ewentualnie CSS w znacznikach <style></style>. Jeżeli to pomieszasz to będzie wyglądało tak jak wygląda.

Rozumiem że w szkole mogą nie umieć poprawnie nauczyć (wiem bo sam przez to przechodziłem), więc pokażę jak ma ten kod wyglądać ale potem rób sam.

Podstawy podstaw. Przespałeś cały rok witryn i aplikacji internetowych?

<html>
<head>
    <title>Tytuł strone</title>
    <style>
    body {
        margin:0;
        padding:0;
        text-align:justify;
    }
    #pudelko{
        width:1000px;
    } /* klamerka */

    #logo{
        height:100px
    }
    #tesc{
        width:800px;
        height:450px;  /* średnik */
        text-align: justify;
    }
    #menuprawe {
        width:20%;
        height:80%;
        float:right;
    }
    #stopka{
        background:gray;
        clear:both;
    }
    </style>
</head>
<body>
    <div id="pudelko">
        <div id="logo">TYTUŁ STRONY WWW</div>
    </div>

    <div id="tresc">
        treść strony
    </div>

    <div id="menuprawe">
        <a href=""> PODSTRONA 1</a><br>
        <a href=""> PODSTRONA 2</a><br>
        <a href=""> PODSTRONA 3</a><br>
    </div>

    <div id="stopka">
        stopka
    </div>
</body>
</html>
0

Niestety... moja szkoła kazała zakupić podręczniki w których jest masa błędów, sam nauczyciel każe na przepisywać jego gotowe strony a później na ich podstawie robić własne, jest strasznie ciężko szczególnie że nauczyciel ma duże wymagania... :( Kolego bardzo Ci dziękuję :) ale nie wiem czemu u mnie nie pokazuje stopki :/

ps jestem dziewczyną :(

1

U mnie pokazuje. Dopisz sobie po <title></title> tą linijkę

<meta charset="utf-8" />

to pozbędziesz się tych brzydkich krzaczków.

fa0d603f23.png

0

U mnie krzaczków nie ma :D A stopka jest faktycznie musiała przewinąć stronę do dołu po prostu ;) Przepraszam że o takie głupoty się pytam ale to dla mnie ważne i dziękuję za pomoc :) jest superowo eleganco :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0