Potrzebuję wstępnych informacji ws. zagadnień

0

Witam. Potrzebuje pilnie odpowiedzi na te pytania, z góry serdecznie dziekuję:

  1. co to jest "emulator TC"
  2. Chciałbym prócz C++ nauczyć sie MYSQL, lecz nie wiem skąd pobrac serwer. Probowałem ze strony mysql.com, lecz nie ogarniam tej strony :(
0
  1. może dodasz do tego jakiś kontekst
  2. to jak przerasta Cię ściągnięcie mysqla ze strony to ja nie wróżę Ci błyskotliwej kariery...
0
gswidwa napisał(a):

Chciałbym nauczyć sie MYSQL, lecz nie wiem skąd pobrac serwer. Probowałem ze strony mysql.com, lecz nie ogarniam tej strony :(

Nie musisz pobierać i stawiać samemu serwera baz danych MySql.
Wykup sobie jakiś hosting (nawet najtańszy za SMS), który ma obsługę MySql i panel PhpMyAdmin.
W panelu możesz wpisywać bez problemu zapytania i eksperymentować sobie z MySql.

Jednak polecałbym naukę MS SQL albo Oracle jak myślisz o pracy w kierunku baz danych.
Chyba, że chcesz programować w PHP...

0

Wykup sobie jakiś hosting (nawet najtańszy za SMS), który ma obsługę MySql i panel PhpMyAdmin.

A niby jaki jest sens wydawania pieniedzy, zeby sie pouczyc skoro mozna to zrobic za darmo?

  1. Chciałbym prócz C++ nauczyć sie MYSQL, lecz nie wiem skąd pobrac serwer. Probowałem ze strony mysql.com, lecz nie ogarniam tej strony :(

Dla x86: http://dev.mysql.com/get/Downloads/MySQLInstaller/mysql-installer-web-community-5.6.21.1.msi

A jak nie chcesz nic instalowac, to tu mozesz sie pouczyc: http://sqlfiddle.com/

0

Pobierz sobie cokolwiek co ma PHP i MySQL przy minimalnej konfiguracji, np.:
http://www.wampserver.com/en/

Poczytaj jak połączyć się w PHP z mysql i wyświetlić wyniki

0

A co z pierwszym pytaniem? Bo chciałbym popracować przy naprawianiu błędów na jednym z serwerów WoW'a. Ale nie chcę ich zawieść, więc zanim złożę podanie chcę się nauczyć wszystkiego na dobrym poziomie. Co to ten emulator TC?

0

Nie wiem, czy to na pewno o to chodzi, ale zdaje się, że to jakiś Trinity Core (http://www.trinitycore.org/) emulator.

0

panowie, te linki w sprawie MySql dotycza programowania w połączeniu z PHP. Znalazłem link http://uazz.pl/index.php/mysql-i-c . Tylko skąd pobrać pliki nagłówkowe?

0

Skombinowałem coś takiego:

 
#include <windows.h>
#include <winsock.h>
#include <mysql.h>

const char *sql_host = "localhost";  /* host serwera MySQL */
const char *sql_username = "login";  /* nazwa loginu by po³¹czyæ siê do serwera */
const char *sql_password = "";       /* has³o */
const char *sql_base = "test";       /* nazwa bazy */
const unsigned int sql_port = 0;  /* port na jakim odbiera/wysy³a serwer mysql */
const char *sql_socket = 0;       /* socket name */
const char *sql_db_name = "baza1";   /* database name */
const unsigned int sql_flags = 0;
MYSQL *conn;                   /* WskaŸnik do po³¹czenia do MySQL */

bool Polacz();

bool Polacz(){
    conn = mysql_init (NULL);
    mysql_real_connect (conn, sql_host, sql_username, sql_password, sql_db_name, sql_port, sql_socket, sql_flags);
    return true;
}

///ciag dalszy programu

program kompiluje się doskonale z tym, że jak go uruchamiam wyskakuje MessageBox z komunikatem:

Title: SQL.exe - Nie znaleziono punktu wejścia
Message: Nie znaleziono punktu wejścia procedury InitializeConditionVeriable w bibliotece KERNEL32.DLL

i program sie wyłącza.

orientujecie sie o co może chodzić? Nigdy sie nie spotkałem z błędem w tej bibliotece.

dodanie znacznika <code> - @furious programming

0

Dziekuje Wam. Przebrnałem przez cały proces konfiguracji oraz napisania pierwszego programu (co prawda tylko łączy sie z serwerem). Teraz kolejne pytanie: Istnieją jakieś serwery na których można poćwiczyć, poodczytywać dane?

1

Jesli chodzi Ci o ćwiczenie SQLa, to mozesz sprobowac z tym: http://www.w3schools.com/sql/trysql.asp?filename=trysql_select_all

0

A w jaki sposób połączyć się z takową bazą? Potrzebuję adresu serwera, loginu oraz hasła. Nie zapominając o porcie.

Ps.
Pewnie te pytania są dla Was banalne, ale ja mam tak, że jak raz się czegoś dowiem to potem pamiętam i jednocześnie mam odskocznię do "rozszerzania programu o coraz to nowsze rzeczy". jak się uczyłem C++ operowałem na książce i wszystko było jasne, niestety teraz mnie na nie nie stac :(

0
gswidwa napisał(a):

jak się uczyłem C++ operowałem na książce i wszystko było jasne, niestety teraz mnie na nie nie stac :(

Ale dostęp do internetu masz?

0

Zainstalowałem serwer SQL, skonfigurowałem go i udało mi się z nim połączyć poprzez program.
Ale to zadne osiągnięcie.

mam dostęp do internetu i jak połączyć się z właśnie tamtą bazą danych z tamtego linku?

0

Tam możesz sobie poćwiczyć sql, w górnym okienku piszesz zapytania, w dolnym masz wyniki tego zapytania.

0

Jeśli masz serwer zainstalowany u siebie to możesz stworzyć sobie przykładową bazę i działać własnie na niej. Na przykład tutaj na samym dole: http://webmaster.helion.pl/index.php/kurs-mysql

0

To się mija troszke z celem mojej nauki. Postawiłem ten serwer tylko po to, żeby odczytywać z niego dane z poziomu C++. mam coś takiego:

 
char szDB[ 30 ] ;
MYSQL * myData ;


void Rozlacz(){
    mysql_close( myData ) ;
}
void Polacz(){   /// Nawiazywanie polaczenia

    if ( (myData = mysql_init((MYSQL*) 0)))
    {
        if(mysql_real_connect( myData,  "127.0.0.1",  "gswidwa",  "Grzesiu", NULL, MYSQL_PORT, NULL, 0 ))
        {
            strcpy( szDB, "TESTASD");
            myData->reconnect = 1;
            if ( mysql_select_db( myData, szDB ) < 0 )
            {
                MessageBox(NULL,"Nie mozna wybrac bazy danych!","Blad na serwerze sql",MB_OK|MB_ICONSTOP);
                Rozlacz();
            }
            else
            {
                MessageBox(NULL,"Polaczono z baza danych!","Informacja",MB_OK|MB_ICONINFORMATION);
                /// Polaczony
            }
        }
        else
        {
            MessageBox(NULL,"Nie mo¿na po³¹czyæ siê z serwerem!","B³¹d na serwerze sql",MB_OK|MB_ICONSTOP);
            Rozlacz();
        }
    }
    else
    {
        MessageBox(NULL,"Nie mo¿na zainicjalizowac SQL!","B³¹d w programie",MB_OK|MB_ICONSTOP);
        Rozlacz();
    }
    Rozlacz();
}

Pisze mi, że poprawnie połączyłem się z bazą danych, lecz ja nie posiadam bazy o nazwie "TESTASD". Dlaczego mnie więc połączyło?

0

Połączyłeś się z serwerem. Na jednym serwerze może być wiele baz. Żeby użyć bazy "TESTASD", musisz ją najpierw utworzyć.

0

A to w takim razie ten fragment:

 
strcpy( szDB, "TESTASD");
            myData->reconnect = 1;
            if ( mysql_select_db( myData, szDB ) < 0 )
            {
                MessageBox(NULL,"Nie mozna wybrac bazy danych!","Blad na serwerze sql",MB_OK|MB_ICONSTOP);
                Rozlacz();
            }
            else
            {
                MessageBox(NULL,"Polaczono z baza danych!","Informacja",MB_OK|MB_ICONINFORMATION);
                /// Polaczony
            }

nie wybiera mi bazy danych?
Bo jak mniemam, myData to uchwyt do serwera, a szDB to nazwa bazy danych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1