Szukanie dwóch znaków w tablicy.

0

Witam
Czy jest jakaś funkcja w c, która umożliwiałaby znalezienie dwóch znaków w tablicy? Ewentualnie da się to jakoś szybko zrobić funkcjami z c?

1
strstr()
0

Celowo napisał w tablicy, bo nie chodziło mi o string. Tablica ta nie będzie zakończona zerem.

0
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

char *arrfch(char ch, const char *arr,size_t s) {
	size_t i;
	for(i = 0; i < s; ++i)
		if(arr[i] == ch)
			return (char*)(arr+i);
	return NULL;
}

int main(void) {
	char arr[] = { 'a', 'b', 'c', 'd' };
	char *ch = arrfch('c',arr,sizeof(arr)/sizeof(arr[0]));
	printf("%c\n",*ch);
	printf("%c\n",*(ch+1));
	return 0;
}

http://ideone.com/H6XdQT

myślałam, że nic się nie nauczę a chociaż się nauczyłam, pozbywać tych głupich ostrzeżeń rzutując po prostu na char* przy zwracaniu tak jak w tym opensource od apple co podał _13th_Dragon.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1