Generowanie ciągu znaków z liczby i stałej tablicy.

0

Witam.
Nie wiem czy ktoś wpadł na taki pomysł, ale czy dało by się wygenerować ciąg znaków na podstawie liczby i ciągu znaków który jest stały np mamy ciąg abc i podaną wartość liczbową 1 to zwróci "a" jak dam 3 to zwróci "c" jak dam 4 to zwróci "aa" jak 5 to "ab" i analogicznie dla kolejnych, czy ktoś takie coś już złożył, bo nie chcę wynajdywać koła na nowo :D

0
Antonii napisał(a)

czy dało by się wygenerować ciąg znaków na podstawie liczby i ciągu znaków który jest stały np mamy ciąg abc i podaną wartość liczbową 1 to zwróci "a" jak dam 3 to zwróci "c" jak dam 4 to zwróci "aa" jak 5 to "ab" i analogicznie dla kolejnych

Tak, dało by się, jednak zamiast pytać się czy ktoś to już zrobił mogłeś sam spróbować; Wygląda na to, że z tym algorytmem masz po prostu problem i nie wiesz jak to zaimplementować, więc udajesz, że chcesz się jedynie dowiedzieć czy takie coś już ktoś napisał; Inaczej to ten wątek by nie istniał;

0
function IntToExcelBase(Value:Integer):String;
var Nxt:Integer;
begin
  SetLength(Result,0);
  while Value<>0 do
  begin
    Dec(Value);
    Nxt:=(Value)div(26);
    Result:=Chr(Ord('a')+Value-26*Nxt)+Result;
    Value:=Nxt;
  end;
end;
0

Jak już wspominałem, nie chcę wynajdować koła na nowo, a skoro już ktoś opracował taki coś to czemu nie skorzystać, jak by mi nikt nie dał odpowiedzi to pewnie bym nad tym siedział bóg wie ile...
W każdym razie dziękuję za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1