Przesuwanie elementów tablicy.

0

Witam a więc moim zadaniem jest stworzenie 20 elementowej tablicy licz rzeczywistych i wpasowanie na 9</code> indeksie liczby <code>-1. Fragment mojego kodu:

public class Zadd3{
	public static void main(String[] args){
		
		int[] tablica=new int[20];
		
		for(int i=0; i<tablica.length; i++){
			tablica[i]=(int)(Math.random()*100);
			System.out.println(tablica[i]);
			
			
		}
		
	}
}
0
witu12 napisał(a):

[...] wpasowanie na 9 indeksie liczby -1

nums[9] = -1;
0

ze tak trzeba napisac to wiem ale jak to wyswietlic, najlepiej za pomoca petli for to juz nie :P

1

Po prostu rozbij to na dwie pętle.

int[] tablica=new int[20];
 
  for(int i=0; i<tablica.length; i++){
  tablica[i]=(int)(Math.random()*100);
  }
  tablica[9] = -1;
  for(int i=0; i<tablica.length; i++){
  System.out.println(tablica[i]);
  }

No chyba, że chcesz to koniecznie zrobić jedną pętlą to po prostu dodaj warunek:

        int[] tablica = new int[20];
        for (int i = 0; i < tablica.length; i++) {
            tablica[i] = (int) (Math.random() * 100);
            if (i == 9) {
                tablica[i] = -1;
            }
            System.out.println(tablica[i]);
        }
0

Z tytułu twojego wątku wynika ze chcesz coś przesuwać w tablicy. Czy chodzi ci o to by wstawić te -1 na 9 indeksie a resztę przesunąć o 1 ucinając koniec?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1