Pokazanie okna po spełnieniu warunku

0

Mam pewien problem związany z wyświetleniem nowego formularza po spełnieniu jakiegoś z góry założonego warunku. Załóżmy są pewne obliczenia i gdy wynik jest większy od danej wprowadzonej przez użytkownika wyskakuje okienko załóżmy z wykresem. Wiecie jak to zrobić bo ja szczerze mówiąc jestem laikiem w te gierki i utknąłem w moim programiku a muszę to zrobić. Z góry dzięki za wszelką pomoc.

0
if CzySpelniaSieWarunek(Dane) then Form2.ShowModal;
0

jakoś nie chce mi działać pewnie w złym miejscu wpisuje :/ Jakby ktoś mógł zerknąć na to, to byłbym wdzięczny. Jak jest formularz 2 i tam przycisk Oblicz i do niego przypisane komendy do obliczenia ogniskowej i powiększenia to właśnie do tego przycisku próbuje dopisać tę komendę że jak y>od ogniskowej to wyskoczy kolejny formularz ale nie chce mi działać. z góry dzięki za pomoc

1
procedure TForm2.Button1Click(Sender: TObject);
var
  x,y:double;
begin
  x:=StrToFloat(Edit1.Text);
  y:=StrToFloat(Edit2.Text);
  Edit3.Text:=FloatToStr((x*y)/(x+y));
  Edit4.Text:=FloatToStr(x/y);
     if y>((x*y)/(x+y)) then Form4.ShowModal;
end;

1. Błąd kompilacji - unit2.pas(50,35) Error: Identifier not found "Form4" - czytaj komunikaty kompilacji i stosuj się do nich;

Po dodaniu modułu Unit4 do listy Uses w module Unit2 program się kompiluje, ale wyrzuca hinta unit1.pas(29,22) Hint: Unit "Unit4" not used in Unit1 - przeglądnij wszystkie moduły i pousuwaj te nieużywane; Uruchomiony program po podaniu wszystkich danych w komponentach klasy TEdit i wciśnięciu przycisku Oblicz formularz Form4 pokazuje się na ekranie;

2. Liczby zmiennoprzecinkowe porównuje się za pomocą funkcji CompareValue, więc aby mieć wiarygodny wynik zastosuj tę funkcję.

Na przyszłość zapamiętaj, żeby najpierw kombinować i testować, a dopiero później w ostateczności zakładać wątki na forum; I naucz się czytać komunikaty kompilacji, bo w nich zawarte są wszystkie potrzebne informacje do naprawienia kodu; No i nie zapominaj o wujku Google; Pamiętaj także, że wątki dotyczące podstaw programowania należy zakładać w dziale Newbie - tam też i ten wątek przenoszę.

0

Dzięki wielkie :D działa :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1