Wyświetlanie losowej zawartości array()

0

Witam wszystkich dopiero co zacząłem się uczyć PHP także proszę o wyrozumiałość... Mianowicie ogarniam teraz tablice i wymyśliłem sobie takie zadanie dla siebie że wpisuje jakieś wartości tekstowe do tablicy następnie losuje jedną i wyświetlam ją na ekranie...:

<?php

$artykul = array(

  'art1' => 'treść 1',

  'art2' => 'treść 2',

  'art3' => 'treść 3',

);
$art_losowy = rand(0, 2);
echo 'artykuł losowy nr.' .$art_losowy.' treść:'.$artykul[$art_losowy].'<p/>'

?>

Jednak poza $art_losowy nie wyświetla mi się nic więcej... czyli zawartość wylosowanego artykułu...
Z góry dziękuje za jakieś podpowiedzi gdzie tkwi problem...

2

klucze to 'art1', 'art2', 'art3'
Ty natomiast losujesz liczbę 0, 1, lub 2

zamień klucze w tablicy na wartości liczbowe, lub zamień indeks klucza na klucz za pomocą tablicy uzyskanej funkcją array_keys

0
gdsfgsd napisał(a):

klucze to 'art1', 'art2', 'art3'
Ty natomiast losujesz liczbę 0, 1, lub 2

zamień klucze w tablicy na wartości liczbowe, lub zamień indeks klucza na klucz za pomocą tablicy uzyskanej funkcją array_keys

Dzięki działa ;)

<?php

$artykul = array(

  0 => 'treść 1',

  1 => 'treść 2',

  2 => 'treść 3',

);
$art_losowy = rand(0,2);
echo 'artykuł losowy nr.' .$art_losowy.' treść:'.$artykul[$art_losowy].'<p/>'

?>
 

Później przećwiczę jeszcze z array_keys ale to muszę znaleźć i zobaczyć przykłady stosowania tej finkcji i to zrozumieć ;)
Dziękuje za szybką pomoc ;)

1

zamiast

$artykul = array(
 
  0 => 'treść 1',
 
  1 => 'treść 2',
 
  2 => 'treść 3',
 
);

wpisz sobie po prostu:

$artykul = array('tresc 1', 'tresc 2', 'tresc 3');

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1