NetBeans automatyczne dodawanie docblock w PHP

0

Witam,
ostatnio zakładałem temat związany z najlepszym środowiskiem IDE do PHP i mimo tego co napisałem wybrałem program NetBeans. Mimo to mam problem, ponieważ chcę by automatycznie były generowane nad funkcjami bloki do dokumentacji, czyli:

/**
 * Enter description here...
 *
 * @param unknown_type $a
 * @param unknown_type $b
 * @return unknown
 */

W Eclipse for PHP trzeba nacisnąć kombinację Ctrl+Shift+J, a co tutaj zrobić? Czy może generować to automatycznie?

0

Google działa, a na tej stronie byłem, tylko mi to nie działało:

  1. vdoc<tab> - nie działa
  2. Tools -> Options -> PHP -> PHPDoc (nie mam takiej zakładki)
  3. A dodawanie samemu do wszystkich skrótów - pominąłem (stwierdziłem, że musi być to jakoś zautomatyzowane, tylko nie potrafię tego znaleźć).
0

Testowałem na NB 7.4 i:

  • vdoc<tab> działa i wkleja mi: /* @var $b ClassName */
  • wklepanie <slash><gwiazdka><gwiazdka><enter> nad nagłówkiem metody daje mi coś takiego:
    /**
     * 
     * @param type $a
     * @param type $b
     * @return type
     */
  • zakładki PHPDoc nie mam bo żeby się pojawiła chyba trzeba coś poinstalować wcześniej,

Edit:
Machnąłem się - powinno być <enter> zamiast <tab> w drugiej pozycji - poprawiłem.

0

Spoko, ale właśnie chodzi o w pełni zautomatyzowane działanie. Ja nie piszę postów po 3 minutach od pomysłu, tylko przećwiczyłem wiele możliwości i nie znalazłem tego co chcę.

Ergo - muszę sam to dopisać.

Proszę o zamknięcie tematu.

0

Jeśli znalazłeś rozwiązanie swojego problemu to podziel się nim. W końcu forum jest nie tylko od zadawania pytań, ale też służy jako źródło informacji samo w sobie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1