dodawanie pakietow w NetBeans

0

Witam

Jak w temacie, mam problem z dodaniem pakietu od NetBeans (6.7).

Przerabiam ksiazke thinkin in java i chce dodac pakiet com.bruceeckel.* do projektu, zebym mogl z niego korzystac bo w innym wypadku nie dzialaja przyklady z ksiazki.
W NetBeans probowalem to zrobic na wiele sposobow, dodajac biblioteki w projekecie, ogolnie w programie. Ustawialem CLASSPATH na folder gdzie znajduje sie ta biblioteka ale widze, ze netbeans sobie to olewa calkowicie.

Jak poprawie dodawac pakiety do programu?
Juz mnie to irytuje na maxa bo taki duperel a tyle problemow.

0

nikt nie uzywa tego IDE?

0

Używa tylko to co piszesz wydaje się mało wiarygodne :) tzn musiałeś popełnić jakiś bzdurny błąd. Opisz może dokładnie jak dodajesz tę bibliotekę, skąd ją masz w jakim formacie, a być może jak dokonasz takiej analizy sam zdiagnozujesz problem.

0

O ile się orientuję, to w classpath podaje się nie tylko folder, ale i nazwę jar'a.

Poza tym po wpisaniu w google netbeans add jar to project dwa pierwsze linki zawierają odpowiedź.

0

Chcesz użyc klasy z pakietu B.Eckeela, po lewej stronie okna edytora pojawia się czerwony sygnał błędu. Co proponuje NetBeans jak klikniesz lewym przyciskiem myszy w ten sygnał?

0

Moja hipoteza jest taka: brak instrukcji importu.

0

Na codzień korzystam z Eclipse'a, poeksperymentowałem trochę z NetBeans 6.7.1 i chyba jest problem. Można dodać do projektu plik jar i NetBeans go uwzględnia, można dodać katalog zawierający klasy i NetBeans klasy z tego katalogu ignoruje. Biblioteka B.Eckeela nie jest jarem, trzeba sobie jara zrobić.

0

Zrobilem JAR z tej biblioteki i dodalem do projektu.
W drzewie projektu w source package mam przyklady z rozdzialu 10 jako pakiet c10 (czyli tak jak jest w oryginale, a w libaries mam mam zamieszczona ta biblioteke w JAR.

Pomimo to nadal nie dziala dobrze :/
W kodzie zrodlowym pisze, ze biblioteka, ktora chce importowac nie istnieje...

0

udostepnij te biblioteki od Eckela, i kod źródłowy programu (rarem spakuj czy cuś). Po 16 zobacze co i jak.

0

Dziwne. Utworzyłem nowy projekt (Java => Java Project with Existing Sources), dodałem do bibliotek jara i wszystko działa. Może źle utworzyłeś plik jar?
Spróbuj z tym plikiem
http://atos.wmid.amu.edu.pl/~bogdan/java/eckeel.jar

0

Ok widocznie byl zle utworzony JAR bo z twoim plikiem nie rzuca sie juz o biblioteke :-)
Natomiast jest inny problem. Nie widzi metody expect w z klasy Test z pakietu com.bruceeckel.simpletest.

W jaki sposob utworzyles tego JAR?
Ja to zrobilem w ten sposob, ze spakowalem wszystko do zipa i zmienilem rozszerzenie na JAR. W JCreator wszystko jest ok.

0
  1. Ja mam stare pliki (z 2002 roku), może Eckel coś zmienił.
  2. Możesz przemianować jara na zipa i porównać swojego i mojego.
  3. Najprościej można zrobić przy pomocy anta wykorzystując plik build.xml. Ja robiłem "ręcznie": uruchomiłem konsolę, przeszedłem do katalogu zawierającego com.. i wpisałem takie polecenia:
jar -cf eckel.jar com\bruceeckel\simple\*class \\utworzenie jara
jar -uf eceel.jar com\bruceeckel\simpletest\*class \\dodanie kolejnego podkatalogu
....
0

Żeby móc pobawić się źródłami z Thinking in Java 4 trzeba tak jak napisał Bogdans utworzyć projekt z istniejącymi źródłami, ale problem w tym, że część plików się nie skompiluje.
Potrzebne są następujące jar'y dla niektórych źródeł (podaję ścieżki z mojej instalacji):

  1. C:\PRG\JDK\lib\tools.jar
  2. swt.jar wyrwany z pakietu Eclipse (potrzebne dla kodu przykładów napisanych pod Standard Windows Toolkit IBM'a)
  3. xom-1.1.jar - zagoogluj po prostu
  4. javassist.jar - z netbeans (trzeba tylko właściwą ścieżkę podać, u mnie C:\PRG\NB67\java2\modules\ext\hibernate)
    Do każdej biblioteki możesz dociągnąć sobie źródła, żeby wygodnie wszystko działało.

Przy czym to nie wszystko. Wiele źródeł z TIJ4 nie ma podanego właściwej instrukcji package mimo umieszczenia ich w podkatalogach katalogu ze źródłami. Trzeba albo ustawić opcje kompilatora tak, aby to olewał (co niestety pomoże tylko na jedną kompilację), albo po kolei przejechać wszystkie pliki (najlepiej jakimś automatem) i uzupełnić wszystkie brakujące (poprawić błędne) instrukcje package.
Dopiero poprawiony pakiet poprawnie się kompiluje i wszystko działa ze źródeł tak jakbyś to sam pod NB napisał. Ponieważ kod został napisany pod Javę 5, to NB będzie masowo krzyczał o brak annotacji @Override.
Jeżeli chcesz na leniwego zassać poprawiony przeze mnie pakiet wraz z wszystkimi bibliotekami zależnymi, to machnij maila na mój nick (at)op.pl. Wieczorem będę czytał pocztę, więc długo nie poczekasz.

0

dzieki za pomoc.
skoro jest tyle problemo z pod NetBeans z tym to po prostu przyklady bede ogladal pod JCreator gdzie wszystko mi chodzi prawidlowo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1