Dwa pytania odnośnie środowiska Visual Studio (C++)

0

Cześć. Mam dwa pytanka odnośnie środowisko VS (C++).

  1. Czy jest możliwość, by wszystkie otwarte pliki powiększyć np. do 150% i zachować takie ustawienia? Obecnie jestem zmuszony w każdym pliku trzymać ctr i kręcić kółkiem na myszce, co jest dość niewygodne. Szczególnie, że po ponownym uruchomieniu programu pliki ponownie są ustawione na 100%.
    2.Od kilku dni VS przestał podkreślać mi błędy w kodzie (np. jak jest jakaś literówka w zmiennej) oraz pokazywać argumenty funkcji gdy je zaczynałem wprowadzać etc. Czy ktoś wie co się stało i jak to odwrócić?
    Z góry dziękuję za pomoc!
2

@1. Ustaw sobie domyślnie większy font edytora.
vs.PNG

@2. Usuń z katalogu projektu (przy zamkniętym VS) plik .sdf (wersja 2010 i nowsze) albo .ncb (wersja 2008 i starsze). Po otwarciu projektu środowisko przeindeksuje nagłówki, trochę to potrwa albo powinno pomóc.

0

Dziękować bardzo! ;-)

0

Niestety wywalenie .sdf (mam VS 2010) nie pomogło ;-(
Ciągle brak podkreślania oraz pomocy w wypełnianiu parametrów funkcji.
Jakieś inne pomysły?

0

z angielskiej wersji:

tools -> options -> text editor -> C# -> Advanced -> Underline Errors in the editor - zaznacz

lub przywroc ustawienia fabryczne tools -> Import Export Settings -> Reset all settings

0

Nie wiem co jest grane, bo nawet po zrestartowaniu ustawień ciągle brak podkreślania i wyświetlania argumentów w funkcjach...
Ktoś ma może jeszcze jakiś pomysł? :-(

0

A czy przypadkiem na pasku stanu nie pojawia się napis: Intellisense unavailable in C++/CLI?

Pod VS 2010 nie działa podpowiadanie składni w C++/CLI, czyli w C++ dla platformy .NET. Są na to dwa sposoby:

A. zainstalować Visual Assist (płatny i nie do wersji Express)
B. użyć starszej lub nowszej wersji Visual Studio. Pod 2005, 2008, 2012 i 2013 podpowiadanie działa ;-)

0

Ogólnie to problem jest taki, że jeszcze kilka dni temu wszystko działało prawidłowo. Tak na prawdę nie wiem, kiedy dokładnie przestało i co miało na to wpływ.
Programuję w czystym C++ (bez CLI). Cały czas piszę ten sam projekt tzn. w tym samym projekcie owe podpowiedzi działały.

Azarien napisał(a):

A czy przypadkiem na pasku stanu nie pojawia się napis: Intellisense unavailable in C++/CLI?

Jeśli chodzi Ci o ten pasek na samym dole (tam gdzie jest informacja o ewentualnych errorach) to nie - nie ma żadnego takiego lub podobnego komunikatu.
Naturalnie, jeśli gdzieś popełnię błąd to dostaję o tym info i mogę normalnie przeskoczyć klikając na dany komunikat dwa razy.

0

Cały czas piszę ten sam projekt tzn. w tym samym projekcie owe podpowiedzi działały.
Być może dołączone nagłówki są tak pogmatwane, że się
intellisense wykłada.

Co tam niestandardowego #includeujesz? a może coś masz w kodzie takiego...

Czy działa prawidłowo w nowoutworzonym projekcie?

0
Azarien napisał(a):

Cały czas piszę ten sam projekt tzn. w tym samym projekcie owe podpowiedzi działały.
Być może dołączone nagłówki są tak pogmatwane, że się
intellisense wykłada.

Co tam niestandardowego #includeujesz? a może coś masz w kodzie takiego...

Czy działa prawidłowo w nowoutworzonym projekcie?

Jedyne nagłówki, które dołączam dot. klas, które sam zrobiłem oraz standardowe typu:
iostream, vector, random itp.

Niestety w nowo utworzonym projekcie również nie działa :(.
Grrrr...

0

Ha! A jednak w nowym projekcie (bo w starym nic nie pisało) coś pisze na tym pasku stanu:

IntelliSense: 'No additional information available' (See 'Troubleshooting IntelliSense in C++ Projects' for futher help.)

Ktoś wie o co kaman? O_o

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1