Pytania odnośnie Springa.

2017-03-15 18:59
0

Mam parę pytań odnośnie Springa.
1) Czym jest DI? Ja rozumuję to tak, (np przez konstruktor) że jeżeli mamy instancję która jest polem innej instancji, to zamiast tworzyć w aplikacji tą instancję i ustawić ją za pomocą mutatorów (albo podawać ją jako parametr konstruktora) podajemy po prostu wartości a w konstruktor sam tworzy tą instancję? Coś takiego mniej więcej mam na myśli.

 Class{
    AnotherClass someClass
    public Class(someValues){
        this.someClass= new AnotherClass(someValues)
    }
}

Zamiast stworzenia najpierw instancji AnotherClass, potem w konstruktorze podać tą instancję.
Jeżeli tak, to czy tworzenie w czystej Javie w taki sam sposób klas z instancjami jako pola to też się nazywa DI?
2) Czym jest automatyczne wiązanie? Dobrze myślę, że spring dzięki automatycznemu wiązaniu poszukuje pasujących klas do jakiegoś pola? Jak wywołać specjalnie błąd wiązania? Np, że dwie klasy pasują do jednego pola?
3) Czemu bez adnotacji @Named w jednej z dwóch klas, gdzie instancja jednej z nich jest tylko (albo aż) polem drugiej, nie mogę utworzyć zmiennej gdyż spring się wysypuje?
4)Kiedy trzeba korzystać z automatycznych wiązań? Przykład podany przez Shaloma ( Beany wewnętrzne - stworzenie beanu klasy Person <- drugi post) przepisałem do kompilatora i usuwając adnotacj @Inject nadal się kompilował z takim samym rezultatem.
5) Jeżeli użyję adnotacji @Named to bean będzie miał taką samą nazwę jak nazwa klasy tylko pisana z małej litery (jak w przypadku @Service)
Na razie tyle

Pozostało 580 znaków

2017-03-15 19:47
0
  1. Idea jest taka, że obiekt nie tworzy swoich zależności przez new ani nie pobiera ich samodzielnie z jakiegoś service locatora / singletona / fabryki, tylko deklaruje "potrzebuje obiektu XYZ", a ten obiekt jest mu "dany" z zewnątrz. Pozwala to na większą swobodę w rozszerzeniu kodu i pisaniu testów, bo możesz łatwo podstawiać sobie tam inne obiekty o zgodnym interfejsie. Jak widać ten koncept nie wymaga w ogóle kontenera - równie dobrze możesz mieć gdzieś w kodzie miejsce gdzie sam tworzysz sobie obiekty i wstrzykujesz potrzebne zależnosci.
  2. Generalnie tak. Kontener przy starcie zbuduje znane sobie beany i powstrzykuje co trzeba, bez potrzeby pisania tego ręcznie. Jest to o tyle wygodne, że możesz np. dorzucić do classpath jara z beanami implementujacymi jakiś interfejs i spring też je utworzy i wstrzyknie np. gdzieś gdzie oczkujesz wszystkich implementacji danego interfejsu. Np. chcesz mieć listę wszystkich beanów implementujacych Plugin. Błąd dostaniesz kiedy nie znaleziono pasującego beana albo kiedy masz więcej niż jeden pasujący a wstrzykujesz do jednego obiektu.
  3. Jw, bo wstrzykiwać można tylko obiekty zarządzane -> inne beany.
  4. Nigdy nie "trzeba" :P Anyway, Spring jest sprytny i potrafi się domyślić że ma wstrzyknąć jak tworzy beana.
  5. Tak, chociaż raczej bym na tym nie polegał. Polegaj na typach a nie nazwach.

Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

2017-03-15 20:27
0

1) Czyli spring po prostu sam utworzy obiekt jeśli będzie on polem innego obiektu? Wykorzystując np konstruktor domyślny (?)
4) Czyli nie ma sytuacji gdzie bez automatycznego wiązania się program nie skompiluje? A czy ta adnotacja jakoś przyśpiesza działanie programu? Pomaga to w czymś innym?
6) Nowe pytanie.Najprawdopodobniej nie wszystkie klasy muszą być beanami tak? Np klasy które są "złożone" z samych typów prostych nie powinny być beanami?
7) Jest jakaś różnica między IoC a DI?
Na razie tyle.

edytowany 1x, ostatnio: Aisekai, 2017-03-15 20:28

Pozostało 580 znaków

2017-03-15 20:57
0
  1. Tak, a "jak" go stworzy to już zależy. Spring generalnie nie wymaga wcale tego konstruktora ani setterów/getterów i poradzi sobie i bez tego. Ale lepiej to napisać "po ludzku", tak żebyś mógł nagle odpiąć kontener i nadal wszystko uruchomić.
  2. Nie no oczywiście że może tak być że się nie poskłada aplikacja. Szczególnie jak użyjesz Guice czy Welda, bo nie wiem czy one próbują tak mocno myśleć za programiste jak Spring.
  3. Mało które klasy powinny być beanami ;) Zwykle tylko takie które:
    • są ciężkie w tworzeniu -> serwisy łączące się z bazą danych / webservisami itd
    • są potrzebne w wielu różnych miejscach i trzeba kombinować jak je tam przekazać
    • zwykle to są bezstanowe serwisy
      Czyli generalnie takie obiekty które wrzuciłbyś do jakiegoś service locatora / zrobił singletonami albo chociaż pobierał z fabryki / cache
  4. DI jest sposobem na implementacje koncepcji IoC.

Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

2017-03-18 14:27
0

Czy w "dzisiejszych" czasach w Springu pisze się czysto w javie czy jakoś są elementy xmla? Tzn. czy główny używa się annotation czy java context?
Czy da się "sztucznie" wywołać destruktora w Javie? Głównie chodzi mi, o to że w springu wraz z adnotacją, można podać destroyMethod. Zrobiłem przykładową metodę, której nazwę podałem jako destroyMethod, jednakże, nie wiem jak ją wywołać gdyż nie wiem czy da się samemu usunąć obiekt.

edytowany 1x, ostatnio: Aisekai, 2017-03-18 19:34

Pozostało 580 znaków

2017-03-18 20:32
0

Różnie, ale raczej odchodzi się od xmla.
Od biedy możesz zgubić referencje do obiektu a potem zrobić System.gc() ;]


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
Przy okazji System.gc() nic nie gwarantuje. Garbage collector nie musi się uruchomić. - jarekr000000 2017-03-20 23:18
Nie musi, ale jest na to jakaśtam szansa a innej metody na "wymuszenie" dealokacji obiektu za bardzo nie ma ;] - Shalom 2017-03-21 00:21
Technicznie jedyny znany mi "pewny" sposób to wymuszenie OutOfMemory. (Bo gc jest gwarantowane przed OOM :-) ). Btw. ale tak naprawdę ze względu na Bugi w JVM od Oracla to nie musi zadziałać.... (Ostatnio miałem takiego Buga jre 7 - nie wiem czy naprawili). - jarekr000000 2017-03-21 00:28

Pozostało 580 znaków

2017-03-20 23:13
0

Czy tutaj: https://docs.spring.io/spring[...]declarative-txadvice-settings we wszystkich podanych przykładach 17.5.2 i dalej, da się to zrobić nie używając kompletnie XMLa? Czy używając JDBC/Hibernate używa się jakkolwiek xmla?

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0