Wyświetlanie podstrony w konkretnym div'ie

0

Jak zrobić aby podstrona ładowała się do konkretnego div'a? a nie otwierała osobno jako nowa strona?
w ramkach trzeba było użyć target="adres" a w div'ach?

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0//EN"> 
<html> 
<head> 
	<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> 
	<title>Menu w CSS</title> 
	<link rel="stylesheet" href="style.css" /> <!-- zalanczamy plik style.css --> 
</head> 


<body> 
<center>
	<div class="menu"> 
		<a href="aktualnosci.html" class="link">Aktualności</a> 
		<a href="kontakt.html" class="link">Kontakt</a> 
		<a href="zastepstwa.html" class="link">Zastępstwa</a> 
	</div> 
</center>

<div class="strona"> 

	<pre>Strona w Budowie..
test
test
	</pre>
	

	<p class="stopka"> Guepardo </p>
</div>

</body> 
</html>
0

a tutaj jest kod podstrony

Chce aby otworzyła się ona w konkretnym div'ie, a nie jako osobna srtona

<html>

<head>
	<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> 
	<title>Zastępstwa</title>
</head>

<body>
	<div class="strona">
		<pre>
			Brak zastępstw.
		</pre>
	</div>
	
</body>
</html>
0

Takie coś albo iframem jak zauważyłeś, albo poczytać o technologii AJAX.

0

ale za pomocą css lub html

Wróć do podstaw, zanim zaczniesz robić coś dalej. CSS to nie jest język programowania, za jego pomocą nie wywołasz żadnej akcji - arkusze CSS definiują wygląd strony. HTML nie jest językiem programowania, za jego pomocą nie wywołasz żadnej akcji - HTML to język znaczników opisujący treść strony, a nie sposób modyfikacji tej treści.

Czyli - podstawy, podstawy, podstawy, a potem czytanie o ajax.

0

Tak jak napisał dzek69 - bez pomocy js albo czegoś po stronie serwera (np. php czy c#) nie da rady. To, że uważasz, że jest to niemożliwe żeby nie dało się prościej, w żaden sposób nie przybliży Cię do rozwiązania:

  • CSS nie służy do takich rzeczy, to tylko opis wyglądu strony, jak chciałbyś odróżnić kolejne części tekstu (nagłówki, osadzenie obrazków, pogrubienia, linki itp), skoro to tylko tekst? Selektory CSS muszą mieć konkretne rzeczy typu klasa, typ elementu, id elementu itp. żeby przeglądarka wiedziała, jaki styl czemu nadać;
  • HTML to język opisu treści, w idealistycznym uproszczeniu mówi co w którym miejscu jaki ma selektor. Razem z CSS2 stworzy ładnie wyglądającą, ale całkowicie statyczną stronę. Z CSS3 umożliwi wzbogacenie strony animacjami, tweenami itp, ale nadal nie pozwoli na zrobienie tego, co chcesz.
    Wyobraź to sobie tak: html to płótno, css to pędzel i kolory, a Ty chcesz wyrwać kawałek płótna z innego obrazu. Nie wyrwiesz płótna ani płótnem, ani pędzlem... Pozostaje prosty JS po stronie klienta, albo parsowanie strony po stronie serwera (są nawet gotowe systemy szablonów chyba pod każdy język server-side).
0

Żeby zrobić tak aby po przejściu do nowej podstrony nie odświeżała się cała strona tylko dany tekst, wystarczy jak użyję php czy muszę używać JS?

0

PHP działa po stronie serwera, podczas gdy Ty musisz użyć czegoś client-side, czyli JavaScriptu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1