problem z div height=1px w IE

0

co mnie wkurza IE. Tworzę sobie DIV height=1px.
W Firefoksie nie ma żadnego problemu div ma wysokość jednego piksela. W IE natomiast taki div ma automatycznie wysokość około 10 pikseli. Czy ktoś może wie jak rozwiązać ten problem???

0

a nie masz nic czasem w tym divie ? bo może ci się dostosowało, np dałeś   a wielkość czcionki była na 10px

0

właśnie o to chodzi że nic wygląda on następująco:

odpowiedz na to jest bardzo prosta po prostu IE jest do bani można go wyrzucić na śmietnik i wszystkim radzę tak zrobić kto go używa. bo tylko w IE występuje ten problem - i wiele innych problemów. Ale kończąc mój wywód chciałbym się dowiedzieć jak rozwiązać ten mój problem, nie wyrzucająć IE na śmietnik!!

0

nie, IE nie możesz wyrzucić bo ci się system posypie, a jak był nopwy, nowowydany to był najlepszą przeglądarką, trochę lat minęło i jego programiści nie mają takiego zapału do pisania aktualizacji i przestał być zgodny ze standardami, ale po cholere ci pusty div o wysokości 1 px - to chyba trochę masz problemy ze standardami i ci IE nie powinien przeszkadzać w takim razie.

0

chodzi o to że ten div ma mieć ustawiony kolor na czarny. Po prostu ma być czarnym paskiem o wysokości 1px. W Firefoksie wszystko jest oki. A w IE jest to czarny pasek o wysokości około 10px. Nieraz jest potrzebne zrobić DIV o wysokości 1px.

0
Adamo napisał(a)

[...] ale po cholere ci pusty div o wysokości 1 px [...]

jak to po cholere ?? a chocby dlatego ze jest taka mozliwosc... i ma dzialac nie wazne czy ktos bedzie uzywal czy nie... po cholere nam FireFox jak jest IE ?? po cholere nam wsteczny w samochodzie jak tak rzadko go sie uzywa ?? po cholere takie stwierdzenie ??
ja nigdy nie mialem problemu pod IE z takimi DIVami a rada jest prosta
<div style="width: 100px; height: 1px; background-color: #f00;<b> font-size: 0px;</b>"></div>
proste [green]

0

no wiem że jest taka możliwość ale skoro coś nie działa to możnaby użyć czegoś do tego celu stworzonego - div raczej nie jest do robienia czarnych linii wys. 1px, a przykłady akurat głupie - Firefox potrzebny mimo że mamy IE bo jest to alternatywa i to bardzo trafna bo akurat najlepsza przeglądarka teraz, wsteczny w samochodzie nie wiem czy rzadko używasz, no ale niestety kiedyś trzeba zaparkować i musiałbyś się często wrąbać w drzewo żeby wyjechać bez wstecznego

a zdecydowanie dzięki IE i temu że był on od niepamiętnych czasów razem z windows to tak się rozwinął dział WWW w internecie, jakby trzeba było doinstalować przeglądarkę zawsze to nie byłby to teraz tak popularny dział internetu i nie lubię jak ktoś gada że coś jest źle zrobione a samemu nie potrafi zrobić czegoś nawet 100 razy gorszego

0

Adamo - podziwiam Twoja determinacje w bronieniu Internet Explorera :). Jednak sa ludzie wierni pogladom na tym swiecie ;).

IE7 mocno rznie z innych przegladarek to, co najlepsze, wiec bedzie dobrze. Ja i tak wole Opere, ale moze nie bede juz musial ratowac dziesiatek systemow kolezanek ;). Zycze nam wszystkim, zeby oficjalna wersja "siodemki" byla jak najlepsza.

Pasiam za offtopic :] .

0

tak bo przeciez po co uzywac:
<hr style="border: 1px solid black" />
znacznika do tego stworzonego jak mozna zawsze pod gorke isc sobie i o wiele wiecej napisac ;]

0

no fajnie tylko ten przyklad daje z wiadomych wzgledow linie o grubosci 2px
to juz wole bawic sie divem w koncu to element uniwersalny

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0