Jak stworzyć prostą grę.

0

Jak w temacie. Chodzi o to żeby stworzyć prostą grę jak "Shakes & Fidget", prostą a nie skomplikowaną. Jak będzie trzeba to pouczę się jakiegoś języka. Ale to nie ma być na stronie tylko gra do pobrania. Nieważne czy w javie, C++, czy jakiś inny.

0

Myślę, że nie trzeba będzie, abyś musiał się pouczać jakiegoś jenzyka.

0

No tak, ale JAK stworzyć tą grę?

1

Jak będzie trzeba to pouczę się jakiegoś języka.

Ooo, jak miło - trudno, żebyś zrobił grę nie programując jej; Nawet taki Game Maker (bawiłem się nim dawno temu i nie mam doświadczenia w jego obsłudze), w którym układa się część rzeczy "z klocków" i tak trzeba oprogramować i nie dziw się, bo komputer sam z siebie nie wymyśli zachowań różnych obiektów itd.; Ba, nawet ma swój język - Game Maker Language (GML);

Ale to nie ma być na stronie tylko gra do pobrania.

A jaki to ma związek z tematem? Najpierw napisz tę grę, a później zastanów się jak i gdzie ją wydać;

Nieważne czy w javie, C++, czy jakiś inny.

Ważne, bo zapewne żadnego nie znasz/nie umiesz;

Więc na sam początek polecam nauczyć się dość dobrze podstaw wybranego języka, następnie wybrać i nauczyć się odpowiedniego API do grafiki, a dopiero potem zabierać się za stworzenie gry, choćby najprostszej; Inaczej to utkniesz już na samym początku i zawalisz forum pierdyliardem pytań, na które odpowiedzi znajdziesz w każdym dobrym kursie kodzenia.

1

Zacznij od nauki podstaw programowania i w pewnej chwili dojdziesz do takiego poziomu że będziesz wiedział "jak".

0

To trochę pytanie w stylu "Jak sklonować żabę?", czy "Jak polecieć na Marsa?" :). Nawet jak ktoś powie to nadal nie będziesz miał pojęcia co zrobić. Dlatego najpierw zacznij od nauki informatyki i programowania. Do gry przyda też się matematyka (nawet do prostej) i fizyka.

0
Shalom napisał(a):

Zacznij od nauki podstaw programowania i w pewnej chwili dojdziesz do takiego poziomu że będziesz wiedział "jak".

Wybrałem C++, nie wiem czemu, jakoś JAVA mnie odpycha a innych to nie znam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1