Przypisywanie Pointer'a ze stringu

0

W stringu mam adres pointera i nie bardzo wiem jak mam go przypisać do zmiennej V:^Cardinal; tak żeby V wskazywało na dane z podanego adresu.

0

w stringu masz adres pointera!? dziwny pomysł. no ale: trzeba sparsować go na liczbę, na przykład za pomocą StrToInt, a potem rzutować na wskaźnik…

0

S:String;
V:=Pointer(StrToInt(S));

  • ale coś tu nie gra. w sensie nie w tym rozwiązaniu powyżej, zaś w tym zadaniu od ciebie.
0

Mam 2 appki, jedna gui i jedna konsolówka i z gui przekazuje pointer konsoli uruchamiając ją z parametrem xD wiem że dziki pomysł ale tylko takie rozwiązanie przyszło mi do głowy :D
Nie wgłębiajcie się w to bo moja logika jest inna

3

Mam 2 appki, jedna gui i jedna konsolówka i z gui przekazuje pointer konsoli uruchamiając ją z parametrem
Ale wiesz, że każdy proces ma inną przestrzeń adresową, i bez dodatkowych zabiegów takie coś nie zadziała?

0
zxcvbnml napisał(a):

Mam 2 appki, jedna gui i jedna konsolówka i z gui przekazuje pointer konsoli uruchamiając ją z parametrem xD wiem że dziki pomysł ale tylko takie rozwiązanie przyszło mi do głowy :D

O IPC słyszał?

zxcvbnml napisał(a):

Nie wgłębiajcie się w to bo moja logika jest inna

Dobrze, zrób to źle.

0

Mam 2 appki, jedna gui i jedna konsolówka i z gui przekazuje pointer konsoli uruchamiając ją z parametrem

To by jeszcze miało sens, jeśli łańcuch miałby być statyczny (bez dynamicznych modyfikacji i współdzielenia) i wykorzystywany jedynie podczas uruchamiania konsolówki - w innym wypadku jest to co najmniej przekombinowane.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1