Biblioteka FANN - jak zacząć

0

Witam,
po długiej przerwie pstanowiłem znowu zacząć pisać. Zainteresowałem się SSN i przetlądając google w poszukiwaniu czegoś na ten temat znalazłem coś takiego jak biblioteka FANN. Wytłumaczy mi ktoś jak to działa(tak na chłopski rozum), jak zacząć coś w tym robić i co trzeba do tego umieć? Z góry bardzo dziekuję. wszystkie linki mile widziane(najlepiej po polski ale po ang też mogą być)

0
  1. wpisać w google FANN
  2. otworzyć pierwszy znaleziony link
  3. przeczytać przynajmniej pierwszy akapit ...

Fast Artificial Neural Network Library is a free open source neural network library, which implements multilayer artificial neural networks in C with support for both fully connected and sparsely connected networks. Cross-platform execution in both fixed and floating point are supported. It includes a framework for easy handling of training data sets. It is easy to use, versatile, well documented, and fast. Bindings to more than 15 programming languages are available. An easy to read introduction article and a reference manual accompanies the library with examples and recommendations on how to use the library. Several graphical user interfaces are also available for the library.

0

Tak, czytalem to. Ale mi chodzi o to czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak działa to trenowanie? I czy jako poczatkujący mam jakieś szanse to zrozumieć?

0

Sciagnalem źródła tej biblioteki, i wydaje mi się prosta. Aby korzystać z tej biblioteki nie potrzebna jest zaawansowana wiedza o programowaniu a także o SNN. Jeżeli wcześniej nic nie robiłeś z SNN to polecam napisać prostą sieć, na początek perceptron.

0

A mogłbyś mi powiedzieć jsk przebiega proces treningu? Czytam o tym ale nie wszystko rozumiem.

0

Najlepiej jakby ktos opisal cały proces uczenia, bo jak wczoraj jeszcze czytałem o tym to teraz mam totalny mętlik i nie wiem nic.

0
  1. Biblioteka FANN ma przykładowe programy, zobacz jak tam jest to zrobione.
  2. Jeśli nie wiesz jak działają sieci neuronowe (co to znaczy uczyć/trenować sieć neuronową) to doucz się.
0

Ogólnie wiem na czym polega uczenie, ale nie wiem jak to działa w praktyce - w kodzie.


Dobra, już wszystko rozumiem(przeglądanie listingów i dokumentacji wszystko wyjaśniło póki co). Ale jest problem: jak zainstalować fann'a do pythona na windowsie?


O co chodzi? W czasie instalacji biblioteki wyskakuje mi takie coś:

C:\x\fann\fann\python>python setup.py
  File "setup.py", line 24
    print 'Running SWIG before:', swig_cmd
                               ^
SyntaxError: invalid syntax

A teraz coś takiego:

C:\x\fann\fann\python>python setup.py
  File "setup.py", line 24
    print 'Running SWIG before:', swig_cmd
                               ^
SyntaxError: invalid syntax

Sorry, że tyle postów, ale ten wyżej źle napisałem.


Teraz coś takiego:

C:\x\fann\fann\python>python setup.py
usage: setup.py [global_opts] cmd1 [cmd1_opts] [cmd2 [cmd2_opts] ...]
   or: setup.py --help [cmd1 cmd2 ...]
   or: setup.py --help-commands
   or: setup.py cmd --help

error: no commands supplied
0

@Furious Programming- przepraszam, dość nie ogarniam ostatnio, ale założyłem sobie konto i będę mógł edytować.

Teraz mam coś takiego:

C:\x\fann\fann1\python>python setup.py install
running install
running build
running build_py
file pyfann\libfann.py (for module pyfann.libfann) not found
creating build
creating build\lib.win32-3.3
creating build\lib.win32-3.3\pyfann
copying pyfann\__init__.py -> build\lib.win32-3.3\pyfann
file pyfann\libfann.py (for module pyfann.libfann) not found
running build_ext
building 'pyfann._libfann' extension
error: Unable to find vcvarsall.bat

EDIT 1
Podobno pomoże zainstalowanie Microsoft Visual Studio Express 2008 więc pobieram i zobaczymy
EDIT 2
Niestety, dalej jest błąd:
error: Unable to find vcvarsall.bat
EDIT 3
Kolejne próby i:

C:\x\fann\fann\python>setup.py install build --compiler=mingw32
running install
running build
running build_py
running build_ext
building 'pyfann._libfann' extension
creating build\temp.win32-3.3
creating build\temp.win32-3.3\Release
creating build\temp.win32-3.3\Release\pyfann
C:\MinGW\bin\gcc.exe -mno-cygwin -mdll -O -Wall -DSWIG_COMPILE -I../src/include
-IC:\Python33\include -IC:\Python33\include -c pyfann/pyfann_wrap.cxx -o build\
emp.win32-3.3\Release\pyfann\pyfann_wrap.o
gcc: error: pyfann/pyfann_wrap.cxx: No such file or directory
gcc: fatal error: no input files
compilation terminated.
error: command 'gcc' failed with exit status 1 

EDIT 4
Nie mam już do tego siły.. próbowałem już na żyliard sposobów. Chyba jutro odpalę Linuksa - może będzie łatwiej?

0

tu jest dobry przykład na klasyfikację i regresję za pomocą FANN w Delphi:
https://github.com/pcbua/IrisConsole

Powodzenia.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1