Webmastering - jak zacząć?

0

Wiem, że temat wydaje się banalny, ale... Jak zacząć?

W jaki sposób pisze się strony i aplikacje webowe?
Notatnik, Notepad++, jakieś bardziej zaawansowane edytory html?
Czy tworzy się od podstaw czy też używa się Wordpressa?
Czy lepiej zaczynać od początku (nauka PHP, HTML, CSS, etc.) czy grzebać w czeluściach Wordpressa?
Na czym polega cięcie stron? O co chodzi, jakich narzędzi się używa?
W ogóle od czego zacząć? HTML, PHP, Java, a może RoR?
Czy na "wyższym etapie rozwoju" przydaje się znajomość programowania niskopoziomowego, C++, albo sieci komputerowych?
Jak ogarniacie proste grafiki, bo przecież strona jakieś musi mieć?

0

Na wszystkie pytania znajdziesz już odpowiedzi. Jak jesteś leniwy - a widzę, że bardzo - to tutaj masz kwintesencję .

0

Długo w tym nie siedzę, ale chętnie opisze ci co wiem :)

  1. środowisko to kwestia indywidualna - przez Sublime Text, po programy ze stajni Adobe, a na podstawowym Notepad++ kończąc :) Pościągaj i zobacz w czym ci najwygodniej się pracuje
  2. Wszystko zależy od specyfikacji projektu. Gdy potrzebna jest strona "wizytówka", gdzie praktycznie tekst jest stały to bez sensu babrać się w CMS. Jak piszesz blog czy coś, gdzie często są wprowadzane aktualizację, to wtedy wykorzystuje się takie systemy. Jednak równie dobrze możesz z czasem napisać własny CMS.
  3. Wszystko jest uwarunkowane tym, czy chcesz się zajmować back czy front endem. Najpierw odpowiedz sobie na to pytanie, później wybieraj technologie.
  4. Cięcie stron polega na wycinaniu (masło maślane) potrzebnych do kodowania elementów. Dostajesz od grafika layout albo w formie całego pliku, który musisz sobie pociąć - logo i inne potrzebne elementy. Albo dostajesz gotowe plasterki. Osobiście do cięcia używam Photoshopa i narzędzie "cięcie na plasterki" :)
  5. Jak zacząć --> punkt 3
  6. U mnie wygląda to na współpracy z grafikiem

Powodzenia ;)

0

A co jeśli celem jest full stack (bo chyba tak się mówi o front+back)? Zaczynać chyba od frontendu?

0

Notatnik, Notepad++, jakieś bardziej zaawansowane edytory html?

Zdecydowanie dobry edytor z porządnym linterem - darmowy np. Atom.io + wtyczki (polecam: https://zach-adams.com/2015/05/best-atom-packages-for-wordpress-php-development/ ), płatny np. WebStorm (najlepszy)

Czy tworzy się od podstaw czy też używa się Wordpressa?

Od absolutnych podstaw to raczej nie, zwykle używa się jakiegoś frameworka, CMSy to osobny temat - często się je stosuje, ale lepiej nauczyć się najpierw tworzyć strony samodzielnie.

Czy lepiej zaczynać od początku (nauka PHP, HTML, CSS, etc.) czy grzebać w czeluściach Wordpressa?

Czeluści Wordpressa omijaj szerokim łukiem.

Na czym polega cięcie stron? O co chodzi, jakich narzędzi się używa?

Na przygotowywaniu photoshopowego layoutu do wstawienia w layout webowy - używasz Photoshopa (są inne, lepsze programy, ale najpopularniejszy nadal jest PS).

W ogóle od czego zacząć? HTML, PHP, Java, a może RoR?

Zacznij od HTML5 i CSS3 - jak tu sobie poradzisz to dopiero bierz się za język programowania, Python jest dobry do nauki - prosty i czytelny, ale w sumie bierz co chcesz (no chyba, że chcesz robić front to JavaScript),

Czy na "wyższym etapie rozwoju" przydaje się znajomość programowania niskopoziomowego, C++, albo sieci komputerowych?

Sieci jak najbardziej, C++ rzadko albo wcale.

Jak ogarniacie proste grafiki, bo przecież strona jakieś musi mieć?

Robisz samemu, zamawiasz u grafika lub kupujesz na stocku.

0

Ja natomiast nie polecam samych edytorów, ale bardziej IDE+edytor. Z własnego doświadczenia najbardziej lubię:
eclim:
http://eclim.org/
Eclipse + Vim
(takie combo daje możliwości zarówno VIMa, jak i Eclipse).
Vim natomiast najlepiej działa ze skompilowanym dobrze Pythonem :
http://stackoverflow.com/questions/10864042/how-to-check-python-version-that-vim-was-compiled-with
żeby było śmieszniej, to nigdy mi się nie udało tego zrobić na Windows, ale za to łatwo na Linux.

język : najlepiej od razu cisnąc JS + ajax + coś serwerowego czyli PHP.

0
  1. Generalnie potrzebujesz jakiegoś edytora- albo Sublime Text i wtyczki albo jakieś ciekawsze IDE.
  2. Sam korzystam z Sublime'a i IntelliJ.
  3. Nie korzystam z CMSów.
  4. Jeżeli bardziej czujesz wygląd strony- ucz się HTMLa i CSSa. Jeśli bardziej zależy Ci na funkcjonalności, ucz się języka od backendu.
  5. Layouty jakieś.
  6. Patrz odpowiedź na pytanie 4. Wybór technologii backendowej zależy od Ciebie. Java jest popularna i zrozumiała, ale wymaga stosunkowo dużej ilości kodu. Na przeciwnym biegunie jest Ruby, który jest zwarty i szybki w pisaniu, ale rozkminianie magii w Ruby on Rails może wymagać czasu. Nie do każdego przemawia też składnia. Jest też Python- lepszy od Rubiego, bo bardziej czytelny i wymaga pisania w sposób jawny oraz PHP, który ma swoje minusy, ale i tak jest najbardziej popularny i ma sporo dobrych frameworków.
  7. Raczej nie. Chyba, że chcesz zupełnie samemu stronę stawiać. Przy każdej technologii musisz umieć postawić stronę na serwerze.
  8. Nie znam się na tym.
1

Któryś z kolegów wspominał o Atom.io, o ilę się nie mylę, jest on zbudowany na podstawie Chrome - więc przy większych projektach (na początku oczywiście to nie problem), może wymagać lepszego sprzętu.

Ja, ze swojej stron polecę brackets - od Adobe (free). Kapitalny - potrafi pracować z plikami PSD, czyli budowanie CSS możesz oprzeć na podstawie dołączone pliku PSD, bardzo fajnie to działa. Kolejna opcja - to wyszukiwanie ciągu znaków w treści plików całego projektu.

0

jak ktoś chce szybko sobie ogarnąć bootstrapa i dosłownie w kilkanaście minut wygenerować responsywny szkielet, to zobaczcie na Pingendo:

http://pingendo.com/

nie jest to za duże narzędzie, praktycznie tylko dla siatki Bootstrap, i raczej tylko jako pół-generator

Późniejsze wykończenie lepiej w czymś innym zrobić.

0
Biały Kaczor napisał(a):

... Jak zacząć?

Oprócz samokształcenia, sugeruję zacząć od określenia celu. Postarałbym się o "wolontariat" / staż w jakimś projekcie(firmie), w którym brakuje rąk do pracy i docenią twoją chęć nauki.
Konkretne zadania zmuszą Cię do znalezienia odpowiedzi na pytania: O co chodzi i jak się to robi? Będziesz miał kontakt z innymi programistami, dowiesz się

Biały Kaczor napisał(a):

W jaki sposób pisze się strony i aplikacje webowe?
.

Możesz zdecydować się na swój własny projekt, ale jest to wolniejsza droga. Poza tym, po napisaniu swojego "portalu", możesz trafić do firmy produkującej oprogramowanie, z poczuciem opanowania tematu i doznać szoku. Może okazać się, że twój sposób pisania stron, w porównaniu z tym z czym się zetkniesz, jest jak rower w porównaniu z samolotem.

Jakkolwiek, powodzenia!

0

Ja zaczynałem od stronek stawianych na gotowych szablonach i połączeniu na 5 minut z TP, żeby to wszystko wgrać. Piękne czasy, kiedy przychodziły rachunki za net na kilkaset złotych ;-)

0

Jaki framework polecacie na początek nauki ?
angular 1 ,2 , react ?

0

Angular 1 jest nadal najpopularniejszy, ale jak zaczynasz to bym się w niego nie pakował, bo to najgorsza technicznie opcja z tych trzech. React to nie kompletny framework, a biblioteka do widoków. Najlepiej wypróbuj React + jakiś fluxopodobny twór (polecam Redux i Immutable.js) oraz Angular 2 i zobacz co Ci bardziej podpasuje.

W światku Ruby jeszcze Ember jest popularny, więc to też sensowna opcja. Jest też Vue ale ofert w tym nie widziałem.

0

Zaczynam ogolnie z JS i wydaje mi sie, ze lepiej zaczac od jakiejs sensownej biblioteki/frameworka niz jakies jquery itp.

Myślałem wlasnie moze o React.

0

Co jest lepsze Ruby i RoR czy Python i Django? Wiem że PHP 7 jest szybszy od tych dwóch i nie trzeba się przy PHP uczyć dwóch rzeczy, chyba że dochodzi Symfony i Zen.

0

Kiedy wy wreszcie zrozumiecie że czy coś jest lepsze zależy tylko od przypadku stosowania - wszystko ma swoje plusy i minusy.

0
Biały Młot napisał(a):

Zaczynam ogolnie z JS i wydaje mi sie, ze lepiej zaczac od jakiejs sensownej biblioteki/frameworka niz jakies jquery itp.

Myślałem wlasnie moze o React.

jQuery to jak najbardziej sensowna biblioteka. Upraszcza składnię oraz sposób poruszania się po DOMie, zwalnia z martwienia się o to czy dana przeglądarka wspiera określoną komendę i wymyślania obejść do użycia jakiejś funkcji. Nauka w podstawowym zakresie nie zajmie wiele czasu a szybko się przekonasz, że to przydatna wiedza, tak w kwestii nauki samego JS'a jak i pracy.

0

@Pietruch Fakt, jQuery każdy powinien znać, aczkolwiek do bardziej interaktywnych stron się nie nadaje.

0

@Maciej Cąderek - pewnie nie, tylko takimi rzeczami uczeń martwić się będzie za jakiś czas ;)

0

Notepad++ absolutnie wystarczy, inne wynalazki na początek będą robić tylko zamieszanie.
Poszukaj dobry kurs HTML5+CSS3. Jak już będziesz ogarniał ta podstawową technologię, znajdź kurs JS, PHP lub inny język programowania pozwalający na rozbudowę funkcjonalną stron i interaktywność. Nawet jeżeli nie staniesz się jakimś wielkim programistą w tych językach to będziesz umiał zastosować skrypty na swojej stronie a nawet je dostosowywać do własnych potrzeb.

Kursy które polecam:
https://www.codecademy.com
http://webkod.pl

0

Szkoda że nie ma tego Notepad++ na Linux i muszę korzystać z NotepadQQ, tylko nie wiem jak pod Linuksem ustawić te pionowe paski od klamry do klamry co opadają. Z góry dzięki za odpowiedź.

0

Po co Ci jakieś wynalazki jak można na Linuxie używać normalnego edytora - Brackets'a ?

0

Na linuxie używa się nano.

0

Heretyk!

Vim

0

Sublime text
Lighttable

0

A zaczynając teraz od zera i kierując się na aplikacje webowe co lepiej wybrać do nauki Ruby.RoR czy Python.Django lub JavaFX?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1