Pytania teoretyczne

0

Witam

Proszę o sprawdzenie odpowiedzi na pytania - czy dobrze je zrozumiałem i napisałem. Za pomoc i ewentualne wyjaśnienia dzięki.

Pytania:

1. Co to jest podtyp (subtype) ? Co to jest nadtyp (supertype) ?

Supertypem - typ klasy jest supertypem stosunku do innego typu, jeśli odpowiadająca jej klasa została przedłużona lub realizowane bezpośrednio lub pośrednio przez klasę innego typu. np double jest supertypem innych typów

Podtyp - typ klasy jest podtypem stosunku do innego typu, jeśli odpowiadająca jej klasa jest rozszerzeniem lub wdrożeniem bezpośrednio lub pośrednio klasy innego typu. np. int jest podtypem longa

2. Przedstaw hierarchię typów prostych w języku Java posługując się notacją S <: T, tzn. S jest podtypem T

byte < short < int < long < float < double
(8 16 32 64 32 64 bit)

char < int < long < float < double

3. Przedstaw pojęcie typu, podtypu i nadtypu w oparciu o teorię zbiorów (może być przedstawienie wizualne) ?
to samo co w wyżej, tyle że na zbiorach - byte zawiera się w short itd.

4. Co to jest zmienna systemowa CLASSPATH. Do czego służy ? Jaka powinna być jej minimalna wartość ?
wartością tej zmiennej ciąg katalogów lub też plików z rozszerzeniem jar

5. Przedstaw i objaśnij definicję metody main w Javie.
public static void main(String[] args)
główna publiczna metoda typu void (metoda zwracająca zawartość (wartości obiektów)) inicjująca program
String[] args - tablica stringów dla dodatkowych stałych argumentów przy uruchamianiu programu (np. java program argument1 argument2)

0

Pytanie czwarte (lekko zmodyfikowane):
Wartością zmiennej systemowej (środowiskowej) CLASSPATH powinna być lista nazw katalogów i plików jar. Nazwy powinny być rozdzielone separatorem zależnym od SO (średnik dla Windows, dwukropek dla Linuksa,..).
Zmienna CLASSPATH powinna zawierać co najmniej katalog bieżący, w Windowsie i Linuksie oznaczany kropką.
Zmienna CLASSPATH informuje JVM, w jakich katalogach (plikach jar) ma szukać klas. Wartość tej zmiennej może zostać zignorowana, jeśli program zostanie uruchomiony tak:
java -cp jasiu;stasiu Krowato JVM zignoruje wartość zmiennej systemowej CLASSPATH.

0

Nieprawda że zignoruje. Sprawdzi te ścieżki, stwierdzi że nie ma tam klas - nie ważne z jakiego powodu i wyrzuci błąd przy próbie załadowania nieistniejącej klasy.

0

w przypadku 1

w hierarchii typów nadtyp jest najwyższym typem któremu podlegają inne typy
a podtyp zawiera się w nadtypie

nie wiem jak to inaczej po polsku napisać ? ma ktoś jakąś fajną definicje ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1