proste pytanie teoretyczne

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-12 13:07
allllegro
0

1.BITMAP plansza = NULL;
2.BITMAP
pionek = NULL;

CZY TO DOBRZE SFORMUłOWAłEM :

  1. To jest wskaźnik do bitmapy plansza która jest pusta ?
  2. To jest wskaźnik do bitmapy pionek, która jest pusta ?

Pozostało 580 znaków

2006-12-12 16:36
0

Nie:

  1. To jest wskaznik o nazwie plansza, ktory moze wskazywac na typ BITMAP, ale aktualnie nie wskazuje na nic.
  2. to co powyzej, tylko nazwa pionek.

You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-12-14 19:24
fhgfhfg
0

wielkie dzięki johny - a jeszcze jedno pytanie:

plansza = load_bitmap("plansza.bmp",NULL);

co oznacza w powyższym wyrażeniu NULL (wiem że to wartość pusta, ale co ono tu oznacza) ?

Pozostało 580 znaków

2006-12-14 19:52
0

To musisz sobie sprawdzic w dokumentacji funkcji load_bitmap, trudno zgadywac. Zajrzyj do helpa/dokumentacji tej biblioteki i sie dowiesz.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-12-14 22:10
0

NULL to poprostu nic, tzn wskaznik na komorke pamieci o adresie rownym 0, a w tej funkcji to podajze wstawiasz NULL zamiast palety kolorow.


Pozostało 580 znaków

2006-12-15 09:40
gdfgh
0

czyli: plansza = load_bitmap("plansza.bmp",NULL);

oznacza że zostanie załadowany obrazek z dysku o nazwie "plansza.bmp" i przypisany do zmiennej plansza przy braku palety kolorów ?

Pozostało 580 znaków

2006-12-22 23:44
0
gdfgh napisał(a)

czyli: plansza = load_bitmap("plansza.bmp",NULL);

oznacza że zostanie załadowany obrazek z dysku o nazwie "plansza.bmp" i przypisany do zmiennej plansza przy braku palety kolorów ?

Co to znaczy "przy braku palety kolorów"?
Chodzi o to, że paleta nie zostanie wczytana z pliku (dla bitmap 8-bitowych), tylko użyta ta domyślna.

Pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0