Skomentowanie programu... HTTP URL

0

Witam, mam pewien kod. Robi on konto na pewnej stronie, ale nie za bardzo go rozumiem. Wiem jedynie jak zmienić parametry tworzonego konta. Mam za sobą jedynie podstawy javy. Mam pewne swoje przypuszczenia co - co robi ale szukając w necie nie za wiele się dowiedziałem. Więc proszę o skomentowanie linijki po linijce co się tu dzieje.

import java.io.*;
import java.net.*;


import org.omg.CORBA.portable.InputStream;

public class Hakier{

public static void main(String[] args) throws Exception{
        String urlParameters = "account=100600&nick=hakip&pass=test123&sex=1&vocation=1";
        String request = "http://evoevo.no-ip.org/?body=create";
        URL url = new URL(request); 
        HttpURLConnection connection = (HttpURLConnection) url.openConnection();           
        connection.setDoOutput(true);
        connection.setDoInput(true);
        connection.setInstanceFollowRedirects(false);
        connection.setRequestProperty("Referer", "http://evoevo.no-ip.org/?body=acc");
        connection.setRequestProperty("Connection", "keep-alive");
        connection.setRequestMethod("POST"); 
        connection.setRequestProperty("Content-Type", "application/x-www-form-urlencoded"); 
        connection.setRequestProperty("charset", "utf-8");
        connection.setRequestProperty("Content-Length", "" + Integer.toString(urlParameters.getBytes().length));
        connection.setUseCaches (false);
 
        DataOutputStream wr = new DataOutputStream(connection.getOutputStream ());
        wr.writeBytes(urlParameters);
        wr.flush();
        wr.close();
        
      java.io.InputStream is = connection.getInputStream();
      BufferedReader rd = new BufferedReader(new InputStreamReader(is));
      String line;
      StringBuffer response = new StringBuffer(); 
      while((line = rd.readLine()) != null) {
        response.append(line);
        response.append('\r');
      }
      rd.close();
      System.out.println( response.toString());
      connection.disconnect();
}
   }

@refresh
Na prawdę to jest takie skomplikowane? :/

0

piszesz do programistów, tutaj określenie "linijka po linijce" jest brane dosłownie. Dam ci przykład:

Linijka 1: Importuje całą bibliotekę java.io
Linijka 2: Importuje całą bibliotekę java.net
Linijka 3: jest ona pusta
Linijka 4: jest ona pusta
Linijka 5: Importuję bibliotekę jakąśtam
Linijka 6: Jest ona pusta
...
Linijka X: Jest tutaj klamra zamykająca blok

Oczywiście żartuję, ale poczytaj sobie dokumentację, a w przypadku "setRequestProperty" czy "setRequestMethod", skojarz sobie argumenty z kodem w HTMLu.

0

No ale co ten kod ma robić? Robi dokładnie to co napisałeś ze robi:

  • tworzy request http do pewnej strony
  • ustawia parametry tego requesta
  • wysyła request
0

@refresh
Na prawdę to jest takie skomplikowane? :/

Jeśli nie zna programowania a Javę miał w szkole przez rok, to pewnie tak...

@Sevox: nie znam Javy, ale tak po krótce:

To jest właściwie koniec funkcjonalności tego programu / klasy.
Możesz dociekać więcej, ale po co?

0
vpiotr napisał(a):

@refresh
Na prawdę to jest takie skomplikowane? :/

Jeśli nie zna programowania a Javę miał w szkole przez rok, to pewnie tak...

@Sevox: nie znam Javy, ale tak po krótce:

To jest właściwie koniec funkcjonalności tego programu / klasy.
Możesz dociekać więcej, ale po co?

To co napisałeś wiem, ale chciałem dowiedzieć się co robi dana linijka żeby potem móc spokojnie operować tą funkcją bo robienie konta to tak naprawdę jedna setna tego co chce zrobić... Cóż mi da że ślepo nauczę się na pamięć : "to trzeba napisać", jak nie wiem co tak naprawdę robię?

0
Sevox napisał(a):

To co napisałeś wiem, ale chciałem dowiedzieć się co robi dana linijka żeby potem móc spokojnie operować tą funkcją bo robienie konta to tak naprawdę jedna setna tego co chce zrobić... Cóż mi da że ślepo nauczę się na pamięć : "to trzeba napisać", jak nie wiem co tak naprawdę robię?

To co Ci podałem powinno być zamienione na parametry i podawane z zewnątrz (jako argumenty command-line, jako stałe, albo argumenty funkcji).
Reszta wygląda na względnie niezmienną i można ją traktować jako "black box". Ale oczywiście możesz sam to zbadać dokładnie albo poczekać na odpowiedź "linijka po linijce".

0

To co napisałeś wiem, ale chciałem dowiedzieć się co robi dana linijka

KTÓRA?

Konkretniej - z którą linijką masz problem, po tym jak spróbowałeś ją sam zanalizować i wyszukać w google odpowiedź?

0

Konkretniej to chodzi mi o taką listę, co najpierw się robi. Tylko nie kodem bo to mam wyżej tylko po polsku. Np. :

  1. Najpierw tworzymy zmienną do przechowywania parametrów które ma wywołać program.
  2. Potem zmienna zapytania z linkiem.
    itp.
1

Ja czasami nie rozumiem ludzi zadających pytania na forum... Nikt Ci nie skomentuje całego kodu linijka po linijce bo:

  1. Czemu ktoś miałby się wysilać skoro Ty sam mało wysiłku w to wkładasz.
  2. Nikt nie wie na jakim poziomie jesteś... Czy mamy Ci tłumaczyć co to String czy np co robi 'writeBytes(urlParameters);'

Zacznij od tego, żeby każdą linijke wpisać w google i sprawdź co dana metoda robi. Jeżeli wtedy czegoś nie zrozumiesz to przyjdź z pytaniem ale KONKRETNYM.

edit: Swoją drogą to szukając co robi dana metoda w google o wiele więcej się nauczysz przy okazji niż jakby ktoś Ci podał gotową odpowiedź.

edit 2: No dobra, jestem w pracy więc mam czas trochę Ci pomóc. Twój proces zrozumienia kodu powinien wyglądać następująco:

  1. Nie wiesz co robi connection.setDoOutput(true);
  2. Sprawdzasz jakiej klasy jest obiekt connection - HttpURLConnection .
  3. www.google.com - wpisujesz HttpURLConnection.
  4. http://docs.oracle.com/javase/1.4.2/docs/api/java/net/HttpURLConnection.html (pierwszy link w wynikach)
  5. Szukasz metody setDoOutput()
  6. Znalazłeś!: http://docs.oracle.com/javase/1.4.2/docs/api/java/net/URLConnection.html#setDoOutput%28boolean%29
  7. Masz opisane dokładnie co to robi.
  8. Dalej czegoś nie rozumiesz? Zastanów się czego i napisz tutaj.
0

Konkretniej to chodzi mi o taką listę, co najpierw się robi. Tylko nie kodem bo to mam wyżej tylko po polsku.

Najpierw pokaż, co sam zrobiłeś do tej pory.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1