Generowanie liczb

leszkowaty
2012-11-06 22:19
leszkowaty
0

Czy da się zmodyfikować podany kod programu tak, aby zamiast wpisywania, generował sam liczby i wyświetlał je oraz na koniec wyświetlał maksymalną?

 var n,i,x,max:integer;

begin
Write('Podaj ilosc liczb, ktora chcesz wczytac: ');
Readln(n);
max:=0;
for i:=1 to n do begin
Write('Podaj wartosc liczby nr ',i,': ');
Readln(x);
if x>max then begin max:=x; end;
end;

writeln('Najwieksza wartosc wczytanej liczby to ',max);
Readln;

end.

Pozostało 580 znaków

2012-11-06 23:37

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 3 minuty temu

0

Najpierw ten dopracuj aby działał.
przy wprowadzeniu 3-ch liczb:
-1 -2 -3
program poda:
Najwieksza wartosc wczytanej liczby to 0


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.

Pozostało 580 znaków

2012-11-06 23:48
Moderator

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

Lokalizacja: Szczecin

0

Moja "precyzyjna" odpowiedź na "precyzyjnie" zadane pytanie przez autora wątku: da się.


Ależ rozsmarowałeś, wystarczyło by tylko dwa słowa, lakonizmem to ty nie grzeszysz. ;P - _13th_Dragon 2012-11-07 00:09
Nie podoba się, to rozwiązanie jest proste. Nie czytaj i nie odpowiadaj. I nie powiem, nie jestem pozytywnie zaskoczony, że zdanie tekstu jest dla Ciebie za dużym wyzwaniem. Kiedyś udzielał się tutaj też taki jeden co nie lubiał przyswajać za długich informacji :/ - olesio 2012-11-07 00:18
"... że zdanie tekstu jest dla Ciebie za dużym wyzwaniem ..." - chyba masz racje bo tego zdania nie ogarniam. Też nie rozumiem czemu tak się denerwujesz, tylko żartowałem. - _13th_Dragon 2012-11-07 00:44

Pozostało 580 znaków

2012-11-07 08:43

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 19 godzin temu

0
leszkowaty napisał(a):

Czy da się zmodyfikować podany kod programu tak, aby zamiast wpisywania, generował sam liczby [..]

Zamiast procedury

ReadLn

zastosuj odpowiednio funkcję Random

Wspomnieć należy jeszcze o Randomize, bo zapewne autor wątku nawet nie poczytał jakichkolwiek kursów czy opisów funkcji... - furious programming 2012-11-07 12:41
Chyba nie czytał. Dlatego podałem link do funkcji Random aby sam dowiedział się o Randomize... - pelsta 2012-11-07 13:53

Pozostało 580 znaków

2012-11-07 12:57
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 11 godzin temu

Lokalizacja: Tuchów

0
leszkowaty napisał(a)

Czy da się zmodyfikować podany kod programu tak, aby zamiast wpisywania, generował sam liczby i wyświetlał je oraz na koniec wyświetlał maksymalną?

Tak, da się - potrzeba Random, Randomize i TBrain (niestety linka nie podam);


Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0