Dodawanie np czasu

0

Witam

zastanawiam się jak napisać np kalkulator czasu czyli jak rozwiązać problem z tym że minut mamy 60 wiec dodając do 4:20 minut np. 80 minut wynikiem powinna być godzina 5:40 a nie 4:100.

Oczywiście jestem początkujący i liczę na to że ktoś podsunie pomysł jak to rozwiązać.
Pozdrawiam.

0

Użyj DateTime.

0
            DateTime teraz = DateTime.Now;
            Console.WriteLine("Teraz jest {0}, a Nostradamus przepowiedział, że za 80 minut będzie {1}.",
                              teraz.ToShortTimeString(),
                              teraz.AddMinutes(80).ToShortTimeString()
                             );
0

Dzięki
a co jeżeli trzeba dodać np. współrzędne geograficzne tam też mamy tak naprawdę minuty i można to zrobić w ten sam sposób ??

0

Nie, nie mamy tam „tak naprawdę minut”, tylko jednostkę która nieszczęśliwie się tak samo nazywa.
i system sześćdziesiątkowy.

Będę nadal operował na godzinie — generalnie, trzeba w pętli odejmować 60 od minut, i dodawać 1 do godzin:

minuty += 80;
while (minuty > 59)
{
    minuty -= 60;
    godziny++;
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1