[php] Dodawanie czasu

0

Witam
Czy wie ktoś, jak dodac np. 15minut to time() ?
Wpisuje następujący kod PHP i wyświetla się tylko zwykła wartośc time() :-(

<?php
echo date(time(),strtotime(strtotime("+15 minutes",time())));
?>

Według mnie powinna się wyświetliona o 15 minut [!!!]

0

Po co taka kombinacja?

$plus15 = time() + (60*15); //60 sekund w minucie, a chcemy 15 minut
date('d.m.Y H:i', $plus15);
0
Dragas napisał(a)

Witam
Czy wie ktoś, jak dodac np. 15minut to time() ?
Wpisuje następujący kod PHP i wyświetla się tylko zwykła wartośc time() :-(

<?php
echo date(time(),strtotime(strtotime("+15 minutes",time())));
?>

Według mnie powinna się wyświetliona o 15 minut [!!!]

Troche dziwny kod napisałeś.

Generalnie jako pierwszy argument dla date() podaje się format wyświetlanej daty, więc raczej na Twoim miejscu skłaniałbym się ku wstawieniu jakiegoś napisu, jeśli ma wyświetlać liczbę sekund od 1-01-1970 to wstaw "U".
Nie wiem czemu tak się dzieje, ale jeśli jako pierwszy argument dla date() podasz time() to wstawia obecny czas (ktoś z większą wiedzą mógłby to wyjaśnić? :) )

Linijka powinna wyglądać następująco:

echo date("U",time()+(60*15));

Format daty możesz zmienić zmieniając pierwszy argument. Wstawiłem 60*15 żebyś lepiej widział skąd się to wzieło, zalecałbym wstawić 900, żeby komputer niepotrzebnie nie liczył.

0

poprawny kod:

echo date('d-m-Y H:i:s', strtotime('+15 minutes'));

dodawanie sekund do time() nie jest zalecane
wprawdzie sprawdza się to w 99,9% przypadków jednak istnieje parę wyjątków gdzie nie wystarczy zwykłe dodawanie
jak ktoś jest ciekawy to odsyłam na wikipedię
a jak ktoś po prostu chce sobie zaoszczędzić kłopotów - polecam "strtotime"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1