Code::Blocks, problem z zainstalowaniem biblioteki Allegro :<

0

Witam. Po namyśleniu postanowiłem "ogarnąć" biblioteke allegro(w Code::Blocks)... Niestety od razu na początku mam problemy :(
Robiłem wszystko według tego tutka (poddział Code::Blocks):
http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-Al[...]4-x-C++/Instalacja-Allegro/62
Jednak po zrobieniu wszytkiego nie zadziałało jak powinno. Przeczytałem, że trzeba wrzucić do projektu w Project>Build Options>Linker Settings i tam dodałem 7 bibliotek.
Gdy odpalam przykład, który powinien działać, to ten:

#include <allegro.h> 
int main()
{
    allegro_init();
    install_keyboard();
    set_color_depth( 8 );
    set_gfx_mode( GFX_AUTODETECT, 800, 600, 0, 0 );
    set_palette( default_palette );
    clear_to_color( screen, 48 );
    textout_ex( screen, font, "Witaj w Allegro !", 20, 20, makecol( 255, 0, 255 ), - 1 );

    readkey();

    allegro_exit();
    return 0;
}
END_OF_MAIN()

To niestety nie działa :<
Mimo tego, że nie ma błędu, że taka biblioteka nie istnieje, to pojawiają sie takie błędy:
In function 'mangled_main':
undefined reference to '_install_allegro_version_check'
undefined reference to 'install_keyboard'
itd.(nie chce mi się całego przepisywać, ale jak trzeba będzie to przepisze).

Nie wiem co zrobić... Może zainstalować od nowa Code::Blocks i od nowa dodać biblioteki? Może macie jakieś inne pomysły, bo męcze sie z tym z dwie godziny :<

Z góry dziękuje :)

Edit

Zrobiłem to samo w Dev C++, tutaj działa, wszystko sie ładnie kompiluje, ale przy uruchomieniu wyskakuje błąd:
The program can'tstart because alleg42.dll is missing form your computer. Try reinstalling the program to fix this this problem.
(Mam windows 7 :<)
Nie wiem już co zrobić, reinstalka programu coś pomoże?

  1. Edit
    Poradziłem sobie z Dev c++... Wrzuciłem do Windows > System32 bibliotekę alleg42.dll i działa :D Jednak nadal chciałbym, aby Code::Blocks działało... Bo szczerze mówiąc zaczynałem na Dev C++, teraz chciałem się na Code::Block'sa przeżucić :D
0

to przerzuć się też przy okazji i na słownik ortograficzny

1

Plik alleg42.dll musi być w tym samym folderze co exek twojej aplikacji.

0

Ok, zaraz zobacze czy działa.
ekhm:
Jeden błąd na taki post to nie jest dużo :> Staram sie pisać poprawnie po POLSKU, ale czasami jak się coś pisze szybko , to sie popełnia błędy.
Poza tym, twój post nic nie wniósł do tematu :)

0

Polecam jednak używać C::B i ALLEGRO 5.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0