mod_rewrite na webhosting.pl

0

Witam,
jako mało zaawansowany działacz w mod_rewrite mam do Was pytanie:
W jaki sposób webhosting.pl rozpoznaje artykuły, jeżeli ich forma zapisu to:
www.webhosting.pl/jakas.dluga.nazwa.artykulu ?

Czy oni tworzą mega olbrzymią mapę z zapisem np: numer_artykułu nazwa_artykułu_z_kropkami w postaci txt lub jako bazę danych, czy mają jakąś inną formę rozpoznawania artykułów ?

0

To masz opisane jak sie robi "przyjazne linki" http://sprawnymarketing.pl/artykuly/mod-rewrite/

0

Czy ty w ogóle przeczytałeś co napisałem ? Nie pytam się jak działa mod_rewrite bo to wiem, tylko jak zrobili rozpoznawanie linków, które są zapisane w ten sposób:
http://www.webhosting.pl/tutaj.jakas.dluga.nazwa.artykulu.bez.podanego.numeru.id.oraz.oddzielona.tylko.kropkami

Czy zrobili to poprzez RewriteMap, zapisaną jeden-do-jednego ?

W większości w mod_rewrite podajesz numer id artukułu np:
www.strona.pl/artykul,12345.html
A oni tego nie mają. Jest sama nazwa, więc identyfikacja jest utrudniona.

A żeby to unaocznić (wejdź i sprawdź URL):
http://webhosting.pl/Deweloper.postanowil.wydac.gre.za.darmo.bo.skala.piractwa.na.Androidzie.jest.ogromna

0

No to chyba jasne że skoro link nie zawiera ID to w tabeli np. artykuły oprócz pola ID, tytułu, treść itd. co tam było powinno być pole url zawierające takie linki i na tej podstawie identyfikowany jest artykuł.

0

Bardzo prosto ja to zrobiłem tak RewriteRule ^([a-zA-Z0-9-/.]+)$ index.php?page=$1 [L] ;) w nawiasie informujesz jakie znaki są dopuszczane.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1