mod_rewrite na forum

0

Pamietacie jak kiedys na forum URL'e byly w formacie takim, aby google bez problemow indeksowalo takie linki? Moze warto powrocic do tego tematu? Lecz proponuje nieco bardziej przyjaze linki - np.:

forum,1.html, topic,443,45,html.

Myslicie ze google jest w stanie zindeksowac cale forum? Nie uwazacie ze linki siegaja troszke za gleboko? Czy gra jest warta swieczki?

0

Wydaje mi się, że warto to zrobić.
A przy okazji apeluję o to, aby działały też stare linki do artykułów!

0

Oczywiscie, bez dwoch zdan musza dzialac :)
To tylko mod_rewrite wiec regula nakaze po prostu przekierowywac przykladowo URL forum,22.html na forum.php?id=22

0

Adamo, no prosze Cie, przeciez napisalem post wyzej ze to bedzie mod_rewrite, zadne przekierowania 302!!

A co do tych linkow to hmm... wlasnie czytalem pare h. temu na stronie Google zeby nie dodawac "?id=" do linkow i racej tworzyc statyczne strony, wiec skad masz te wiedze?

0

Raczej nie chodzi o sam format adresu tylko o to, zeby byly w nim wartosciowe slowa kluczowe.

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%22Przede+wszystkim+chcia%C5%82bym+zaznaczy%C4%87%2C+%C5%BCe+ten+temat+nie+b%C4%99dzie+przyklejony+wiecznie%2C+ale+jest+tu+jedynie+tymczasowo.+%22&btnG=Szukaj&lr=

Deweloperzy google to tez ludzie, wiedza, ze jest cos takiego jak skrypty server-side, ze ludzie tego uzywaja i, ze czesto przekazuje sie tam parametry :)

0

Hmm... czy wobec tego jest sens zmieniac te linki? Nie oszukujmy sie, osoby ktore znalazly jakis link z tej strony z innej wyszukiwarki, mozna policzyc na palcach rak i nog :P Czyli jednym slowem jest to kilkadziesiat zadan zaledwie. A skoro Google takie linki nie przeszkadzaja...?

0

Jestem BARDZO na NIE jeśli chodzi o zmianę linków po raz kolejny. Przechodziliśmy to już, google poindeksowało, potem wszystko się rozwaliło i wróciło do starych linków, do dziś google ma niedziałające linki do forum :/

ABSOLUTNIE NIE robić bezsensownych mod_rewrajtowych linków!!

0

Eh... juz dwa razy w tym watku pisalem ze to nie zmieni starych linkow zindeksowanych obecnie w google :D Czy ze mna cos jest nie tak? ;)
Chodzi o to czy bylyby wowczas z tego jakies korzysci (czyli wiecej zindeksowanych stron w Google).

Stare linki dzialalyby, trzeba tylko wrzucic reguly mod_rewrite na serwer.

0
Adam Boduch napisał(a)

Eh... juz dwa razy w tym watku pisalem ze to nie zmieni starych linkow zindeksowanych obecnie w google :D Czy ze mna cos jest nie tak? ;)
Chodzi o to czy bylyby wowczas z tego jakies korzysci (czyli wiecej zindeksowanych stron w Google).

Stare linki dzialalyby, trzeba tylko wrzucic reguly mod_rewrite na serwer.

No owszem, wszyscy się boją, bo po ostatnich dużych zmianach nie działaja stare linki do artykułów (te z id=...).

0
ŁF napisał(a)

No owszem, wszyscy się boją, bo po ostatnich dużych zmianach nie działaja stare linki do artykułów (te z id=...).

No fakt. Zmiany byly na tyle duze ze dane zostaly przeniesione do innej tabeli z innym ID. Nie pomyslalem :(

Adamo: ok, pomysli sie nad tym co proponujesz i tak zostanie zrobione.

0

Dobra.. czy będzie problem czy nie.. nadal jestem stanowczo na NIE.
Nie widzę żadnych plusów, same minusy. Jeden rodzaj linków a nie tysiąc różnych, jedne z id, inne nie, trzecie z przecinkami, średnikami, co tam jeszcze.. bezsens.

3x NIE.

0

Jak zrobicie tak zeby w linku był temat to spoko...

0
  1. aktualne linki będą działały
  2. google "płynniej" łyknie strony
  3. co do wyglądu to może f.4p/nazwa_forum/nazwa_topiku/ ?? dodatkowe keywordy w linku :-)

czyli ogólnie i zdecydowanie za :-)

a co do tego, że nic nie da to duży błąd :-) bo

  1. jakby nic nie dawało to by sie nie uzywalo :-)
  2. na PiO był robiony test, z którego wynikło, że strony z ładnymi linkami były szbciej indeksowane i były na wyższej pozycji
0

W tej chwili link do tego tematu wygląda tak:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=90111
Proponuję, aby wyglądał tak:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic,90111,Developers,Coyote,mod_rewrite_na_forum .php

Przy czym byłby to adres równowazny z:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic,90111,,,.php czy http://4programmers.net/Forum/viewtopic,90111.php

Chodzi jedynie o to, aby w linu znalazł się temat wątku.
Dodatkowo należałoby zmieniać polskie litery na te z zestawu ASCII poprzez odcięcie im ogonków.

Ale może to bez sensu...

0
Bełdzio napisał(a)

co do wyglądu to może f.4p/nazwa_forum/nazwa_topiku/ ?? dodatkowe keywordy w linku :-)

omFg
Czy jestem dziwny, że wolę
f.4p/viewtopic.php?id=1234
od

f.4p/Spo%u0142eczno%u015B%u0107/%5BOT%5D%5BC+
+/Newbie%5D%20kolorowanie%20sk%u0142adni%20w%20V
S.N%202003
<font color="silver">[dla wątku: Społeczność/[OT][C++/Newbie] kolorowanie skladni w VS.N 2003]</span>
albo
f.4p/Spo%u0142eczno%u015B%u0107/%5Bpomys%u0142
%5D%20na%20porad%u0119%20FAQ%3A%20Jaki%20j%u
0119zyk%20wybra%u0107%3F%20%21
<font color="silver">[dla wątku: Społeczność/[pomysł] na poradę FAQ: Jaki język wybrać? !</span>
? Na angielskich stronach ok, ale polskie diakrytyki w URL to masakra.. co widać po głównej stronie 4p, rzeźnickie linki pełne procentów...

ja podziękuję

0
Qyon napisał(a)

Dodatkowo należałoby zmieniać polskie litery na te z zestawu ASCII poprzez odcięcie im ogonków.

//pisałem swój post zanim pojawił się Twój - co nie zmienia faktu, że wolę krótsze wersje, czytelniejsze - M

0

Hehe, moze trzeba bedzie ankiete zrobic? ;)
Allegro wprowadzilo teraz takie linki i daje rade. Ja osobiscie bym nie umieszczal nazwy dzialu tylko ID topica, czyli podobnie jak to Qyon proponowal - np.:

http://4programmers.net/Forum/topic32330,mod_rewrite_na_forum.html

BTW: tak sobie szukam i szukam, i ni cholery nie znajduje tych starych linkow :)

P.S. Google skatagowalo juz chyba cala zawartosc glownej strony :) 25 tys. stron. Rowniez nie moge znalezc starych linkow ktore prowadza do tekstow.

0
Adam Boduch napisał(a)

http://4programmers.net/Forum/topic32330,mod_rewrite_na_forum.html

Ktoś pisze wątek, robi sobie skrót na pulpit, do zakładek.. moderator zmienia temat, bo np. masakryczny ort, albo głupi temat a wątek ciekawy i szkoda kasować, albo...... i co? Link przestaje działać, koleś myśli, że ktoś mu wątek usunął. Obecne linki działają.

Kolejny argument na NIE!

0
Marooned napisał(a)
Adam Boduch napisał(a)

http://4programmers.net/Forum/topic32330,mod_rewrite_na_forum.html

Ktoś pisze wątek, robi sobie skrót na pulpit, do zakładek.. moderator zmienia temat, bo np. masakryczny ort, albo głupi temat a wątek ciekawy i szkoda kasować, albo...... i co? Link przestaje działać, koleś myśli, że ktoś mu wątek usunął. Obecne linki działają.

Kolejny argument na NIE!

ale tam jest id, wątek i tak zostanie znaleziony po id, a temat jest tylko dla wyszukiwarek i dla uzytkowników którzy po samym linku moga zobaczyc o czym jest temat...

mi sie podoba taki link, tylko zrezygnowałbym ze słowa topic i z przecinka (rozwala linki w komunikatorach i w ogóle są z nim problemy.. moze pierwszy _ był by lepszy

http://4programmers.net/Forum/32330_mod_rewrite_na_forum.html

0

Dokladnie Kooba! Maroonedzie, liczy sie ID watku tak wiec i tak bedzie prawidlowo odnaleziony.

Kooba: tak jak mowisz, mogloby byc, tyle ze myslalem rowniez o skrypcie forum.php. Tzn:

forum11,Coyote.html (albo forum11_Coyote.html)

I stad ten "topic" w adresie.

0
Adam Boduch napisał(a)

forum11,Coyote.html (albo forum11_Coyote.html)

imho nazwa działu w adresie to lekka przesada, ale skoro tak chcesz...

ale faktycznie, lepiej zostawic słówko topic aby zwiekszyc uniwersalnosc...

0

Nie przekonuje mnie to.. po prostu nie podobają mi się takie udziwnienia..
Ale skoro większości się podoba to jakoś to przełknę, z mojej strony wszystko na temat tego wątku.

0

Hmm... A może dla użytkowników, którzy nie lubią długich linków (z jakiegokolwiek powodu, nie ma co się zastanawiać nad "Dlaczego Marooned nie lubi mod_rewrite?"), dać możliwość korzystania z forum z linkami generowanymi w standardowy sposób? Oczywiście otwarcie dowolnego linka by działało, ale chodzi mi o to, jaki link dostawałby użytkownik przykładowo w liście topiców na forum itp.

0

Cokolwiek nie wymyślicie, to ja tylko proszę bez przecinków, średników, dwukropków, procentów itp. Później jest koszmar z kopiowaniem.

I jeszcze taka mała rzecz. 'http://4programmers.net/Forum' to 29 znaków. Na pasku adresu mieści się u mnie ok. 40 znaków (mam dosyć wąski, ale więcej niż 70 to mało kto ma). Tak więc nie wykręćcie użytkownikom takiego numeru:

http://msdn.microsoft.com/library/default.asp? url=/library/en-us/shellcc/platform/shell/programmersguide/ shell_basics/shell_basics_extending/fileassociations/fa_perceived_types.asp
//dałem spacje co by strony nie rozwalało - M

że czasem trzeba nieźle się naprzewijać, aby zaznaczyć fragment linku.

0

Niektórych argumentów nie rozumiem :-) wprowadzenie "nice URL" ma za zadanie wypromowanie 4p w wyszukiwarkach internetowych, argumenty w stylu długie nazwy czy "udziwnienia" wg mnie nie mają tu sensu, ponieważ
a) aktualny system linków będzie nadal działał
b) jaki problem sprawia długość linka w edicie przeglądarki skoro jest on bardziej zrozumiały dla zwykłego usera w końcu w zdecydowanej ilości poruszeń po serwisie nie wpisujemy adresu z palca tylko klikamy na łącza

może się czepiam etc, ale nie został w tym wątku poruszony żadnen konkretny argument za tym, że mod_rewrite narobi więcej szkód niż pożytku. Skoro zależy nam na promocji serwisu to czemu mamy tego nie zrobić? Udowodnione jest, że zastosowanie mod_rewrite zwiększa szybkość indeksacji podstron oraz podwyższa pozycję strony w SERP.

Tak więc o co chodzi?

: to jest tylko moje zdanie także się nie czepiać :-) spędziłem trochę czasu na czytaniu i nauce SEO tak więc swoje wiem :P

// co do zaznaczania, to nie wiem jak w FF, ale w O jest coś takiego jak Ctrl+A :-)

// he he he :D nowa reklama :-) tylko czemu X we fleshu pojawia się tak późno :-(

0

obciążenie jest to prawda, ale tylko gdy regułem jest dużo a tu będzie hm... jedna czy dwie :|

co do flasha to to był taki joke bardziej ;-)

// i nie ja płacę tylko reklamodawca :P

0

Ok, nie bedzie przecinkow ;)
A co do obciazenia, to sa jakies testy na ten temat, jak to wplywa na obciazenie?

Za takimi linkami tez przemawia jedna zaleta. Otoz, czesto dostaje URL do jakies watku. Oczywiscie URL sklada sie tylko z ID tematu, wiec musze klikac zeby zobaczyc o co chodzi ;) Jezeli bylby zmieniony tak jak tutaj proponowano, wiadomoby mniej wiecej z jakim tematem mamy do czynienia. Tez tak macie? :)

0

co do obciążenia to występuje ono tylko przy dużej ilości reguł co jest logiczne, bo będzie wg mnie z 2 (?) tak więc obciążenia nie będzie

0

Wydaje mi się, że z tym obciążeniem to jest jakaś bajka - wszak to jest pojedyncze wyrażenie regularne, a potem leci normalnie.

Co do użyteczności, też tytuł wątku mówi mi dużo więcej niż jego numer w linku. A jak dostaję z ID postu, to jeszcze gorzej jest, bo nawet jakbym kojarzył numer wątku ( ;P ), to numer postu nic mi nie mówi ;P

0

nie wiem jak to jest w praktyce, tylko przeczytałem tego typu zdanie na stronie dokumentacji apache i w jakimś kursie dot. mod_rewrite- w sumie mod_rewrite już jest tu wykorzystywany, a chodzi o sam fakt jego włączenia, bo dla każdego żądania jest odpalany dodatkowy moduł, w tym też dodatkowe operacje dla np ściągnięcia zwykłego obrazka - dla którego apache normalnie nie musi właściwie nic zrobić poza przekazaniem do klienta - a jak załóżmy jest np 300 emotek na stronie i ściąga je jakiś hardkorowy browser bez cache to normalnie apache tylko je przekazuje, a z mod_rewrite z 2 wyrażeniami, musi już "wykonać" dodatkowo 600 wyrażeń regularnych

ale to fucktycznie trochę dziwne jakieś bo tam nawet pisało żeby nie stosować np komentarzy w .htaccess bo serwer musi je niepotrzebnie czytać i ignorować co przy większej skali może już potęgować a to już jest paranoja

// te reklamy to coraz częściej i coraz bardziej wkurzające ...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1