Wątek zablokowany 2012-05-10 00:37 przez ŁF.

12 pytan dla poczatkujacego

0

Witam.
Uprzejmie proszę o udzielenie mi odpowiedzi na następujące 12 pytań z dziedziny programowania w C++. Potrzebuję szybkiej pomocy, część odpowiedzi staram się sam znaleźć ale chodzi mi o czas i dlatego zwracam się o pomoc na tym forum. Proszę o w miarę zwięzłe odpowiedzi.

  1. podaj przykłady deklaracji tablicy jednowymiarowej i tablicy dwuwymiarowej
  2. czy w jednej tablicy można przechowywać elementy różnego typu?
  3. podaj sposoby wypełniania tablicy jedno i dwuwymiarowej
  4. jakiego typu może być indeks tablicy
  5. napisz sposób wyzerowania tablicy 100 elementowej
  6. jak działa algorytm liniowego wyszukiwania w tablicy elementu z zadanej wartości
  7. opisz działanie algorytmu wyszukiwania z wartownikiem
  8. opisz na czym polega bombelkowe sortowanie tablicy
  9. napisz na czym polega sortowanie tablicy przez wybór
  10. napisz na czym polega sortowanie tablicy przez wstawianie
  11. jak mozna wprowadzić teksty do tablicy znaków? czy ma znaczenie wstawienie spacji w tekście? jeśli tak, to jakie? przykłady
    12 opisz sporób działania szyfru cezara

Pozdrawiam.

0

To nie jest praca domowa, lecz jeden z testów zaliczeniowych, który muszę na jutro rozwiązać. Nie chcesz mi pomóc to nie musisz i nie pytaj jak żyd ile ci zapłacę, po prostu liczyłem na pomocną dłoń od Polaków.

4

Mozemy jedynie naprowadzic tak wiec:

  1. google.pl - na pewno jeden z pierwszych wynikow bedzie zawieral odpowiedz
  2. j.w.
  3. np. przy uzyciu petli for tu rowniez google powie jak
  4. patrz pkt. 1 i 2
  5. j.w
    6 i 7. jedne z najprostszych algorytmow odpowiedz j.w.
  6. "bąbelkowe" http://pl.wikipedia.org/wiki/Sortowanie_b%C4%85belkowe
    9 i 10. rowniez wiki odpowie na te pytania
  7. typ char i tablice char
  8. tutaj rowniez wiki twoim przyjacielem

Nie liczyles na pomocna dlon tylko szukales idioty ktory odwali za Ciebie cala robote, Ty tylko skopiujesz wyniki, podpiszesz sie i oddasz. Najlepiej jest nie robic nic, ale dostawac cos w zamian. Najpierw daj cos od siebie, potem pros o pomoc innych, jesli naprawde probowales i nie mogles znalezc odpowiedzi!

0

Dzięki za wskazówki :) Mam odpowiedzi na dwa pytania ale nie wiem czy uzna mi je gość, bo lubi prawić filozofię ;/ a co do 1-szego pytania to mam odpowiedź o deklaracji tablicy jednowymiarowej, a już o tej dwuwymiarowej nie mogę znaleźć.

0

Rev mnie się wydaje, że masz za wysokie ego. Nie chcę z tobą dyskutować, podkreślam- nie chcesz pomóc to nie przeszkadzaj chociaż.

0

Ad.1)
double statycznaTablicaJednowymiarowaDziesiecioElementowa[10] = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9};

unsigned long long int **dynamicznaTablicaDwuwymiarowaOwymiarachDziesiecNaDziesiecElementow = new unsigned long long int *[10];
for(int i = 0; i < 10; ++i) {
dynamicznaTablicaDwuwymiarowaOwymiarachDziesiecNaDziesiecElementow[i] = new unsigned long long int[10];
for(int j = 0; j < 10; ++j)
dynamicznaTablicaDwuwymiarowaOwymiarachDziesiecNaDziesiecElementow[i][j] = i + j;

Czy ta odpowiedź jest dobra i czy nie da się tego skrócić, żeby zastąpić te "statycznaTablicaJednowymiarowaDziesiecioElementowa"?

7

Człowieku co robiłeś przez cały czas trwania tego kursu/przedmiotu/co tam masz, że nawet nie wiesz co to zmienna? Rozumiem, że Kongregate, to ciekawy serwis, ale żeby aż tak wciągał?

0
Krycho napisał(a):

Mozemy jedynie naprowadzic tak wiec:

  1. google.pl - na pewno jeden z pierwszych wynikow bedzie zawieral odpowiedz
  2. j.w.
  3. np. przy uzyciu petli for tu rowniez google powie jak
  4. patrz pkt. 1 i 2
  5. j.w
    6 i 7. jedne z najprostszych algorytmow odpowiedz j.w.
  6. "bąbelkowe" http://pl.wikipedia.org/wiki/Sortowanie_b%C4%85belkowe
    9 i 10. rowniez wiki odpowie na te pytania
  7. typ char i tablice char
  8. tutaj rowniez wiki twoim przyjacielem

Nie liczyles na pomocna dlon tylko szukales idioty ktory odwali za Ciebie cala robote, Ty tylko skopiujesz wyniki, podpiszesz sie i oddasz. Najlepiej jest nie robic nic, ale dostawac cos w zamian. Najpierw daj cos od siebie, potem pros o pomoc innych, jesli naprawde probowales i nie mogles znalezc odpowiedzi!

Dobrze, jeśli trudno Wam uwierzyć, ze mam problem ze znalezieniem precyzyjnych odpowiedzi (lub jakichkolwiek) to wyślę Wam za parę minut to co znalazłem, a to, że jestem beznadziejny z programowania to inna kwestia. Ja bardziej zajmuję się systemami, które mnie interesują, a nie właśnie tym programowaniem.

0
  1. Deklaracja tablicy jednowymiarowej ma postać:
    typ_elementow nazwa_Łablicy[liczba_elementow];
    PRZYKŁADÓW NIE ZNALAZŁEM

  2. Tak. Dzięki dwóm z paradygmatów programowania obiektowego, dziedziczeniu oraz polimorfizmowi, można utworzyć tablicę obiektów, które będą inne od siebie, jednakże będą dziedziczyły po wspólnej klasie nadrzędnej.
    ZA BARDZO ZAAWANSOWANA ODPOWIEDŹ

  3. jednowymiarowa: Do zapełnienia elementów tablicy żądanymi wartościami zastosujemy
    pętlę. W każdym przebiegu pętli musimy nadać wartości tylu elementom,
    ile ich jest w jednym wierszu, co również wykonamy za pomocą pętli. Otrzymamy
    więc pętlę zagnieżdżoną, czyli pętlę wykonującą się w innej pętli.

Dwuwymiarowa: Wypełnianie tablicy dwuwymiarowej wyrazami ciągu ----- A CO WIĘCEJ?

  1. jakiego typu może być indeks tablicy - NIE MA ODPOWIEDZI

  2. napisz sposób wyzerowania tablicy 100 elementowej – J.W.

  3. jak działa algorytm liniowego wyszukiwania w tablicy elementu o zadanej wartości – J.W.

krok 1: d[n + 1] x
krok 2: p 1
krok 3: Dopóki x d[p]: wykonuj p p + 1
krok 4: Jeśli p > n, to p 0
krok 5: Zakończ algorytm

  1. porównywane są dwa sąsiednie elementy tablicy.
    element mniejszy zamienia się miejscami z elementem większym
    porównywane są w ten sposób wszystkie elementy tablicy.
    algorytm kończy się, gdy cała tablica jest uporządkowana.

  2. w tablicy znajdujemy najmniejszy element i zamieniamy go miejscem z pierwszym
    elementem tablicy. Jeśli najmniejszy element występuje wielokrotnie, to
    będziemy brali pod uwagę ten, który znajduje się najbliżej początku tablicy.
    Następnie we fragmencie tablicy, który obejmuje elementy od drugiego
    do ostatniego, poszukujemy minimum i zamieniamy je miejscem z drugim
    elementem tablicy. Dwa pierwsze elementy tablicy to już jej posortowana
    część. Będziemy tak postępować, dodając za każdym razem kolejny element
    do posortowanej części, aż dojdziemy do ostatniego elementu tablicy.

  3. Postępowanie przy tym sortowaniu przypomina zachowanie gracza, który układa w ręku karty podnoszone ze stołu, wstawiając je w odpowiednie miejsca, tak aby trzymane karty już były ustawione według zadanej kolejności.

  4. BRAK ODPOWIEDZI

  5. Szyfr Cezara zastępuje każdą literę tekstu jawnego inną, przesuniętą względem litery kodowanej o stałą liczbę pozycji w alfabecie. MOŻE KTOŚ PODA COŚ PRECYZYJNIEJ?

PROSZĘ O OCENĘ TYCH ODPOWIEDZI, CZY SĄ W PEŁNI TRAFNE CZY NIE.

5

Co do 2. W C/C++ nie można. Polimorfizm tego nie zmienia, bo typem w tablicy będzie wskaźnik na klasę bazową.

Nie żartuj sobie z nas, że na któreś z tych pytań nie znalazłeś odpowiedzi czy przykładu.

1
hackmn napisał(a):
  1. Deklaracja tablicy jednowymiarowej ma postać:
    typ_elementow nazwa_Łablicy[liczba_elementow];
    PRZYKŁADÓW NIE ZNALAZŁEM

To słabo szukałeś... bardzo słabo...

0

Ja raczej nie należę do tych co żartują z innych. Ktoś z tego forum chciał zobaczyć, że jednak coś szukałem i udowodniłem to. Więcej nie znalazłem. Nadal czekam na pomoc, będę wdzięczny jeśli mi ktoś pomoże.

4

Najpierw naucz się korzystać z Google.

  1. Google.pl, zapytanie "c tablica jednowymiarowa" -> pierwszy wynik: http://pl.wikibooks.org/wiki/C/Tablice. Opis, przykłady, tablice wielowymiarowe również z przykładami.

Jak to możliwe, że tego nie znalazłeś?

3
hackmn napisał(a):
  1. jakiego typu może być indeks tablicy - NIE MA ODPOWIEDZI

Myślenie nie boli... mała podpowiedź: tab[0.000575423234] <- wyglada normalnie?

0

dobra, dzieki za podpowiedzi ale nie są mi potrzebne, umiecie tylko się wymądrzać, same mądrale, po prostu żal...

7

Wyobraź sobie, że ktoś poświęcił sporo czasu na nauczenie się tego, a Ty nagle chcesz mieć zadanie zrobione za darmo? Potrzebuję wyremontować pokój - rozumiem, że wpadniesz i zrobisz mi to za free, bo czemu nie?

Nie każdy musi skończyć studia, nie każdy musi mieć tego mgr przed nazwiskiem. Skoro nie chce Ci się uczyć to po jaką cholerę w ogóle poszedłeś na studia?

*edit: jak dla mnie wątek nadaje się tylko do kosza http:*4programmers.net/Regulamin 4.7.

2

Jak by taki post od razu lądował w koszu nie było by problemu.

Suck my dick bitch!

2

Nie wiem czy to jest dobrze, bo jest już późno...

  1. podaj przykłady deklaracji tablicy jednowymiarowej i tablicy dwuwymiarowej
int tab[10]; //10-elementowa tablica typu int niezainicjowana
int tab[10][10]; //100-elementowa tablica typu int niezainicjowana
  1. czy w jednej tablicy można przechowywać elementy różnego typu?
    Nie.

  2. podaj sposoby wypełniania tablicy jedno i dwuwymiarowej

//wypełnienie tablicy jednowymiarowej wartością 7
for(int i = 0; i < 10; ++i)
{
    tab[i] = 7;        
}
    
//wypełnienie tablicy dwuwymiarowej wartością 7
for(int i = 0; i < 10; ++i)
{
    for(int j; j < 10; ++j)
        tab[i][j] = 7;        
}
  1. jakiego typu może być indeks tablicy
    typu całkowitego (integer)

  2. napisz sposób wyzerowania tablicy 100 elementowej

//wyzerowanie tablicy 100-elementowej
for(int i = 0; i < 100; ++i)
{
    tab[i] = 0;        
}
  1. jak działa algorytm liniowego wyszukiwania w tablicy elementu z zadanej wartości
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Przeszukiwanie_liniowe

  2. opisz działanie algorytmu wyszukiwania z wartownikiem
    http://edu.i-lo.tarnow.pl/inf/alg/001_search/0031.php

  3. opisz na czym polega bombelkowe sortowanie tablicy
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Sortowanie_bąbelkowe

  4. napisz na czym polega sortowanie tablicy przez wybór
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Sortowanie_przez_wybieranie

  5. napisz na czym polega sortowanie tablicy przez wstawianie
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Sortowanie_przez_wstawianie

  6. jak mozna wprowadzić teksty do tablicy znaków? Tak. czy ma znaczenie wstawienie spacji w tekście? Nie? jeśli tak, to jakie? przykłady

//podanie wartosci zaraz przy deklaracji
char tab[] = "witaj";
    
//podanie wartosci w czasie dzialania programu
char tab2[6];
tab2[0] = 'w';
tab2[1] = 'i';
tab2[2] = 't';
tab2[3] = 'a';
tab2[4] = 'j';
  1. opisz sposób działania szyfru cezara
    Szyfr cezara polega na przesunięciu szyfrowanej litery o jakąś wartość, która jest pozycją litery w alfabecie lub przesuniecie kodu ascii szyfrowanego znaku o jakąś wartość.

Jeżeli chcesz mi się odwdzięczyć kup moją książkę o Asemblerze:
<url>http://helion.pl/ksiazki/asembler-leksykon-kieszonkowy-dawid-farbaniec,asemlk.htm</ul>

2

Poznaje te pytania... to pytania z "podręcznika" do programowania "Informatyka" Liceum ogólnokształczące. To biblia szatana nie podręcznik, wyrzuć to... Wiele sprzeczności, a ludzie bazujący na informacjach tam zawartych najczęściej nie wiedzą jak napisać kalkulator :D(wiem bo moja klasa jest na takim poziomie po 2 latach C++, autor tematu też :>). Reasumując, z niewolnika nie ma robotnika - chcesz programować? Zainteresuj się wartościową lekturą(polecam Xion), inaczej nic z tego nie wyjdzie.

7
  1. podaj przykłady deklaracji tablicy jednowymiarowej i tablicy dwuwymiarowej - NIE**
  2. czy w jednej tablicy można przechowywać elementy różnego typu? - no ba, void*
  3. podaj sposoby wypełniania tablicy jedno i dwuwymiarowej - memset() rulez ;]
  4. jakiego typu może być indeks tablicy - long double :d
  5. napisz sposób wyzerowania tablicy 100 elementowej - spojrz pkt 3, bzero()
  6. jak działa algorytm liniowego wyszukiwania w tablicy elementu z zadanej wartości - masz opisac jak działa pętla
  7. opisz działanie algorytmu wyszukiwania z wartownikiem - ... pisz
  8. opisz na czym polega bombelkowe sortowanie tablicy - na piciu coca coli podczas sortowania
  9. napisz na czym polega sortowanie tablicy przez wybór - wybieram coca colę
  10. napisz na czym polega sortowanie tablicy przez wstawianie - coca cola sie rozgazowała (odwrotność wyboru, jedno i to samo tak na prawdę).
  11. jak mozna wprowadzić teksty do tablicy znaków? czy ma znaczenie wstawienie spacji w tekście? jeśli tak, to jakie? przykłady - naczy że twoj nauczyciel zna tylko cin ew. scanf, spacja nie ma żadnego znaczenia dopóki jej znaczenia nie nadasz?
    12 opisz sporób działania szyfru cezara - AVE ! :)
0

I po co pomagacie?

0

gość który uczy nas programowania używa tego: "Informatyka- podręcznik cz.1 - Broda Piotr, Smołucha Danuta.pdf"
Dziękuję za pomoc, szczególnie arasso12 i 0DFh :)
A jakby ktoś inny miał problemy z tymi pytaniami to tutaj podaję to co wypracowałem dzisiaj :)

  1. deklaracja tablicy jednowymiarowej
    typ_elementow nazwa_Tablicy[liczba_elementow];
    Przykład: int tab[8];
    Deklarowanie tablicy dwuwymiarowej :
    Oto przykładowe deklaracje tablic dwuwymiarowych:
    int tabl[4][4];
    char tab2[2][3];
    float tab3[2][4];
    wypełnianie
    int liczby[2][3] = { {2 , 3,4},{7,1,5}};
    i przez petle

  2. nie

  3. Wypełnianie tablicy jednowymiarowej :
    I sposób ;Tablicę można zadeklarować i od razu nadać wartości jej elementom za pomocą instrukcji
    int tab[] = {6,8,7,2,3,5,7,2};
    II sposób to: sposób iteracyjny, czyli wypełnianie tablicy poprzez pętle :
    for (int i=0; i<n; i++)
    {
    cout « "Podaj wartość elementu";
    cin » tab[i];
    }
    Indeks Tablicy może być Typu całkowitego np.int

  4. Opis metody przeszukiwania liniowego
    W tym celu kolejno, począwszy od pierwszego elementu, będziemy sprawdzać, czy napotkana wartość jest elementem szukanym.

  5. Sortowanie babelkowe – to np. ustawienie elementów od najmniejszej do największego które polega na porównywaniu elementów kolejno, zaczynamy od pierwszego który porównujemy z drugim i jeżeli ten drugi jest mniejszy od pierwszego to zamieniamy ich miejscami i tak kolejno aż elementy się ułożą w porządku nie malejącym.

  6. Sortowanie przez wybór - w tablicy znajdujemy najmniejszy element i zamieniamy go miejscem z pierwszym elementem tablicy. Jeśli najmniejszy element występuje wielokrotnie, to będziemy brali pod uwagę ten, który znajduje się najbliżej początku tablicy. Następnie we fragmencie tablicy, który obejmuje elementy od drugiego do ostatniego, poszukujemy minimum i zamieniamy je miejscem z drugim elementem tablicy. Dwa pierwsze elementy tablicy to już jej posortowana część. Będziemy tak postępować, dodając za każdym razem kolejny element do posortowanej części, aż dojdziemy do ostatniego elementu tablicy.

  7. Opis metody sortowania przez wstawianie – - zasada działania odzwierciedla sposób w jaki ludzie ustawiają karty - kolejne elementy wejściowe są ustawiane na odpowiednie miejsca docelowe. Jest efektywny dla niewielkiej liczby elementów

  8. W języku C+ + teksty są przechowywane w tablicach o elementach
    typu char. Tablicę taką deklarujemy w sposób następujący:
    char nazwa_tablicy[ilosc_elementow];
    np. char imie[] = "Pawel"
    Za pomocą wyrażenia cin>>tekst (gdzie tekstem jest zmienna będąca tablicą znaków) Tak spacja ma znaczenie bo można pobrać tekst tylko do pierwszej spacji, reszta znaków jest ignorowana.
    Aby wprowadzić tekst oddzielony spacją musimy użyć instrukcji c i n . g e t l i n e … zamiast c i n …

  9. Szyfr Cezara - Jest to rodzaj szyfru podstawieniowego, w którym każda litera tekstu jawnego (niezaszyfrowanego) zastępowana jest oddaloną od niej o stałą liczbę pozycji w alfabecie inną literą, przy czym kierunek zamiany musi być zachowany. Nie rozróżnia się przy tym liter dużych i małych.

4

Dobrze że ten gość nie znajdzie pracy w IT ;]

0

Dobra już dobra, wy tacy fachowcy co umieją się tylko wymądrzać, tak naprawdę macie za wysokie samooceny i jesteście zdolni ale co najwyżej do ścierania kurzu z kompów ;] więc zamknijcie mordy i zamiast filozofować to zajmijcie się sobą.

2
hackmn napisał(a):

Dobra już dobra, wy tacy fachowcy co umieją się tylko wymądrzać, tak naprawdę macie za wysokie samooceny i jesteście zdolni ale co najwyżej do ścierania kurzu z kompów ;] więc zamknijcie mordy i zamiast filozofować to zajmijcie się sobą.

Gość dokonał właśnie samooceny. Niezłe pokolenie rośnie. Kosz i ban jak nic, ale to i tak mało pomoże.

2
hackmn napisał(a):

Dobra już dobra, wy tacy fachowcy co umieją się tylko wymądrzać, tak naprawdę macie za wysokie samooceny i jesteście zdolni ale co najwyżej do ścierania kurzu z kompów ;] więc zamknijcie mordy i zamiast filozofować to zajmijcie się sobą.

Akurat nzd ma rację pisząc o pracy IT. Podstawową umiejętnością informatyka musi być umiejętność wyszukiwania i przetwarzania informacji a tego Ci ewidentnie brakuje. W czasach gdy internet w Polsce był pieśnią przyszłości to przy tych zadaniach byś chyba usiadł i płakał bo nie byłoby żadnego forum gdzie ludzie mieliby za Ciebie odwalić robotę.

4

Pomogli mu, a teraz ich wyzywa. Nie mam pytań. Debilizm i patologia.

0
fdfdfddsfdsf napisał(a):

Pomogli mu, a teraz ich wyzywa. Nie mam pytań. Debilizm i patologia.

Podziękowałem osobą które mi pomogły, naucz się czytać błaźnie. Poza tym zauważcie, że większość sam napisałem tych odpowiedzi na pytania i wstawiłem, żeby inni użytkownicy mogli łatwo je znaleźć, bez waszej wątpliwej pomocy.

3

Rzeczywiście, każdy powinien za darmo pomagać oszustowi - w takim razie rozumiem, że z chęcią będziesz dla mnie robił za słupa za darmo(fajnie jakiś kredycik wyłudzić)? :D

0

ja hackmana rozumiem. Szukał pomocy to napisal, nie ma sensu go zrażać do programowania / informatyki. Być może jak by sie spotkał z przyjazną atmosferą może by polubił to forum. Na tym forum jest garstka osób które mają wiedzę i chcą pomagać (konkretnie), wiekszość rzuca hasła ... i wymądrza się. Nie mam nikomu za złe, wiem że trzeba czasu aby się czegoś nauczyć, ale to co tu sie dzieje to już przesada. pkt 4.7 regulaminu powinien brzmieć " Nie chcesz nie pomagaj, jak chcesz to pomagaj konkretnie".
Zobaczcie że cale to forum moglo by byc jendym wielkim poradnikiem... a nie jest. Wystarczyła by tylko chęć do wytłumaczenia jak rozwiązać problem.

Wyśmiewanie sie z glupszego to brak poziomu.

PS. Od czego jest dział Newbie ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1