Kilka pytań początkującego

0

Na początek witam serdecznie wszystkich forumowiczów :) Jestem Marcin i chcę zacząć programować. Głównie dla siebie, nie zarobkowo jeżeli chodzi o pracę, bo pracę mam :) Oczywiście chciałbym swoje aplikacje publikować w przyszłości szerszemu gronu, ale o tym już w pytaniach:

1: Czy nauka Javy wiąże się tylko z publikacją aplikacji w sklepie Google? Rozumiem, że aby publikować w Windows Store to najlepiej skupić się na języku Visual C#?

2: Czy C# to to samo co Visual C# tyle, że w programie Visual Studio 2015?

3: Z tego co wyczytałem, to publikowanie aplikacji w Google Play trudne nie jest :) Tymczasem tworzenie plików appx, uwp itp do publikacji w Windows Store to chyba jakaś czarna magia :) Czy jest gdzieś jakiś polski poradnik do tego, by napisaną aplikację w Visual C# np kółko i krzyżyk przekształcić w te appx czy uwp by za pomocą konta deweloperskiego opublikować w Windows Store?

4: Czy Visual Community 2015 do tego o czym wspomniałem w pn 4 wystarczy?

5: Przejrzałem polecane kursy do C# tu na forum ale są one datowane na rok 2005, czy jest to jakąś przeszkodą? Linki do książek dla początkującego w C# też nie najświeższe. Za to dla Javy na bieżąco jak widzę np na stronie helion.pl

6: Czytałem, też o Xamarin, że niby można w tym robić aplikacje na telefony z WP i Androidem. Ale nie widzę, żadnej książki do tego. Czy warto się tym zainteresować?

Reasumując chciałbym głównie tworzyć aplikacje i w przyszłości je opublikować w Windows Store. No chyba, że nie ma sensu i lepiej zając się Java?

1
  1. Nie bardzo rozumiem pytanie. Mówisz o aplikacjach na Androida? Można je pisać nie tylko w Javie. A sama Java ma dużo szersze zastosowanie
  2. Nie ma czegoś takiego jak Visual C#.
  3. Możliwe że warto bo ponoć to działa.

Ale ty wiesz ze Windows Store to jest 1% rynku? Mało kto ma windows phone ;]

0

Dzięki za odpowiedź.

1: Tak chodzi mi o aplikacje na telefony z Androidem. Rozumiem, że by je tworzyć trzeba znać Jave czy coś jeszcze? A aby publikować w Windows store to C#, C++?

2: Tak jak pisałem jestem początkujący i np. wchodząc na stronę helion.pl w dział programowanie są zakładki z książkami do C# i osobna do Visual C#, stąd moje pytanie :)

Co do Windows store to bardziej chodziło mi o apki takie na komputer, które ludzie mogą pobrać ze sklepu Windows :) WP jasne, że ma nikły udział w rynku, ale już Windows 10 z tego co wiem to spory :)

1
  1. Aplikacje Windows Store można również pisać w Visual Basic .NET, JavaScripcie i C++/CX, ale C# jest raczej najpopularniejszy. Można również publikować aplikacje Javove, ale tylko dla desktopu.
  2. Visual C# i C# można traktować, że to to samo.
  3. Jest porównywalny stopień trudności. Aby stworzyć aplikacje UWP po prostu tworzy się od początku projekt UWP, a żeby stworzyć projekt Android od początku się pisze projekt Android... Visual Studio zawiera stertę ułatwiaczy do publikacji w Store.
  4. Tak, Visual Studio Community wystarczy.
  5. Warto, fajna technologia.

Reasumując chciałbym głównie tworzyć aplikacje i w przyszłości je opublikować w Windows Store. No chyba, że nie ma sensu i lepiej zając się Java?

Trudno powiedzieć - Windows na telefony jest martwy, Android jest żywy. Ale Windows ma Sklep także na tabletach, komputerach, Xboksie i HoloLens, a jedna aplikacja UWP działa na tym wszystkim.

0
  1. Nie musisz znać Javy aby pisać aplikacji na androida. Przykład: https://developer.xamarin.com/guides/android/getting_started/ https://cordova.apache.org/docs/en/latest/.

  2. Książki są uzupełnieniem zdobywania wiedzy. Korzystaj z dokumentacji tutoriali etc. BTW Jest jakaś pozycja po angielsku do Xamarina.

0
Ktos napisał(a):
  1. Aplikacje Windows Store można również pisać w Visual Basic .NET, JavaScripcie i C++/CX, ale C# jest raczej najpopularniejszy. Można również publikować aplikacje Javove, ale tylko dla desktopu.
  2. Visual C# i C# można traktować, że to to samo.
  3. Jest porównywalny stopień trudności. Aby stworzyć aplikacje UWP po prostu tworzy się od początku projekt UWP, a żeby stworzyć projekt Android od początku się pisze projekt Android... Visual Studio zawiera stertę ułatwiaczy do publikacji w Store.
  4. Tak, Visual Studio Community wystarczy.
  5. Warto, fajna technologia.

Reasumując chciałbym głównie tworzyć aplikacje i w przyszłości je opublikować w Windows Store. No chyba, że nie ma sensu i lepiej zając się Java?

Trudno powiedzieć - Windows na telefony jest martwy, Android jest żywy. Ale Windows ma Sklep także na tabletach, komputerach, Xboksie i HoloLens, a jedna aplikacja UWP działa na tym wszystkim.

Rozumiem.

2: Pytam bo gdzieś wyczytałem, że c++ a Visual C++ to co innego, tak jak JAva, że to co innego niż JavaScript. Tak wyczytałem gdzieś na forach.

Co do UWP jeszcze, mając Visual Studio wybieram po prostu C# Windows Form Application by tworzyć to jako UWP?

1

Pytam bo gdzieś wyczytałem, że c++ a Visual C++ to co innego, tak jak JAva, że to co innego niż JavaScript. Tak wyczytałem gdzieś na forach.

Visual C++ to program oraz kompilator dla języka C++. Różnice będą polegać na tym, że są elementy języka C++, których VC++ jeszcze nie obsługuje, a inne kompilatory tak - i odwrotnie.

Java i JavaScript mają się do siebie jak koń i koniak. JavaScript został nazwany "java", mimo, że nie mają ze sobą nic wspólnego, ale akurat Java była popularna, to przecież w sam raz.

Visual C# to środowisko/kompilator/implementacja języka C# - podobnie jak Visual F# to kompilator/środowisko/implementacja języka F# :-)

Co do UWP jeszcze, mając Visual Studio wybieram po prostu C# Windows Form Application by tworzyć to jako UWP?

Nie, Windows Forms Application to "klasyczna" aplikacja desktopowa. Da się ją wrzucić do Store, ale nie jest to aplikacja UWP.
Do UWP musisz wybrać szablon "Universal Windows". Jest też zestaw szablonów "Universal Windows 8.1", ale to również nie są aplikacje UWP, ale aplikacje WinRT (dwa projekty: dla desktopu/tabletu oraz dla telefonu). Aby mieć wybór Universal Windows musisz mieć zainstalowany odpowiedni element wraz ze swoim Visual Studio.

0

Aaa Blank App (Uniwersal Windows Platform) - UWP :)

Wielkie, dzięki, będę to ogarniał teraz :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1