Kilka pytań początkującego

0

Cześć,

Jak zapewne wielu młodych naiwniaczków, dostałem ostatnio strzałą amora 'webmasteringu'. Na razie mało w tym 'masteringu', a dużo 'co, jak i dlaczego?', ale mam nadzieję, że zapał nie okaże się słomiany.
Uderzam zatem do Was z kilkoma pytaniami, szczególnie do osób, które siedzą w branży i mają doświadczenie:

  1. Czy praktykuje się tworzenie stron od zera (tak jak ja zacząłem robić przy pierwszym przypływie zapału i naklepałem trylion linii kodu w phpie, nie włączając przedtem procesów myślowych w stylu 'a może ktoś już to kiedyś zrobił')?

Zakładam, że odpowiedź na pytanie pierwsze będzie negatywna, zatem pojawia się drugie:
2. Z jakich narzędzi (CMSów?) korzysta się obecnie przy budowaniu stron internetowych? Które z frameworków warte są poznania i zainwestowania czasu w ich naukę, a które to przeżytek. Optował bym raczej za poznawaniem czegoś, co daje mi solidną podstawę funkcjonalną, dobry szkielet/fundament i umożliwia dowolne modyfikacje z mojej strony, a nie za CMSem, w którym da się 'wszystko' wyklikać i poustawiać graficznie.

  1. Nawiązując do 2.: rozważałem Zend i Ruby on Rails, ale zanim zabiorę się do czegokolwiek, chcę zasięgnąć opinii osób, które się znają. Może jesteście w stanie wypowiedzieć się na ten temat i coś polecić/odradzić...

  2. Ostatnie pytanie odnośnie hostingu: jak już powstanie moja upragniona 'Strona', w jaki hosting warto zainwestować. Wiem, że są takie, na których jest już postawiony php, mysql itp. ale też hostingi zapewniające po prostu pewne zasoby, na których można uruchomić cokolwiek się chce. Chętnie poznam wasze zdanie i doświadczenia jeśli chodzi o jakość/cenę i możliwości waszych opcji.

  3. Już miałem wysyłać posta, ale nasunął mi się ostatni wątek:
    Czy mieliście doświadczenia z aspektem gromadzenia danych użytkowników i sprawami regulaminowymi (jak go w ogóle napisać i co musi być zawarte?). Słyszałem coś, że w momencie przechowywania danych 'newralgicznych', trzeba je odpowiednio zabezpieczyć i ponoć GIODO ma z tym coś wspólnego, ale zupełnie nie wiem o co chodzi. Co powinienem wiedzieć na ten temat?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

0
  1. Czasem tak, jednak hasło na dziś: framework, czy nawet cms.
  2. [o widzę, że jednak znamy pojęcie CMS ;)]. Na pewno słyszałeś o Wordpressie - podobno jest fajny do rozbudowy, i pomimo, że teoretycznie służy do stawiania blogów to wiele "nieblogów" na nim stoi. Z frameworków podobno fajna jest Kohana. Ja pisałem głównie na "własnym" sofcie firm, w których robiłem, piszę też coś własnego, co będzie mi służyć za solidną podstawę do klepania stron w przyszłości. Jakoś nie lubię gotowców (chyba, że mówimy o systemie szablonów albo edytorze WYSWIG, czy klasie do wysyłki maili).
  3. Na Zendzie kiedyś edytowałem jeden projekt. Nie podszedł mi. I mam trochę wrażenie strzelania z armaty do muchy w tym przypadku, nie robię nie wiadomo jakich projektów. O <abbr title="Ruby On Rails">RoR</abbr> nie mam zielonego pojęcia.
  4. Przez dłuuuuuuuuuuuuuuuuugi początek wystarczy Ci zwykły hosting. Ja polecam zawsze wszystkim hekko.pl - sam używam - tani, sprawnie działa, nie ma debilnych ograniczeń typu jedno konto ftp, czy 3 domeny (pozdrawiam ovh). Nie polecam nazwy/home i podobnych - płacisz za nazwę firmy, nie jakość usług. W przypadku chcenia uruchamiania wszystkiego to jeżeli nie chodzi Ci o jakieś magiczne rozwiązania w chmurach - to vps. Tu polecam webh.pl - dadzą Ci nawet tydzień na testowanie, nie chcą dużo za te maszyny. Sam aktualnie mam w hitme.pl vpsa, ale po prostu nie chce mi się przenosić.
  5. przechowywanie danych osobowych w Google. Nawet pierwsza strona to coś z GIODO, także szukaj. Mnie to nigdy dużo nie interesowało.
0
  1. Czy praktykuje się tworzenie stron od zera (tak jak ja zacząłem robić przy pierwszym przypływie zapału i naklepałem trylion linii kodu w phpie, nie włączając przedtem procesów myślowych w stylu 'a może ktoś już to kiedyś zrobił')?

zazwyczaj się bazuje, przy tworzeniu aplikacji/stron na wzorcach projektowych, dokumentacjach, itd. ;)

  1. Z jakich narzędzi (CMSów?) korzysta się obecnie przy budowaniu stron internetowych? Które z frameworków warte są poznania i zainwestowania czasu w ich naukę, a które to przeżytek. Optował bym raczej za poznawaniem czegoś, co daje mi solidną podstawę funkcjonalną, dobry szkielet/fundament i umożliwia dowolne modyfikacje z mojej strony, a nie za CMSem, w którym da się 'wszystko' wyklikać i poustawiać graficznie.

CMS'y zazwyczaj używane:

  • WordPress
  • Joomla

Framework najczęściej używany:

  • Zend
  • jQuery
  1. Nawiązując do 2.: rozważałem Zend i Ruby on Rails, ale zanim zabiorę się do czegokolwiek, chcę zasięgnąć opinii osób, które się znają. Może jesteście w stanie wypowiedzieć się na ten temat i coś polecić/odradzić...

Sprawdź czy twój serwer będzie obsługiwał "Ruby on Rails", bo z tym różnie jest. :P

  1. Ostatnie pytanie odnośnie hostingu: jak już powstanie moja upragniona 'Strona', w jaki hosting warto zainwestować. Wiem, że są takie, na których jest już postawiony php, mysql itp. ale też hostingi zapewniające po prostu pewne zasoby, na których można uruchomić cokolwiek się chce. Chętnie poznam wasze zdanie i doświadczenia jeśli chodzi o jakość/cenę i możliwości waszych opcji.

Szukaj zagranicznych hostingów, bo te polskie są kiepskiej jakości i drogie. ;)

  1. Już miałem wysyłać posta, ale nasunął mi się ostatni wątek:
    Czy mieliście doświadczenia z aspektem gromadzenia danych użytkowników i sprawami regulaminowymi (jak go w ogóle napisać i co musi być zawarte?). Słyszałem coś, że w momencie przechowywania danych 'newralgicznych', trzeba je odpowiednio zabezpieczyć i ponoć GIODO ma z tym coś wspólnego, ale zupełnie nie wiem o co chodzi. Co powinienem wiedzieć na ten temat?

To zależy co chcesz stworzyć, ale jeśli planujesz coś poważnego z rejestracją Userów to zaopatrzyłbym się w certyfikat SSL

0

Python zyskuje szybko na popularności moim zdaniem, także jeśli chodzi o hostingi, chyba już powoli zaczyna zastępować PHP, tak więc jeśli masz parcie na języki skryptowe to odrzuć PHP od razu i zastanów się nad Pythonem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1