Problem z Tabcontrol visual studio professional 2010

0

Witam,
Tak jak w temacie mam problem z Tabcontrol. Pisze program na magisterce z metod numerycznych. Wykorzystuję tam tabindex. Przykładowo mam jedną formatkę na której są 4 zakładki(collections). Pierwsze dwa działają wyśmienicie (mam tutaj na myli przeciaganie i puszczanie elementów z toolbox na formatkę). Z kolei gdy przełączę się na 3 zakładkę i chcę coś wrzucić na formatkę to automatycznie przełącza mi się do 2 zakładki i umieszcza np: kontrolkę na 2 zakładce. W ustawieniach porówywałem właściwości tabów i wszędzie są takie same. Z umieszczeniem elementów na 1 i 2 zakładce nie ma problemu. Gdy chcę coś na 3 automatycznie program załącza mi 2 zakładkę i czeka aż "upuszczę" element. To samo się dzieje gdy stworzę 4,5,6...itd zakładek, to za każdym razem przełącza mi na 2 zakładkę. Z kolei chciałem sprawdzić czy tosamo stanie się na pierwszej....podczas dokładania elementu na 1 zakładkę program nie przerzuca mnie automatycznie na 2 tak jak to jest w przypadku innych. POMOCY! mam napisane prawie 2 tysiące linijek i nie chcę tego pisać od nowa;/...

0

Nie programuję w C#, ale podpowiem tylko, że dopóki nie podasz problematycznego kodu nikt Ci tu nie pomoże;

0

To nie kod jest tutaj problemem. Problemem jest rekacja zakładek w tabcontrols. Wstawiłem to recznie za pomocą designera. Mam 4 zakładki (dane wejsciowe, wyniki obliczen, wykres, realizacja programowa. Uzupełniłem sobie pierwszą bez problemów. Potem uzupełnilem 2 bez problemów. Teraz gdy przeciągam element z toolbox (np button) na zakładkę 3 to autmatycznie zakładka 3 zmienia mi się w 2 (która jest uzupełniona). Nie moge tak jakby umieszczać elementów w 3 zakładce. Może cos przez przypadek zmieniłem w opcjach stąd to pytanie. Co może być tego przyczyną. Dodam że każda nastepna zakładka się tak zachowuje. Gdy np stworze od nowa tabcontrols o np 5 zakładkach, tego problemu nie mam. A nie chce mi się teraz 2 tysiecy liniii kodu przepisywać;/ i ustawiac znów elementów do kodu

0

Ja na Twoim miejscu nie umieszczałbym kontrolek bezpośrednio na TabPage'ach, lecz na UserControlkach, a potem w całości bym je umieszczał w TabPage.

0

Doszedłem już co jest nie tak. Na każdej stronie tabcontrol obrysowywałem sobie wzory ramką prostokątną dostępną w toolbox. Gdy przechodziłem na druga stronę Tabcontrol i w podobnym miejscu chciałem postawić button to od razu cofało mnie na stronę 1 w pole tej ramki. Gdy ramki wywaliłęm problem się skończył. Czy może mi ktoś teraz powiedzieć czy da się jakoś ramki rysować z pozycji visuala? Tak żeby nie wstawiać grafiki...Chcę co nie co graficznie oddzielić na niektórych zakładakch.

0

Doszedłem już co jest nie tak.
Nie tak jest zbytnia rozwlekłość twoich postów. Przynajmniej dziel je na akapity.
Twoje posty wielu odstraszają już na sam ich widok.

0
ravers_19 napisał(a)

Chcę co nie co graficznie oddzielić na niektórych zakładakch.

Ja do tego zawsze używałem kontrolki GroupBox, ona Ci nie wystarczy?

0

Szczerze z niej nie korzystałem. Znam średnio c#. Uczyłem się go dwa lata na pierwszym stopniu studiów. Potem przerwa 3 lata i znów wróciłem do tego. Problem w tym, że my programowaliśmy wszystko ręcznie bez środowisk. Teraz mam Visuala, który całą robotę robi za mnie poza kodem wykonawczym. Stąd moje pytanie o rysowanie jakiejś grafiki czy też GroupBox jak kolega napisał wyżej. Do tej pory rysowałem ramki za pomocą Rectangle shapes (z toolBox). Okazało się, że to one wprowadziły to zamieszanie o czym piszę w 1 poście. Z góry dzięki za pomoc;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1