Visual Studio 2010

0

Wyszła finalna wersja nowego Visual Studio. Jak wasze pierwsze wrażenie?
Moje to (na podstawie edycji Express):
• środowisko jest cięższe i mniej responsywne na słabszym komputerze (testowałem na Pentium4 2,4 GHz, i uważam że trzeba zostać przy 2008)
• brak IntelliSense w C++/CLI. Na pewno teraz język ten na popularności mocno straci (a przecież i tak nie jest obecnie zbyt popularny)
• fajne w C# 4.0: dynamic (typizacja słaba), nazwane parametry (były dawno temu w Adzie), parametry domyślne (były dawno temu w Delphi)

0

brak IntelliSense w C++/CLI.

Serio? W natywnym C++ też? Jezeli tak to wieeelllkiii minus. Lubilem uzywac Visuala do pisania w wxWidgets czy QT pod Windowsem wlasnie z powodu dobrego debuggera i intelisence.

0

Yh, teraz tylko poczekać aż się na MSDN AA pojawi.

0

@othello - IntelliSense jak najbardziej dla C++ jest, działa sprawniej niż w poprzednich wersjach, zostało przepisane na nowo. Nie działa natomiast uzupełnianie kodu i atrybutów w C++/CLI.

0

nie wiem jak z c++, ale intellisense zostal ponoc poprawiony, np majac klasy takie jak FileStream MemoryStream itp nie musimy pisac od poczatki File... itp itd... wystarczy wpisac stream lub FS albo MS i wyswietli wszystkie klasy gdzie jest stream... dla niektorych uzyteczne dla niektorych nie, dla mnie bardzo fajny bajerek.

Przy dodawaniu referencji do projektu juz nie trzeba czekac x czasu (gdzie czesto to trwalo wiecej niz minute co bylo bardzo irytujace).

o .net 4.0 nie bede pisal bo to nie o tym temat ;-)

0
Rev.pl napisał(a)

Yh, teraz tylko poczekać aż się na MSDN AA pojawi.

Już jest, ja właśnie instaluję.

0
somekind napisał(a)
Rev.pl napisał(a)

Yh, teraz tylko poczekać aż się na MSDN AA pojawi.

Już jest, ja właśnie instaluję.

Najwyraźniej administrator z mojej uczelni trochę sobie zaspał, ale poszedł już mail. Mam za to obie bety ;>.

0

Nowym VS bawiłem się krótko, ale mogę powiedzieć, że doszła ciekawa funkcjonalność debugowania InteliTrace. Poza tym nie zauważyłem żadnych specjalnych innowacji. Oczywiście poza .NET 4 ;)

0

parametry domyślne

To mnie akurat lekko wkurza... Po co zrzynać jakąś funkcjonalność z księżyca (eee znaczy delphi) skoro przez długi czas jej nie było i wszystko działało. A znając podejście twórców języka do zgodności wstecznej to zostaną zarówno stare wersje klas bez parametrów domyślnych, a nowe będą je miały wszędzie. Jakby nie dość było bałaganu :/

0

Na prezentacji chwalili sie jeszcze mozliwoscia wygenerowania diagramow zaleznosci klas, bibliotek (warstw) miedzy soba na podstawie kodu. Fajne, jesli chcemy zobaczyc czy architektura sie nie wali. Ale sam nie testowalem, wiec nie wiem czy ma rece i nogi.

0
MSM napisał(a)

parametry domyślne

To mnie akurat lekko wkurza... Po co zrzynać jakąś funkcjonalność z księżyca (eee znaczy delphi) skoro przez długi czas jej nie było i wszystko działało.

Po pierwsze to takie rzeczy funkcjonowały znacznie wcześniej niż w Delphi, poza tym o ile pamiętam to VB.NET już to od dłuższego czasu posiadał, tak VB.NET miał przewagę nad C#.

0
johny_bravo napisał(a)

Na prezentacji chwalili sie jeszcze mozliwoscia wygenerowania diagramow zaleznosci klas, bibliotek (warstw) miedzy soba na podstawie kodu. Fajne, jesli chcemy zobaczyc czy architektura sie nie wali. Ale sam nie testowalem, wiec nie wiem czy ma rece i nogi.

Diagramy klas byly juz przeciez i w 2008

0
othello napisał(a)
johny_bravo napisał(a)

Na prezentacji chwalili sie jeszcze mozliwoscia wygenerowania diagramow zaleznosci klas, bibliotek (warstw) miedzy soba na podstawie kodu. Fajne, jesli chcemy zobaczyc czy architektura sie nie wali. Ale sam nie testowalem, wiec nie wiem czy ma rece i nogi.

Diagramy klas byly juz przeciez i w 2008

Nie chodzi o same diagramy, a o szkic powiazan miedzy warstwami, np. bibliotekami. Czyli masz np. 4 projekty w solution, np. gui, bl, engine i dostep do bazy. Zostanie wygenerowany diagram z oznaczeniem powiazan miedzy nimi. Mozesz sobie np. sprawdzic, ze wprost z gui odwolujesz sie do warstwy danych, a nie powinno byc.

0

A znając podejście twórców języka do zgodności wstecznej to zostaną zarówno stare wersje klas bez parametrów domyślnych,
Myślę że raczej nie ma "osobnych wersji" klas z parametrami, bo po co.

a nowe będą je miały wszędzie. Jakby nie dość było bałaganu
To akurat bałaganu nie powoduje.

0
Rev.pl napisał(a)

Najwyraźniej administrator z mojej uczelni trochę sobie zaspał, ale poszedł już mail. Mam za to obie bety ;>.

U mnie chyba w ogóle nie ma administratora, przynajmniej takie się odnosi wrażenie.

MSM napisał(a)

To mnie akurat lekko wkurza... Po co zrzynać jakąś funkcjonalność z księżyca (eee znaczy delphi) skoro przez długi czas jej nie było i wszystko działało. A znając podejście twórców języka do zgodności wstecznej to zostaną zarówno stare wersje klas bez parametrów domyślnych, a nowe będą je miały wszędzie. Jakby nie dość było bałaganu :/

A właściwości nie są czasem z Delphi zerżnięte?
Parametry domyślne to dobra rzecz, w C# brakowało jej od początku. A poza tym to nie jest wątek o C# 4.0. ;P

johny_bravo napisał(a)

Na prezentacji chwalili sie jeszcze mozliwoscia wygenerowania diagramow zaleznosci klas, bibliotek (warstw) miedzy soba na podstawie kodu. Fajne, jesli chcemy zobaczyc czy architektura sie nie wali. Ale sam nie testowalem, wiec nie wiem czy ma rece i nogi.

Trzeba będzie w pracy odpalić. Albo nie, jeszcze całkiem stracimy wiarę w siebie. ;)

0
somekind napisał(a)
johny_bravo napisał(a)

Na prezentacji chwalili sie jeszcze mozliwoscia wygenerowania diagramow zaleznosci klas, bibliotek (warstw) miedzy soba na podstawie kodu. Fajne, jesli chcemy zobaczyc czy architektura sie nie wali. Ale sam nie testowalem, wiec nie wiem czy ma rece i nogi.

Trzeba będzie w pracy odpalić. Albo nie, jeszcze całkiem stracimy wiarę w siebie. ;)

Ja swego czasu pisalem reguly FxCopa, ktore sprawdzaly projekty na okolicznosc niepoprawnych referencji, bo chcielismy tego pilnowac wlasnie. I jak postawisz programiscie taki mur, ze sie nie skompiluje + to samo na build serwerze, to jakos latwiej idzie ;)

0

Pytanie: czy jest sens instalowac to na kompie z 1 GB RAM?

0
somekind napisał(a)
MSM napisał(a)

To mnie akurat lekko wkurza... Po co zrzynać jakąś funkcjonalność z księżyca (eee znaczy delphi)
A właściwości nie są czasem z Delphi zerżnięte?

Jakby „zerżnięcie” to coś złego było.. C# ma składnię zerżniętą z Javy, filozofię z Delphi, i, dla celów marketingowych, nazwę z C. Ale to nie znaczy że to źle: już był taki język który silił się na oryginalność. Nazywa się Intercal.

othello napisał(a)

Pytanie: czy jest sens instalowac to na kompie z 1 GB RAM?
Nie tyle wymagania pamięci wzrosły, co procesora. U mnie przytrzymanie PgDn na długim pliku w 2008 powoduje to co powinno: ekran się przewija tak szybko, że nie można nic przeczytać. w 2010 strona przeskakuje raz, dwa razy na sekundę.
To samo z zaznaczaniem tekstu, kopiowaniem, wklejaniem - z tak powolnym edytorem nie można pracować.

0

w 2010 strona przeskakuje raz, dwa razy na sekundę.
To samo z zaznaczaniem tekstu, kopiowaniem, wklejaniem - z tak powolnym edytorem nie można pracować.

A jaki masz procek i system?

0
othello napisał(a)

w 2010 strona przeskakuje raz, dwa razy na sekundę.
To samo z zaznaczaniem tekstu, kopiowaniem, wklejaniem - z tak powolnym edytorem nie można pracować.

A jaki masz procek i system?

Laptop z Pentium4 2,4 GHz, grafiką GeForce 4 i Windows XP.

0

I to jest za slaby sprzet? :| az nie chce sie wierzyc

0

Ty, może sterowników od karty graficznej/monitka nie masz? :D Zobacz na stronie swojej płyty głównej, pomoże...

0

Tak, to jest za słaby sprzęt na VS2010.
Sterowniki są, zresztą VS2008 chodzi o niebo lepiej.
Nawet gdy obie wersje uruchomię jednocześnie.

Przyczyną jest prawdopodobnie, że interfejs został przepisany z MFC na ten krap zwany WPF. Starano się jak najdokładniej odwzorować stary interfejs, ale faktycznie został on napisany od nowa. I teraz jest dużo wolniej.

0

Przez własną głupotę zrobiłem backup'a i nie skopiowałem na pena obrazu z VS2010 pro. Pech chciał, że na jutro muszę napisać kalkulator skalarów, wektorów i macierzy w MFC.... Jeszcze większy pech chciał, że z mojego MSDNAA można ściągnąć tylko raz VS2008 pro a potem należy stosować maile z wyjaśnieniem - wystosowałem maila, ale kto ci w weekend odpowie a tym bardziej zalinkuje ... EE nie obsługuje MFC a prócz niego mam tylko 2010 triala.... Zainstalowałem, i niestety muszę sobie po 10h odpuścić ten program i zdążyć z 2 na następne laborki ....

Visual generalnie wspaniały. Podpowiedzi działają wyśmienicie MFC c++. Podkreśla niepowiązane elementy, niewidoczne, każdy błąd jak w wordzie i to przed debuggiem. Nowy wygląd mi się podoba , przejrzysty etc. Debugger sam też jest wspaniały, a może po prostu nabrałem wprawy w jego obsłudze.

A teraz z gorszej strony - odpalonych 10plików na dobre spowalnia przełączanie się zakładek, kompilacja trwa ok 4-5min. Rebuild projektu jeszcze dłużej, jak się wykolei to przywiesza program, toolbox, i inne boxy się wysuwające robią to w żenujący sposób. Minimalizacja trwa wieki i tyle samo maksymalizacja. Generalnie pokaz slajdów przy scrollu.

Wytłumaczeniem jest Atom 1,6 + 1gb ram - mój maluch samsung nc10.

Wiem, że to właściwie nie jest wada - to jest mały niezamocny komputerek, a w dobie wydajności jaką można osiągnąć mój maluch jest smieszny, jednak nie miałem innego komputera.

Generalnie polecam wszystkim z dobrymi komputerami, w innym razie poszargacie sobie nerwy i zmęczycie komputer.

Chyba czas najwyższy kupić coś 4 rdzeniowego i z 2 dużymi monitorami. Teraz niby jadę na 10"+19" ale tak 220" a jeszcze lepiej 320" było by lepsze ;p

0

Wiem, że to właściwie nie jest wada - to jest mały niezamocny komputerek

Jak to nie jest wada? Mogło działać szybciej? mogło, przecież działało. Czasami jednak warto zwiększyć wymagania, jeśli plusy przeważają nad minusami. Ale co daje tak naprawdę ten "nowy" interfejs VS2010? Nic, jest praktycznie identyczny. Więc dużym kosztem osiągnięto... nic?

0
Azarien napisał(a)

Więc dużym kosztem osiągnięto... nic?

A konkretnie promocję WPF. ;)

0
somekind napisał(a)

A konkretnie promocję WPF. ;)

No jak to ma być promocja… spodziewajmy się wkrótce notatnika wymagającego 3-GHz dwurdzeniowego procesora.
Jednak jakiś marketingowy cel w tym był: jak to wygląda, gdy nawet Microsoft nie używa WPF, tylko nadal "starego" MFC?
Do tej pory uwazałem WPF za niepotrzebne dziwactwo. Teraz wiem że to dziwactwo jest powolne i procesorożerne.

0
Azarien napisał(a)

spodziewajmy się wkrótce notatnika wymagającego 3-GHz dwurdzeniowego procesora.

Nie mówmy w tym wątku o Eclipse ;]

Azarien napisał(a)

Jednak jakiś marketingowy cel w tym był: jak to wygląda, gdy nawet Microsoft nie używa WPF, tylko nadal "starego" MFC?

Masz Windows7? Weź sobie na szybko nakodź coś do, chociaż naiwnego (System.Reflection.Assembly.LoadFile) sprawdzania czy coś należy do .NET i puść przez zawartość Program Files i Windows. Aktualnie nie mam 7 pod ręką więc nie mogę tego zrobić sam, w każdym razie klamotów opartych o .NET praktycznie nie uświadczysz nawet w najnowszym systemie Microsoftu.

0

Mam Vistę. Po wywaleniu wszystkiego co nie Microsoft, dostajemy (gwiazdki oznaczają że jest tam dużo plików)

C:\Program Files\Common Files\microsoft shared\DevServer\9.0\WebDev.WebServer.EXE
C:\Program Files\Common Files\microsoft shared\ink\***
C:\Program Files\Common Files\microsoft shared\MSDesigners8\msddsp.dll
C:\Program Files\Common Files\microsoft shared\MSEnv\*** -- coś od Visual Studio
C:\Program Files\Common Files\microsoft shared\TextTemplating\1.2\TextTransform.exe
C:\Program Files\Common Files\microsoft shared\Visual Basic Power Packs\1.1\Microsoft.VisualBasic.PowerPacks.Vs.dll
C:\Program Files\Common Files\microsoft shared\VSA\*** -- office (?)
C:\Program Files\Common Files\microsoft shared\XNA\*** -- XNA Framework
C:\Program Files\Common Files\System\Ole DB\msmgdsrv.dll
C:\Program Files\Internet Explorer Platform Preview\iediag.exe -- preview MSIE 9
C:\Program Files\Internet Explorer Platform Preview\iediagdll.dll
C:\Program Files\Microsoft\ILMerge\ILMerge.exe
C:\Program Files\Microsoft\Web Platform Installer\*** -- microsoftowy instalator
C:\Program Files\Microsoft Games for Windows - LIVE\***
C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\ADDINS\MSOSEC.DLL
C:\Program Files\Microsoft SDKs\***
C:\Program Files\Microsoft Silverlight\***
C:\Program Files\Microsoft SQL Server\***
C:\Program Files\Microsoft Sync Framework\***
C:\Program Files\Microsoft Synchronization Services\ADO.NET\***
C:\Program Files\Microsoft Visual Studio 9.0\***
C:\Program Files\Microsoft Windows 7 Upgrade Advisor\***
C:\Program Files\Microsoft XNA\
C:\Program Files\Microsoft.NET\*** -- framework
C:\Program Files\MSBuild\Microsoft\XNA Game Studio\***
C:\Program Files\Reference Assemblies\*** -- framework

Z tego większość to sam Framework i okolice, oraz różne Visual Studia i inne narzędzia. Poza tym to zostaje w zasadzie tylko SQL Server, Silverlight, Web installer, Games for Windows, parę innych pierdółek.

0
Świętowit napisał(a)

klamotów opartych o .NET praktycznie nie uświadczysz nawet w najnowszym systemie Microsoftu.

Raczej ciężko, żeby nagle cały swój soft przepisali tylko dlatego, że wyprodukowali platformę i narzędzia developerskie. Zresztą, nie jest to raczej znacząca pozycja w ich budżecie, większość i tak mają z Office, systemów i konsol.
Poza tym pewno nikt z ich developerów C# nie zna. ;) Może po to pisali w WPF, żeby przy okazji się nauczyć? :d

A co do wymagań sprzętowych - pentium 4 debiutowały chyba, gdy ja jeszcze w podstawówce byłem. A dobry komputer kosztuje 1/2 pensji programisty.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1