Zmana nazwy ClassName w uruchomionej juz aplikacji ?

0

Witam czy jest możliwość zmiany nazwy klasy (ClassName) w uruchomionym juz programie ? probowałem z RegisterClass ale niestety nie działa.

0

W C++? Nie ma opcji, a z resztą nie ma sensu.

0

a w czym jest to możliwe ? i czemu nie ma sensu ? :|

0

Nie ma sensu, bo nie ma sensownego zastosowania dla czegoś takiego.

0

W uruchomionym programie klasa nie ma nazwy...

0

chyba, że zrobisz w swojej klasie pole o nazwie ClassName, to wtedy będziesz je mógł do woli zmieniać :P dodatkowo fabryka obiektów po tych nazwach i dałoby się to zrobić, tylko pytanie po co? powiedz co chcesz zrobić, na pewno coś przekombinowałeś z tokiem myślenia.

0

blad sr

0

ok powiedzmy ze mamy kalkulator i ma on Class "SciCalc" http://screenshotuploader.com/i/PZSmNLGmqky.png
i powiedzmy włączam aplikacje i on ma za zadanie wyszukać tego właśnie kalkulatora w tle

 FindWindow("Kalkulator", "SciCalc"); 

, i jeśli znajdzie to doczepia się pod niego a potem to juz mało ważne bo chodzi głównie żeby nie można było sie doczepić, nie chodzi mi o stała zmianę tego "SciCalc" np na "SciCald" tylko jakoś napisać ten kalkulator ze przy każdym uruchomieniu będzie miał inne te "SciCalc"

kalkulator to tak wziąłem bo pierwsze mi na myśl przyszło.

ewentualnie moze da sie napisać jakis programik ktory by zmieniał jakoś te ClassName a później włączał pilk .exe ?

0

Brawo, tak opisałeś swój problem, że wszyscy myśleli o czymś zupełnie innym.

Teraz się rozpisałeś i dalej nie wiadomo o co chodzi. Dlaczego chciałbyś, żeby aplikacja przy każdym uruchomieniu nadawała oknu inne class name? Ta wartość to właśnie identyfikator typu danego okna, łączy z nim odpowiednie zasoby, itd.

0

Chyba po to, żeby trudno było się z innej aplikacji pod okno podczepić - żeby za każdym razem była inna nazwa.
Można to zrobić bez żadnego problemu, przecież jako class name podajemy stringa: może być losowy, albo zawierać godzinę.

0
Azarien napisał(a)

Chyba po to, żeby trudno było się z innej aplikacji pod okno podczepić - żeby za każdym razem była inna nazwa.
Można to zrobić bez żadnego problemu, przecież jako class name podajemy stringa: może być losowy, albo zawierać godzinę.

Dokładnie o to mi właśnie chodzi, tylko że nie wiem jak mam to zrobić > w uruchomionym już programie

0

Niczemu by to nie służyło, zabezpieczenie jak z koziej d**y trąba.

0

z tego co mi się wydaje class name okna ustawia się tylko przy jego tworzeniu, wydaje mi się że może się nie dać go potem zmienić, ale nie jestem pewien. możesz zawsze usunąć okno i stworzyć nowe z odtworzonym stanem poprzedniego okna i z nowym class name

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1