Wybór pliku tekstowego

0

witam chciałbym zrobic aby program pytał mnie o podanie pliku tekstowego zrobiłem takie cos:

ifstream zrodlo("C:\\Pan.txt");
 

ale ja chce podac nazwę pliku po otwarciu programu , który mnie o nią zapyta. Jak to zrobić?? pomocy

0

Spytać użytkownika o nazwę. Wczytać ją do stringa. Otworzyć plik o nazwie podanej w stringu.

0
string plik;
cin >> plik;
ifstream zrodlo(plik.c_str());
0

dziękuje za pomoc. a czy możecie mi pomóc jeszcze w tym jak zrobic aby sprawdzic czy ostatni znak tekstu w pliku jest kropką???

0

Wczytać ostatni znak pliku a następnie sprawdzić czy =='.' czy nie

0

no tak wiem ale jak wcztac ten znak ostatn :)i jak to w kodzie zapisac?? no bo niewiem niestety proszę pomóż

uczen18 napisał(a)

no tak wiem ale jak wcztac ten znak ostatn :)i jak to w kodzie zapisac?? no bo nie umiem tego zrobić proszę pomóż

0

Aż mnie dziw bierze, że ktoś tak leniwy chce się uczyć programowania ...

0

jaki leniwy zrobiem ten program prawie cały, programuje od pół roku dopiero sie uczę. z programem siedze od tygodnia , do tego nie proszę o cały program jak niektórzy tylko o pomoc w tym zagadnieniu które pomoże mi dopracować i skczyć mój program. Dlatego jeszcze raz proszę o pomoc.

0

http://www.cplusplus.com/reference/iostream/istream/seekg/ tu masz pokazane jak przesuwać się po pliku i jak sprawdzić ile plik ma znaków. Przesuń się na pozycję koniec-1 i wczytaj znak.

0

Niestety... Nie wiem w raz jak to zapisać. za trudne dla mnie.

0

string x = "cos.";
if(x[3] == '.')
cos
else
cos

0

Czyli takie cos? (bo to się nie kompiluje)

 
string x = "cos.";
if(x.length-1 == '.')
 cos
else
cos
0

Podstaw sobie coś pod długość.

długość-1 == '.'

Przykładowo:

30 == '.'

Porównujesz długość napisu z kodem znaku, to nie ma prawa sensownie zadziałać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1