Zapis do pliku tekstowego

0

Sprawa wyglada tak: otwieram sobie strumien do pliku kaze javie pisac do niego stringa.

RandomAccessFile store = new RandomAccessFile (outFile, "rw");
store.writeBytes(line);

W stringu sa czasem znaki nawej linii \n. Niestety jak otwieram potem tak zrobiony plik te znaki sa zastapione przez jakies kwadraciki.... i wszystko jest w jednej linii ;-( Czemu?? [glowa] Dodam jeszcze ze tekst w lini jest uzyskiwany z JTextArea gdzie wyswietla sie poprawnie - wszystkie nowe linie sa gdzie byc powinny.

A zeby bylo jeszcze fajniej to teraz jak probowalem skopiowac ten kwadracik z notatnika do przegladarki to kwadracik sie nie pojawia tylko kursor idzie do nowej linii... :| A moze jakies kodowanie jest popieprzone czy cos??

0

to jest kodowanie, ale najwazniejsze jest to,ze jak odczytujesz ten plik to wszystko jest ok, ale jak chcesz zmienic kodowanie to mozesz zajrzec do dokumentacji tam pewnie znajdziesz cos odpowiedniego, bo teraz masz pewnie kodowanie Windows-1250 lub ISO-8859-2

0

jesli dobrze zrozumialem, to chcesz zapisywac/odczytywac czysty text.
mysle, ze masz krzaki dlatego, iz zapisujesz jako writeBytes().
Uzyj czegos takiego:

BufferedWriter writer=new BufferedWriter(FileWriter("plik.txt"));
writer.write("Jakis string");

pozdrawiam

0

Osiom napisał(a)

Sprawa wyglada tak: otwieram sobie strumien do pliku kaze javie pisac do niego stringa.
RandomAccessFile store = new RandomAccessFile (outFile, "rw");
store.writeBytes(line);

> W stringu sa czasem znaki nawej linii \n. Niestety jak otwieram potem tak zrobiony plik te znaki sa zastapione przez jakies kwadraciki.... i wszystko jest w jednej linii  ;-(  Czemu??  [glowa] Dodam jeszcze ze tekst w lini jest uzyskiwany z JTextArea gdzie wyswietla sie poprawnie - wszystkie nowe linie sa gdzie byc powinny.
> 
> A zeby bylo jeszcze fajniej to teraz jak probowalem skopiowac ten kwadracik z notatnika do przegladarki to kwadracik sie nie pojawia tylko kursor idzie do nowej linii... :|  A moze jakies kodowanie jest popieprzone czy cos??
0

Spróbuj FileWriter.newLine()
zamiast FileWriter.write("\n")

0
Osiom napisał(a)

Sprawa wyglada tak: otwieram sobie strumien do pliku kaze javie pisac do niego stringa.
RandomAccessFile store = new RandomAccessFile (outFile, "rw");
store.writeBytes(line);

> W stringu sa czasem znaki nawej linii \n. Niestety jak otwieram potem tak zrobiony plik te znaki sa zastapione przez jakies kwadraciki.... i wszystko jest w jednej linii  ;-(  Czemu??  [glowa] Dodam jeszcze ze tekst w lini jest uzyskiwany z JTextArea gdzie wyswietla sie poprawnie - wszystkie nowe linie sa gdzie byc powinny.
> 
> A zeby bylo jeszcze fajniej to teraz jak probowalem skopiowac ten kwadracik z notatnika do przegladarki to kwadracik sie nie pojawia tylko kursor idzie do nowej linii... :|  A moze jakies kodowanie jest popieprzone czy cos??


Temat przestarzały ale jeśli komuś to pomoże to w windowsie należy wstawić \r\n aby uzyskać znak nowej linii

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1