NetBeans zmiania mi jLabel6.setFont automatycznie i powstaje blad

0

Witam wszystkich.
Jestem początkująca osoba wiec zaczynam wszystko dopiero rozumieć.
Ogólnie napisałem programik, zrobiłem cala grafikę później dodałem kod i wszystko super. Ale kiedy zaczynam cokolwiek zmieniać w wyglądzie nawet najmniejsza zmiana powoduje ze

 

jLabel6.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18));
jLabel6.setForeground(new java.awt.Color(255, 0, 51));
jLabel6.setText("Selected");
getContentPane().add(jLabel7);
jLabel6.setBounds(350, 320, 70, 22);


ZAMIENIA SIĘ W TO

 

jLabel6.setFont(new java.awt.Font("="java", 0, 18)); // NOI18N
jLabel6.setForeground(new java.awt.Color(255, 0, 51));
jLabel6.setText("Available");
getContentPane().add(jLabel6);
jLabel6.setBounds(20, 190, 80, 24); 


Podświetla to jako błąd i lipa, podpowiedz programu to; not suitable constructor found(java.lang.String) i jeszcze wiele linijek.

To jest w takiej szarej strefie w której nie mogę nic zmieniać.Generowana jest chyba przez sam program?.
Probe zmiany ustawienia w Properties nie pomaga, usuniecie tej jLabel6 usuwa ja graficznie kod siedzi tam dalej.
Normalnie mam 95% całego programu wystarczyło wstawić jeden dodatkowy buton i koniec a tu taka lipa.
Mam nadzieje ze to jest jakiś prosty błąd i znacie odpowiedz bo i inaczej uznam to za zły omen i przestane się tym i interesować, zęby coś takiego pojawiło się znikąd i rozj...wszystko.

Dziękuje z góry wszystkim za pomoc i zainteresowanie.
Pozdrawiam

0
  1. Jak coś jest na szaro i nie da się tego edytować w NetBeans to nie edytuj tego z zewnątrz, bo się spieprzy kod.
  2. Wszystko co jest szare da się wyklikać/ pozmieniać. Z czym masz problem?
0

Witam.

Właśnie chodzi mi o to ze nie umiem lub nie wiem jak edytować to co Netbeans sam utworzy. Kidy zaprojektuje wygląd w zakładce Design w zakładce Source Tworzy się
kod który określa każdy przycisk jego położenie i takie tam. (może jest inaczej?, ale ja to tak rozumiem)


@SuppressWarnings("unchecked")
    // <editor-fold defaultstate="collapsed" desc="Generated Code">                          
  
  private void initComponents() {....}   <-- WSZYSTKO JEST WŁAŚNIE TUTAJ
 

Problem jest w pierwszym poście. Wszystko już mam chce dodać coś nowego a tu jLabel sam się zmienia wywalając błąd i nie wiem jak to naprawić.
Pozdrawiam

ps. Jak wiesz jak można edytować ten automatyczny szary kod to proszę napisz. Wszelka z zmiana tego jLabela w zakładce Design nie pomaga, usuniecie nie pomaga kod nadal istnieje.
Z góry dzięki.

0

Masz bana na google? A może nie możesz wejść na netbeans.org? Mam ci podać link do oficjalnego tutoriala? Masz: http://netbeans.org/kb/trails/matisse.html

Poza tym fonty, kolory, tekst, wymiary, etc da się spokojnie wyklikać w propertiesach i nie trzeba nawet ich szukać, bo są wywalone na samym wierzchu domyślnie.

Jak klikniesz prawym przyciskiem na komponent to masz np Customize Code, gdzie możesz wpisać różne rzeczy, albo Properties z zakładkami Properties, Binding, Events i Code. Sprawdzałeś to, czy mam ci robić zrzuty ekranu z NetBeansa?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1