Problem z GraphUtil (File not found: 'GraphUtil.dcu')

0

Witam. Kiedyś napisałem programik w Delphi i teraz potrzebuje coś w nim zmienić. Mam pliki projektu. Problem polega na tym, że musiałem od nowa instalować Delphi 7 i brakowało komponentu TImageButton. Zainstalowałem go i teraz przy kompilacji programu wywala błąd o treści: File not found: 'GraphUtil.dcu'
Nie mam pojęcia co z tym zrobić a sprawa jest pilna. Bardzo proszę o pomoc.

0

Podejrzewam, że należy jeszcze dodać ścieżkę do modułów komponentu w opcjach środowiska na zakładce "Libraries", ale to byś wiedział jakbyś chwile pogooglował, a nie od razu pisał na forum, co powinno być ostatecznością. Pytanie o takie banalne podstawy jak instalacja komponentów w Delphi należy zadawać w dziale Newbie i tam ten wątek przenoszę.

0

To nie jest tak, że nie próbowałem nic zrobić i od razu piszę na forum. Komponent zainstalowałem prawidłowo. Skopiowałem pliki ImageButton.pas ImageButton.res i ImageButton.dcu do katalogu lib a potem w Delphi zainstalowałem. Paczka się skompilowała i wszystko ok. Problem w tym, że przy kompilowaniu Delphi chce plik GraphUtil.dcu, który swoją drogą jest uwzględniony w paczcę vcl ale fizycznie pliku nigdzie nie ma. Ściągnąłem z internetu GraphUtil.pas i na różne sposoby próbowałem to jakoś dołączyć ale nic z tego nie wyszło i nie wiem co teraz. Bardzo proszę o pomoc bo naprawdę nie wiem już co z tym zrobić a muszę zrobić poprawkę w programie i do jak najszybciej :(

0

Skopiuj GraphUtil.pas do C:\Program Files\Borland\Delphi7\Lib\ (standardowe położenie bibliotek), skompiluj program i po kłopocie.

0

Hmmm ok tylko ściągnąłem plik GraphUtil.pas z internetu i teraz przy kompilacji wywala błędy związane z tym plikiem. Jest ich około 100 i wszystkie dotyczą kolorów.

W pliku GraphUtil.pas w kodzie jest taki fragment:

    (Value: clWebSnow; Name: 'clWebSnow'),                                { do not localize }
    (Value: clWebFloralWhite; Name: 'clWebFloralWhite'),                  { do not localize }
    (Value: clWebLavenderBlush; Name: 'clWebLavenderBlush'),              { do not localize }
    (Value: clWebOldLace; Name: 'clWebOldLace'),                          { do not localize }
    (Value: clWebIvory; Name: 'clWebIvory'),                              { do not localize } 

To tylko mały wycinek bo jest tego ponad 100 linii. Kompilator mówi mi coś takiego:
Undeclared identifier: 'clWebSnow' plus to samo z każdym innym kolorem.
Co teraz? :(

0

Albo ewentualnie mógłbym prosić aby ktoś wrzucił plik GraphUtil.pas ze swojego dysku do internetu? Nie wiem, może ściągnąłem plik dla jakiejś starszej wersji Delphi? Bardzo proszę o pomoc. Zależy mi na tym, żeby jeszcze dzisiaj zrobić poprawki w programie.

Sorry, że podbijam ale to ważne. Pomoże ktoś?

0

Dzięki i teraz następny problem. Okazuje się, że ten komponent ImageButton jest jakiś inny niż ten, którego użyłem w pierwszej wersji programu. Teraz wywala mi błędy bo okazuje się, że bitmapa dla niego jest nieprawidłowa i cała masa innych atrybutów nie istnieje np: "Error reading ImageButton.Layout: Property Layout does not exist." I co ja teraz mam zrobić :( Co się stało z bazą komponentów Delphi na 4programmers.net? Podejrzewam, że stąd mogłem ten komponent ściągnąć a teraz nie mogę znaleźć.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1