File not found, początki programowania

0

Witam serdecznie. Zakupiłem sobie dzisiaj książkę "Java. Przewodnik dla początkujących" autorstwa Herberta Shildt, ale nie napisałem tego tematu żeby się chwalić...
Dopiero zaczynam przygode z programowaniem, przeczytałem kilkanaście stron i przyszła pora na pierwszy, jak autor nazwał- program, który wygląda następująco.

class Example {
//Program Java rozpoczyna działanie od wywołania main().
public static void main(String args[]) {
System.out.println("Java rządzi siecią".);
}
}

Jak autor zaleca w książcę, po wpisaniu danych do Notepada i zapisaniu jako .java powinienem przejść do CMD i wpisać:
Javac Example.java

  • Tutaj pojawia się problem. Wyskakuje komunikat "Javac: File not found: Example.java"
    Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc byłbym naprawdę wdzięczny, dodam że posiadam system Win 10 i najnowszą wersje JDK 1.8.
0
  1. Zaopatrz sie w jakieś sensowne IDE, np. IntelliJ IDEA.
  2. public class Example jeśli już
  3. Pod jaką nazwą zapisałeś ten plik? Zapisałeś go na pewno jako Example.java?
  4. Otwierasz konsolę w tym katalogu gdzie masz ten plik? Tzn jak zrobisz w konsoli dir to widzisz tam ten plik na liście? W windowsie możesz w danym katalogu kliknąć prawym klawiszem na jakies wolne miejsce trzymając jednocześnie shift i masz wtedy opcje "otwórz okno polecenia tutaj".
0

W książce było napisane "class Example" ale może to błąd, IDE? Nie wiem co to jest jak wspomniałem zaczynam przygode z programowaniem ale sprawdzę.
Nie otwieram konsole przez uruchom nie wiem również co znaczy dir.
3- na 100% kilka razy zapisywałem dla pewności.
Plik mam na pulpicie zapisany, powinienem mieć w innym miejscu ?

0

Ech i ty chcesz programować a nie znasz się na podstawowej obsłudze komputera? Słabo to widzę. Jak odpalisz konsolę przez uruchom to wystartuje ci w jakimśtam katalogu (co widać bo w prompcie masz napisane jaki to katalog). Zapewne NIE JEST to katalog z tym twoim plikiem. Musisz albo uruchomic konsolę w tamtym katalogu (tak jak napisałem...) albo użyć polecenia cd (od change directory) aby do tego katalogu przejść. Np. poprzez
cd "C:\users\KrzysztofRadlinaZeSzczecina\Pulpit\mojKatalog!!11"

0

@Radlina Naprawdę chce ci się pisać programy w notatniku ? Pobierz sobie eclipse albo netbeans, zainstaluj i tam pisz a nie baw się w cmd.

0

Próbowałem przejść do tego katalogu poprzez cd nic nie dało.

1

No to nic nie poradzimy. Koniec z programowaniem dla ciebie jak widać. Polecam w takim razie zostać piekarzem. (Bo nie wiem czego od nas oczekujesz skoro nie potrafisz napisać CO konkretnie ci z tym CD nie zadziałało ani udzielić jakichkolwiek sensownych informacji. Chcesz się tylko pożalić czy liczysz na to że mamy szklane kule? Podałem ci 2 sposoby na rozwiązanie twojego problemu. Mam podjechać tam do ciebie i ci to wyklikać czy co?)

0

Nie wiem po co na mnie naskakujesz, jestem w tym zielony dlatego proszę o pomoc. Może wyślę screena to powinien być dobry konkret
cfb8a88f2a.png

@Marcin902 Skoro tak mówisz. Po prostu uważałem, iż do takich podstaw Notepad wystarczy.

0

No ze screena wynika że w ogóle nie przeczytałeś co do ciebie napisałem. Bo akurat javac to ci działa bo masz poprawnie ustawione path. Problem w tym że jesteś w katalogu C:\Users\Y a tam NIE MA TEGO PLIKU. Albo go tam przeniesiesz albo użyjesz cd żeby przejść do katalogu z plikiem.

0

Ściągnij Netbeansa (moim zdaniem ok na początek) i tam pisz i uruchamiaj programy.

0

Nie do końca rozumiem jaką logiką kierują sie ludzie proponujący ściąganie netbeansa albo eclipse. Są podobnie skomplikowane w obsłudze co IntelliJ a jednocześnie są po prostu gorsze. Jedyna odpowiedź jaka przychodzi mi to głowy to fakt że po prostu sami nigdy nie korzystali z IntelliJ i wydaje im się że wcale nie ma wielkiej różnicy ;]

0

Dzięki za pomoc, w Eclipse po wpisaniu kodu działa jak trzeba, jednak nadal nie mogę tego ogarnąć w cmd
e9d735a64c.png

0

@Shalom Wiem trudno w to uwierzyć ale po prostu lubię eclipse

0

Format C= aż tak głupi nie jestem, ale czemu nie skoro i tak mi nie sformatuje ^^
Nevermind Użyłem kilkakrotnie po tym jak mi napisałeś. Cały czas jest ten sam komunikat...

1

Jestem kretynem, juz dziala.
cb40b326d7.png
A jedyne co zrobiłem to skorzystałem z pierwszej rady Shaloma, Dzięki wszystkim i sorry że musieliście patrzeć z waszej perspektywy prawdopodobnie na kabaret. Młody jeszcze jestem możecie mi wybaczyć :x.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1